Ισλανδία: οι πάγοι λιώνουν, το έδαφος ανασηκώνεται, τα ηφαίστεια εκρήγνυνται

0
94

«Η έρευνά μας συνδέει την επιτάχυνση της ανόδου της επιφάνειας του εδάφους με την επιτάχυνση της τήξης των παγοκαλυμμάτων στην Ισλανδία» αναφέρει η Κάθλην Κόμπτον, ερευνήτρια του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Αριζόνα.Η γη σε ορισμένες περιοχές της Ισλανδίας ανασηκώνεται κατά 3,5 εκατοστά ετησίως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η τήξη των παγετώνων του νησιού μειώνει την πίεση στο έδαφος και επιτρέπει στην επιφάνεια να ανυψωθεί.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters βασίζεται σε δεδομένα από 62 σταθμούς του Παγκοσμίου Συστήματος Θεσιθεσίας (GPS) που είναι εγκατεστημένοι ανά την Ισλανδία και τα οποία δείχνουν την κίνηση του εδάφους. Οι 27 βρίσκονται στο κέντρο της νήσου, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο στρώμα πάγου.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συνδέει την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της μάζας των πάγων με την ανύψωση των εδαφών.

Από αυτή τη διαδικασία ενσκήπτει κίνδυνος αυξημένης ηφαιστειακής δραστηριότητας. Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ισλανδία έχει ζήσει τρεις ηφαιστειακές εκρήξεις με κορυφαία αυτή του Eyjafjallajökull τον Απρίλιο του 2010, η οποία εκτόξευσε ένα σύννεφο ηφαιστειακής στάχτης που κάλυψε τον ουρανό της Ευρώπης για πολλές μέρες και «πάγωσε» τις αερομεταφορές.

Το σύνολο της αλυσιδωτής αντίδρασης ανάμεσα στο λιώσιμο των πάγων, την ανύψωση του εδάφους και την ηφαιστειακή δραστηριότητα δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι η κάθετη μετακίνηση του «καυτού» υπεδάφους από συνθήκες υψηλής σε συνθήκες χαμηλής πίεσης ερεθίζει την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

econews

Σχόλια