Η υπεράκτια αιολική ενέργεια εδραιώνεται ως αναπτυσσόμενη τεχνολογία ΑΠΕ

0
10

Ο κλάδος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας το 2014 σημείωσε πτώση 5,34% ως προς τη νέα ισχύ, σε συνέχεια της πρωτοφανούς ανάπτυξης αυτής της τεχνολογίας ΑΠΕ το 2013.

Συνολικά, έχουν εγκατασταθεί 8.045 υπεράκτια αιολικά Μεγαβάτ σε 74 πάρκα σε έντεκα ευρωπαϊκές χώρες.

Το 2014 εγκαταστάθηκαν 408 νέες ανεμογεννήτριες, προσθέτοντας 1.483 μεγαβάτ στην ευρωπαϊκή υπεράκτια αιολική ενέργεια, 84 Μεγαβάτ λιγότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (πτώση 5,34%).

«Ο κλάδος έχει αναπτυχθεί με γεωμετρική άνοδο κατά τα πρώτα χρόνια αυτής της δεκαετίας, επομένως τα περσινά νούμερα σηματοδοτούν την σταθεροποίηση αυτής της ανόδου», δήλωσε ο Τζάστιν Γουίλκς, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA).

Περισσότερες από τις μισές υπεράκτιες ανεμογεννήτριες για το 2014 εγκαταστάθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο (54,8 τοις εκατό), με τη Γερμανία να ακολουθεί με το 35,7 τοις εκατό και το Βέλγιο να έπεται με 9,5 τοις εκατό.

Ωστόσο, οι τάσεις τις αγοράς για το 2015 υποδεικνύουν πως η Γερμανία θα ξεπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε νέες εγκαταστάσεις, παίρνοντας την πρωτοκαθεδρία μετά από τρία έτη βρετανικής πρωτιάς.

«Η Γερμανία αναμένεται να ηγηθεί των νέων εγκαταστάσεων αυτό το έτος. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εγκαταστήσει περισσότερες ανεμογεννήτριες από ότι όλος ο υπόλοιπος κόσμος μαζί, όμως το 2015 ξεκίνησε δείχνοντας πως και άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στον χώρο», πρόσθεσε ο Γουίλκς.

Τα μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά πάρκα που αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα είναι το Gwynt y Mor ισχύος 576 Μεγαβάτ στη Βόρεια Ουαλία και το γερμανικό Global Tech 1 ισχύος 400 Μεγαβάτ στη Βόρεια Θάλασσα.

econews

Σχόλια