Ανακύκλωση: οι απρόσμενοι σύμμαχοι και οι εχθροί – Τι θα γίνει στην Αθήνα

0
79

anakyklosi-tsironis-120614Τη στρατηγική του υπουργείου Περιβάλλοντος στον κρίσιμο τομέα της ανακύκλωσης περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης με παρέμβασή του στο τριήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα «Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική» που διοργανώνουν η Περιφέρεια Αττικής και ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Ο Γιάννης Τσιρώνης τόνισε ότι είναι πλέον ευρύτατα αποδεκτό, ότι τα απορρίμματα είναι ένα χρυσορυχείο. Αυτό που τα μετατρέπει σε πρόβλημα είναι η ανάμιξη τους, που τα υποβαθμίζει και συχνά τα αχρηστεύει.

«Πρέπει οι πολίτες να αντιληφθούν ότι κάθε αντικείμενο που καταλήγει στον σκουπιδοτενεκέ είναι περιουσιακό τους στοιχείο: Έχουν πληρώσει την πρώτη ύλη, και όλοι ξέρουμε πλέον ότι οι πρώτες ύλες δεν είναι ανεξάντλητες, και έχουν πληρώσει την επεξεργασία για να φτιαχτεί κάποιο αντικείμενο» δήλωσε ο κ. Τσιρώνης.

Και πρόσθεσε ότι «μόλις πριν λίγες δεκαετίες δεν υπήρχε η έννοια του σκουπιδιού. Ήταν οικονομική επιλογή να πάψουμε να οδηγούμε εκείνα τα παλιά αθάνατα αυτοκίνητα που μπορούσαμε να τα επιδιορθώνουμε στο διηνεκές και να τα αντικαταστήσουμε με οχήματα που μετά  λίγα χρόνια καταλήγουν σε ένα νεκροταφείο για να αναγκαστούμε να αγοράσουμε άλλα αυξάνοντας τα κέρδη των εταιριών. Ήταν επιλογή το να πετάμε για να ξαναγοράζουμε. Σήμερα αποδεικνύεται ότι ήταν καταστρεπτική επιλογή, που μετέτρεψε αγαθά με αξία, σε κάτι που όχι μόνον χάνουμε την αξία του, αλλά χρυσοπληρώνουμε και κάποιον εργολάβο για να το ξεφορτωθούμε».

Ο Γιάννης Τσιρώνης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πολλοί θεωρούν την μάχη δύσκολη, γιατί θεωρούν τους Έλληνες «βρωμιάρηδες» αδιάφορους και ωχαδελφιστές! Τους ενημερώνω ότι αντίστοιχα χαρακτηριστικά προέβλεπαν και για τους Ιρλανδούς, αλλά διαψεύστηκαν αφού η Ιρλανδία είναι χώρα με εξαίρετη ανάπτυξη της ανακύκλωσης, γιατί αξιοποίησε εμπειρία άλλων χωρών.

—Εχθροί και σύμμαχοι στην ανακύκλωση

Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, έχουμε πολλούς φυσικούς συμμάχους στη μάχη της ανακύκλωσης:

*Τους γέροντες και τις γερόντισσες, που κάποιοι τους φαντάζονται ως ανεπίδεκτους μάθησης ξεχνώντας, ότι έζησαν στην εποχή που τίποτα δεν πήγαινε χαμένο και ακόμα και το ύστατο οργανικό απόβλητο το έτρωγε ο χοίρος. «Έκπληκτος πριν δύο χρόνια παρακολούθησα μία ημερίδα στην Σαντορίνη, όπου οι ηλικιωμένοι αποδείχθηκαν πιο ενήμεροι από άριστους επιστήμονες!» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

*Τα παιδιά, που με ενθουσιασμό μπορούν να συλλέξουν χαρτί, μέταλλο ή πλαστικό για να κερδίσουν το χαρτζιλίκι τους, αλλά και για αλληλεγγύη. Βλέπω με ενθουσιασμό τα παιδιά μου να συλλέγουν πλαστικά καπάκια με μεγαλύτερο ζήλο από το εάν μάζευαν κέρματα, για να αγοραστεί ένα αναπηρικό καροτσάκι!

*Οι μεγάλοι καταναλωτές, (ταβέρνες, επιχειρήσεις) που με σωστή διαχείριση μπορούν άμεσα να μας τροφοδοτήσουν με μεγάλες ποσότητες συγκεκριμένου καθαρού προϊόντος, όπως χαρτί

Ποιοι δεν είναι σύμμαχοι της ανακύκλωσης:

*Οι μεσήλικες, που ελλείψει χρόνου και προγενέστερης εμπειρίας δεν ασχολούνται.

*Οι δήμαρχοι, όχι από πρόθεση, αλλά επειδή έχουν άλλες φορτικές υποχρεώσεις

Αυτές οι δύο κατηγορίες μπορούν να παρακινηθούν με μεγάλη αύξηση του κόστους διαχείρισης, αλλά θα ήταν λάθος μία τέτοια αύξηση να πέσει σαν πέλεκυς μεσούσης της κρίσης. Αυτό θα δυσφημούσε την προσπάθεια και θα φάνταζε σαν φορομπηχτική πολιτική. Πρέπει λοιπόν να πολλαπλασιάσουμε το κόστος διαχείρισης του σύμμικτου σε έναν χρονικό ορίζοντα διακηρυγμένο από σήμερα ώστε όσοι αλλάξουν σε λίγα χρόνια στάση να αποφύγουν τις οικονομικές επιπτώσεις».

Όσον αφορά στον συνολικό σχεδιασμό της διαχείρισης απορριμμάτων ο κ. Τσιρώνης τάχθηκε υπέρ ενός νέου μοντέλου ώστε οι δήμοι να περιορίζουν, σε τοπικό επίπεδο, τον όγκο των απορριμμάτων που οδηγούνται σε χωματερές κ.λπ.

—Μέχρι το καλοκαίρι ο σχεδιασμός στην Αττική

Μέχρι τον Ιούνιο, αντί για τον Δεκέμβριο που προβλεπόταν αρχικά, θα είναι έτοιμος ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), μετά την ακύρωση των τεσσάρων διαγωνισμών για αντίστοιχες μονάδες επεξεργασίας στην Αττική, όπως ανακοίνωσε κατά την εναρκτήρια ομιλία της στο συνέδριο η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Η Ρένα Δούρου υποστήριξε πως το νέο μοντέλο θα είναι για πρώτη φορά συμβατό με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, θα προβλέπει μείωση του όγκου απορριμμάτων που φτάνει στην τελική διάθεση (π.χ. μέσω ανακύκλωσης, κομποστοποίησης κ.λπ.). Κυρίως, όμως, θα υπάρχει ενεργός συμμετοχή των δήμων οι οποίοι καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο.

Η περιφέρεια προχώρησε ήδη σε τρεις κινήσεις είπε η κ. Δούρου. Πρώτον, στην επιστολή προς τους δημάρχους της Αττικής όπου περιγράφονται οι βασικοί άξονες του νέου σχεδιασμού με έμφαση στην ανάπτυξη τοπικών σχεδίων διαχείρισης. Δεύτερον, με την ακύρωση των τεσσάρων διαγωνισμών για την κατασκευή των μονάδων που κατά την ίδια βρίσκονταν εκτός κοινοτικών και εθνικών σχεδιασμών για τη διαχείριση απορριμμάτων και τρίτον με την έναρξη των διαδικασιών διαβούλευσης με την επιστημονική κοινότητα, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες. Κατά την περιφερειάρχη, η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής μπορεί να μετατραπεί από περιβαλλοντικό πρόβλημα και πρόβλημα δημόσιας υγείας σε ισχυρό χαρτί ανάπτυξης.

Στο συνέδριο μίλησε και ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης που επισήμανε ότι ο προηγούμενος σχεδιασμός για τα απορρίμματα της Αττικής προέβλεπε ετήσια αύξηση του όγκου 10% όταν σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου καταγράφεται, λόγω της κρίσης, μείωση 20% και 30%.

Στις προτάσεις της κας Δούρου και τις απόψεις που εξέφρασε ο κ. Βούτσης απάντησε, διπλωματικά, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Οπως είπε «είναι αναγκαίο να γίνει οικονομική προσαρμογή του σχεδιασμού στα δεδομένα της χώρας και των ΟΤΑ. Δεν είναι βιώσιμος κανένας σχεδιασμός που στηρίζεται στον διπλασιασμό του κόστους τελικής διάθεσης, που καλούνται να πληρώσουν οι Δήμοι. Δεν είναι όμως βιώσιμος και κανένας σχεδιασμός που θα προβλέπει την δημιουργία πληθώρας νησίδων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο, όταν είναι γνωστός σε όλους και ο πληθυσμιακός κορεσμός και η έλλειψη γης και η δαιδαλώδης και προβληματική γραφειοκρατία αδειοδοτήσεων».

Σχόλια