Ρομποτικός σκύλος-διασώστης από την Boston Dynamics [video]

0
12

Γνωρίζαμε την εταιρεία ρομποτικής Boston Dynamics από τη συνεργασία της με τον αμερικανικό στρατό και τον σκύλο-μαχητή BigDog. Ο σκύλος αυτός με δυνατότητα μεταφοράς φορτίου βάρους 150 κιλών σε ανώμαλο έδαφος και διανύσματος απόστασης μέχρι 20 χιλιόμετρα προοριζόταν για το πεδίο της μάχης όπου θα προμήθευε πολεμοφόδια και υλικό σε μονάδες του πεζικού.

Μαζί με το BigDog η εταιρεία αναπτύσσει ένα παρομοίου μεγέθους αλλά ικανό στη μεταφορά βαρύτερων φορτίων σκύλο, το AlphaDog που θα τρέχει με ταχύτητα τουλάχιστον 32 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Ωστόσο, η Boston Dynamics, η οποία ανήκει από το 2013 στον όμιλο εταιρειών της Google, παρουσίασε πριν λίγα μέρες τον Σποτ, έναν ρομποτικό σκύλο-διασώστη, που περπατάει με αξιοθαύμαστη άνεση όπως όλες οι οργανικές, τετράποδες μορφές ζωής.

Ο Σποτ ζυγίζει περί τα 70 κιλά και διαθέτει τέσσερα πόδια, με τα οποία μπορεί να περπατάει και να τρέχει με άνεση σε εδάφη διαφορετικής μορφολογίας , ενώ χάρη στους ενσωματωμένους αισθητήρες που διαθέτει, κάνει αναγνώριση του ανώμαλου εδάφους και προσαρμόζει αναλόγως την κίνηση του.

Επιπλέον, μπορεί μέχρι και να σκαρφαλώνει σκάλες με κλίση μέχρι 45 μοίρες, ενώ είναι σε θέση να κρατάει την ισορροπία του ακόμη και σε περιπτώσεις που κάποιος επιχειρεί με κλοτσιές να το θέσει εκτός πορείας.

Ο Σποτ κατασκευάστηκε με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στο εγγύς μέλλον σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, καθώς μπορεί να φτάνει ακόμη και στις πιο δύσβατες περιοχές.

Δείτε το στο video!

econews

Σχόλια