Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης: οι εφαρμογές της ηθικής στη Δαρβινική Δευτέρα

0
33

Η επόμενη Δαρβινική Δευτέρα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης θα έχει ως θέμα την ανάδυση και τις εφαρμογές της ηθικής. Υπάρχει μια άποψη ότι κάποιες εκφάνσεις της ανθρώπινης φύσης δεν μπορούν να κατανοηθούν μέσα από το δρόμο των εμπειρικών επιστημών. Το ίδιο πιστεύαμε παλαιότερα και για τις σωματικές μας ασθένειες. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η προστασία της βιολογικής μας υγείας περνά μέσα από την κατανόηση των φυσικών αιτίων που την επηρεάζουν.

Ο εισηγητής, Λευτέρης Ζούρος, καθηγητής Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, θα θέσει το ερώτημα μήπως αυτός είναι ο δρόμος για να αντιμετωπίσουμε και την κοινωνική μας υγεία. Ο έρωτας και η αφοσίωση του γονιού προς το παιδί είναι έμφυτα αισθήματα που συναρμολογήθηκαν στην πορεία της εξέλιξης της ζωής και αποτελούν μέρος της στρατηγικής για την βιολογική μας επιβίωση.

Με τον ίδιο τρόπο τα αισθήματα δικαίου και αλληλεγγύης μπορούν να αντιμετωπιστούν ως αισθήματα που συναρμολογήθηκαν στην πορεία της εξέλιξης της ζωής και αποτελούν μέρος της στρατηγικής για την κοινωνική μας επιβίωση. Βιολογική και κοινωνική εξέλιξη είναι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, συναποτελούν μια αδιαίρετη ενότητα. Κατά συνέπεια, η ηθική θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια ιδιότητα που προέρχεται από αυτόν τον κόσμο και αφορά αυτόν τον κόσμο.

Στις Δαρβινικές Δευτέρες ένα θέμα με ευρύ και διαχρονικό ενδιαφέρον αναπτύσσεται με τρόπο που δεν απαιτεί τεχνικές γνώσεις. Οι συναντήσεις αρχίζουν με μια εισήγηση από τον κεντρικό ομιλητή και ακολουθεί ευρύτατη συζήτηση με συμμετοχή του ακροατηρίου.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας  (Λεωφ. Σοφοκλή Βενιζέλου, Ηράκλειο Κρήτης 712 02) τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σχόλια