Σελήνη: Η NASA «ξαναπαίζει» το Dark Side of the Moon [video]

0
80

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα πολύ αναλυτικό video που αποκαλύπτει την πλευρά της Σελήνης που δεν φαίνεται ποτέ από τη Γη.

Το έδαφος στην αθέατη πλευρά του Φεγγαριού έχει διαφορετική μορφολογία με λιγότερες βασαλτικές πεδιάδες, γνωστές και ως «θάλασσες».

Αντιθέτως, η έκταση στο σύνολό της καλύπτεται από κρατήρες διαφόρων μεγεθών.

Το 1959, η σοβιετική διαστημική κάψουλα Luna 3 έστειλε τις πρώτες εικόνες της αθέατης πλευράς της Σελήνης. Πενήντα χρόνια αργότερα προσεληνώθηκε η διαστημοσυσκευή Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) και έκτοτε, από το 2009, στέλνει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που επιτρέπουν στους επιστήμονες να χαρτογραφήσουν αυτή την περιοχή.

Για πρώτη φορά, τα video που δημιούργησε το στούντιο Επιστημονικής Εικονοποίησης της NASA μας επιτρέπουν να δούμε μια τελείως διαφορετική όψη του δορυφόρου της Γης.

Σημειώνεται ότι βλέπουμε την ίδια πάντα όψη της Σελήνης λόγω της τροχιακής της κίνησης. Η άλλη πλευρά στην πραγματικότητα δεν είναι σκοτεινή, αφού και εκείνη δέχεται το ηλιακό φως.

Το γεγονός ότι δεν είχαμε οπτική επαφή με αυτή την πλευρά της Σελήνης δημιούργησε ένα μυστήριο γύρω από τον αυτό τον αθέατο σεληνιακό κόσμο.

Δείτε το εντυπωσιακό video!

econews

Σχόλια