Ντηζάιν από καθημερινά απόβλητα αντικείμενα – Willem Heeffer

0
74

Ένα φωτιστικό από τύμπανο πλυντηρίου ρούχων, ένας πολυέλαιος από κουτάκια φασολιών σε σάλτσα τομάτας, ο Willem Heeffer ανακαλύπτει τη σχεδιαστική δυνατότητα σε καθημερινά απόβλητα αντικείμενα και αποφασίζει να τους δώσει μια νέα χρήση με στιλ. «Σε μια περίοδο μαζικής κατανάλωσης και προϊόντων με σύντομο κύκλο ζωής, ο κόσμος ψάχνει για προϊόντα με περισσότερο νόημα και μια ιστορία ή ένα παρελθόν».

Ο Heeffer, ένας Ολλανδός που ζει και δουλεύει στο Ελσίνκι, Φινλανδία, στοχεύει με τη δουλειά του να δημιουργεί «σχέδια με επίγνωση» που σέβονται την οικολογία και τη δεοντολογία. «Θέλω να είναι οι εσωτερικές μου διακοσμήσεις κομψές και φίνες, και ταυτόχρονα να είναι πιστές στις ηθικές αξίες μου».

Όταν του έγινε ανάθεση να σχεδιάσει το φωτισμό και άλλα στοιχεία ενός νέου μεγαλοαστικού Αμερικανικού εστιατορίου στο Ελσίνκι ιδιοκτησίας του βραβευμένου σεφ Hans Välimäki, ο Heeffer συνέλεξε 344 κουτάκια από φασόλια σε σάλτσα τομάτας της Heinz, τα καθάρισε και τα έφτιαξε βάσεις για μαχαίρι και πιρούνι, φώτα πάνω από το μπαρ και πολυέλαιους.

«Το άμεσα ανακυκλωμένο προϊόν βασίζεται σε τρεις αρχές: τοπικά υλικά ανακτημένα και ανακυκλωμένα, χειροποίητα με τα υψηλότερα πρότυπα και μεταμόρφωση ή επανεφεύρεση [του αντικειμένου] σε κάτι τελείως αποσυνδεδεμένο από το παρελθόν του».

Για το φωτιστικό του, το Drum Light, παίρνει τα τύμπανα από τα πλυντήρια ρούχων στα τοπικά κέντρα ανακύκλωσης και τα μεταμορφώνει σε καλαίσθητα φωτιστικά οροφής που κρέμονται από τρία λεπτά καλώδια. Ένα στρώμα ηλεκτροστατικής βαφής με πούδρα και ένα υφασμάτινο καλώδιο με ταιριαστό χρώμα καμουφλάρει την αρχική χρηστική λειτουργία του τύμπανου.

«Όταν δουλεύω με παλιά υλικά τα απομονώνω από το παρελθόν τους και τα χρησιμοποιώ με έναν απρόσμενο τρόπο για να δημιουργήσω κάτι νέο», λέει. «Ο στόχος είναι να δει κανείς ένα όμορφο προϊόν και μόνο αργότερα να ανακαλύψει την ιστορία πίσω του».

Για να βρει τα υλικά του βασίζεται σε καλές επαφές στα τοπικά κέντρα ανακύκλωσης, τις επιχειρήσεις και τις μεγάλες εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων. «Η προμήθεια υλικών δεν είναι πολύ δύσκολη, αλλά η ανάκτηση μεγαλύτερων όγκων από ακριβώς τα ίδια εξαρτήματα είναι αρκετά δύσκολη», λέει. Από την άλλη, και παρά τους πιο αυστηρούς κανονισμούς, βρίσκει ότι ο κόσμος είναι πιο πρόθυμος να τον βοηθήσει καθώς αντιλαμβάνεται περισσότερο το πρόβλημα των αποβλήτων.

Ο Willem Heeffer είναι ένας από τους πολλούς σχεδιαστές σε όλη την Ευρώπη που ήταν πρόθυμοι να δείξουν την υποστήριξή τους στην εκστρατεία του Generation Awake. Κάθε ένας από αυτούς είναι ένας «Awakener»: μέσα από τη δουλειά τους και τα υλικά που χρησιμοποιούν, διαδίδουν κάθε μέρα το μήνυμα ότι χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τους πόρους με πιο βιώσιμο τρόπο.

Σχόλια