SETI: αναζητώντας εξωγήινους σε εξωπλανήτες

0
36

Στους εξωπλανήτες θα στραφούν οι προσπάθειες του Ινστιτούτου Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης (Extraterrestrial Intelligence  Institute-SETI) που εδρεύει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ καθώς η ανάλυση των ραδιοσημάτων από το διάστημα επί 50 συναπτά έτη δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα: δηλαδή την ανακάλυψη εξωγήινης ζωής.

Τότε, ο αστρονόμος του Πανεπιστημίου Κορνέλ, Φρανκ Ντρέηκ ξεκίνησε το πρόγραμμα με την ονομασία Project Ozma χρησιμοποιώντας το εθνικό παρατηρητήριο του Γκρην Μπανκ στη Δυτική Βιρτζίνια.

Σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) ο διευθυντής του SETI Δρ Σεθ Σόστακ δήλωσε ότι ήρθε η ώρα η σχετική έρευνα να αναβαθμιστεί και να γίνει πιο ενεργή, στρεφόμενη σε εξωπλανήτες που φαίνονται να έχουν συνθήκες φιλικές για τη ζωή και πιθανότατα φιλοξενούν νοήμονα όντα.

«Μερικοί από εμάς στο Ινστιτούτο ενδιαφερόμαστε για ένα «ενεργό SETΙ», που δεν θα ακούει μόνο παθητικά, αλλά θα εκπέμπει μηνύματα στα γειτονικά άστρα, καθώς εκεί υπάρχει μια πιθανότητα να πάρουμε απάντηση από κάποιον», ανέφερε ο Σόστακ.

Ήδη συζητείται το πιθανό περιεχόμενο ενός μηνύματος που μπορούσε να αποσταλεί από τα ισχυρά ραδιοτηλεσκόπια της Γης, όπως το Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο. Αστρονόμοι, ανθρωπολόγοι, κοινωνικοί και άλλοι επιστήμονες πρόκειται να εξετάσουν το ζήτημα, ώστε να κάνουν μια πιο συγκεκριμένη πρόταση προς το ευρύ κοινό και τις κυβερνήσεις.

Ο Σόστακ απέρριψε ως υπερβολικούς ή και παρανοϊκούς τους φόβους κάποιων (μεταξύ των οποίων ο διάσημος βρετανός κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ) για το τι μπορεί να βρίσκεται «εκεί έξω». «Δεν βλέπω γιατί οι εξωγήινοι θα είχαν οποιοδήποτε κίνητρο για να εξαφανίσουν τον πλανήτη», όπως είπε.

—Επιφυλάξεις

Άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί, όχι ως προς την πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινης ζωής, αλλά ως προς τις επιπτώσεις μια τέτοιας συνάντησης.

«Οι ιστορικοί θα σας πουν ότι η πρώτη επαφή ανάμεσα στους βιομηχανικούς πολιτισμούς και στους ιθαγενείς δεν πήγε καθόλου καλά», επισήμανε ο διαστημικός επιστήμονας και συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ντέηβιντ Μπριν.

Αν και, όπως είπε, θεωρεί μάλλον απίθανη μια εξωγήινη επίθεση όπως αυτές που παρουσιάζονται στις χολυγουντιανές ταινίες, παρόλα αυτά οι πιθανοί κίνδυνοι δεν παύουν να είναι υπερβολικά μεγάλοι, γι” αυτό χρειάζεται πολλή περίσκεψη και ευρεία δημόσια διαβούλευση, προτού η ανθρωπότητα αρχίσει να στέλνει μηνύματα σε δυνητικά κατοικήσιμους κόσμους.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο διεθνούς φήμης εξελικτικός παλαιοβιολόγος, Σάιμον Κονγουέι Μόρις, έχει προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις του πλανήτη να προετοιμάζονται για το χειρότερο, επειδή οι εξωγήινοι μπορεί κάλλιστα να είναι βίαιοι και άπληστοι όπως οι άνθρωποι – ή πολύ χειρότεροι.

—Μηνύματα στο διάστημα

Οι οπαδοί όμως του SETI αντιτείνουν ότι είναι πολύ αργά πια για τέτοιους φόβους, αφού η ανθρωπότητα ήδη από τον Μεσοπόλεμο έχει κάνει γνωστή την παρουσία της στο διάστημα, εκπέμποντας ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά και άλλα ραδιοσήματα. Επιπλέον, τα κάθε είδους ραντάρ, αλλά και τα φώτα της Γης μπορεί να έχουν γίνει αντιληπτά όλο αυτόν τον καιρό. Σύμφωνα με τον ερευνητή του SETI Ντάγκλας Βάκοχ, ένας τεχνολογικός πολιτισμός 300 γήινα χρόνια πιο προηγμένος από τον δικό μας, θα μπορούσε να ανιχνεύσει τα γήινα τηλεοπτικά σήματα από απόσταση 500 ετών φωτός.

Υπενθυμίζεται ότι στη δεκαετία του 1970, οι διαστημοσυσκευές Pioneer (πρωτοπόρος) είχαν εφοδιασθεί με πλάκες που απεικόνιζαν διάφορα σύμβολα και γήινες σκηνές, όπως ένα γυμνό ζευγάρι. Το 1974 στάλθηκε από το Αρεσίμπο η εικόνα της διπλής έλικας του DNA, το 1999 ρώσοι αστρονόμοι έστειλαν το δικό τους μήνυμα από το τηλεσκόπιο Γεβπατόρια στην Κριμαία και το 2008 η NASA έστειλε στο διάστημα το τραγούδι Across the Universe των Μπητλς με προορισμό τον Πολικό Αστέρα 431 έτη φωτός από τη Γη.

Και ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό το νέο μήνυμα, που θα στελνόταν πλέον επί εκατοντάδες χρόνια; Μερικοί υποστηρίζουν ότι καλύτερα θα ήταν να αποκρύψουμε τις -ουκ ολίγες- άσχημες πλευρές μας και να στείλουμε με εξωραϊσμένη εικόνα μας, που θα αναδεικνύει μόνο τις θετικές όψεις της ανθρωπότητας για τις οποίες μπορούμε να υπερηφανευόμαστε.

Όμως ο Σόστακ διαφωνεί και πιστεύει ότι, για να «κερδίσουμε» τους εξωγήινους, πρέπει να είμαστε οι εαυτοί μας. «Η προσωπική μου προτίμηση είναι να στείλουμε το Διαδίκτυο, να το στείλουμε όλο», όπως είπε. Είναι άραγε καλή ιδέα, αν π.χ. σκεφτεί κανείς πόσο πορνό περιέχει το Ίντερνετ;

Σχόλια