ΔΕΣΦΑ: δεν παγώνει η ιδιωτικοποίηση – Συνάντηση Λαφαζάνη-Αζέρου πρέσβη [upd]

0
17

Συνάντηση με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ θα πραγματοποιήσει εντός της ημέρας ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος των Αζέρων είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, για το 66% του οποίου έχει πλειοδοτήσει η αζερική εταιρεία Socar.

Όπως έχει δηλώσει ξεκάθαρα ο κ. Λαφαζάνης, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να «παγώσει» την εν λόγω ιδιωτικοποίηση όπως θα πράξει στην περίπτωση της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ.

Η επιλογή αυτή γίνεται αφενός διότι  η εν λόγω ιδιωτικοποίηση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και αφετέρου διότι η επένδυση αυτή συνδέεται άμεσα με την επικείμενη κατασκευή του αγωγού TΑΡ, μέσω του οποίου αζερικό φυσικό αέριο θα μεταφέρεται μέσω Ελλάδας στη Δυτική Ευρώπη.

Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση αναμένει την έρευνα της επιτροπής ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG comp). Το πόρισμα προβλέπεται να ανακοινωθεί στις 22 Απριλίου.

Η προκαταρκτική έρευνα της DG comp έχει δείξει ότι προκύπτουν πιθανά εμπόδια στην πρόσβαση ανταγωνιστών στο ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου σε περίπτωση εισόδου της Socar στον ΔΕΣΦΑ. Επίσης, η επένδυση αυτή θα μπορούσε να να επηρεάσει τις αναγκαίες επενδύσεις για ανάπτυξη του δικτύου ακόμη και τη διασύνδεση του Tap με το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Λαφαζάνης συναντήθηκε και με τη διοίκηση της ΔΕΠΑ. Όπως μεταδίδει η «Καθημερινή»,  η συζήτηση ήταν εφ’ όλης της ύλης και επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα των τιμολογίων φυσικού αερίου όπου αναμένονται οι πρώτες μεγάλες μειώσεις ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης της τιμής του πετρελαίου με την οποία είναι διεθνώς συνδεδεμένη η τιμή του φυσικού αερίου.

—Οι δηλώσεις μετά τη συνάντηση

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε στους δημοσιογράφους :

«Μου δόθηκε σήμερα η ευκαιρία, να έχω μια πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα και τον υπεύθυνο της SOCAR. Η συζήτησή μας περιστράφηκε σε όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν και ιδιαίτερα, θα έλεγα, στον ενεργειακό τομέα.

Από μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης τόνισα ότι εμείς αποβλέπουμε στην ενίσχυση και την αναβάθμιση των σχέσεών μας με το Αζερμπαϊτζάν σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς. Το θεωρούμε ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα και για τις εξωτερικές μας σχέσεις, αλλά και για την οικονομική μας πολιτική.

Ιδιαίτερα τόνισα την ανάγκη να έχουμε μια στενή σχέση στον ενεργειακό τομέα. Εμείς, όπως ξέρετε, είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας για την διέλευση του αγωγού Φυσικού Αερίου TAP από τη χώρα μας, όσον αφορά τα Ελληνικά συμφέροντα. Ωστόσο, πάντα τονίζαμε ότι θέλουμε να περάσει ο αγωγός από τη χώρα μας. Στηρίζουμε, λοιπόν, τον TAP και τη διέλευσή του από την Ελλάδα. Θεωρούμε ότι αυτό συμφέρει την χώρα μας, συμφέρει την περιοχή μας και υποβοηθά πάρα πολύ την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο.

Επισημαίνω ωστόσο, ότι η νέα Κυβέρνηση θα  επιδιώξει με κάθε πρόσφορο μέσο να βελτιώσει τα οφέλη του συγκεκριμένου αγωγού, όσον αφορά τη χώρα μας. Και βεβαίως, συνολικά θα επιδιώξουμε να βελτιώσουμε τα οφέλη που προσφέρει ο TAP και για την Ελλάδα και για το Αζερμπαϊτζάν.

Όσον αφορά την ΔΕΣΦΑ Α.Ε. και την πώληση στη SOCAR, όπως ξέρετε αυτή η διαδικασία -παρά τη δική μας αντίθεση- έχει προχωρήσει. Βρίσκεται ίσως σε τελικό στάδιο, θα έλεγα.  Ξέρετε όμως ότι έχουν εκφραστεί κάποια ερωτηματικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και το θέμα της πώλησης εξετάζεται από την Επιτροπή. Περιμένουμε την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε, προκειμένου να καθορίσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας σε σχέση με αυτή την υπόθεση. Αυτή είναι η θέση μας και αυτή τη θέση τόνισα και στον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν και στον υπεύθυνο της SOCAR στην Αθήνα.

Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες αναφορικά με το θέμα των περαιτέρω ωφελειών που μπορεί να προκύψουν για τη χώρα μας από τον αγωγό TAP. Αυτό θα είναι ένα θέμα συζητήσεων που θα ακολουθήσουν. Και νομίζω θα υπάρξει συζήτηση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.»

Από την πλευρά του ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν, Rahman Mustafayev,  ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για την εποικοδομητική συνάντηση, η οποία όπως ανέφερε έγινε σε ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα. Σημείωσε, ότι υπάρχει κοινή αντίληψη για τη συνεργασία των δύο χωρών και κοινή πρόθεση για την περαιτέρω ενίσχυση αυτής, ιδίως στον ενεργειακό τομέα. Όπως πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε επισκόπηση των σημαντικών  θεμάτων διμερούς συνεργασίας που βρίσκονται σε εξέλιξη, κυρίως του θέματος της κατασκευής του TAP και της εξαγοράς μεριδίου του ΔΕΣΦΑ από την SOCAR, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Mammadov, ενημέρωσαν τον Υπουργό ΠΑΠΕΝ και για την ευρύτερη στρατηγική της SOCAR στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και τις προοπτικές που διαμορφώνονται υπό την παρούσα συγκυρία.

Σε δημοσιογραφική ερώτηση για το εάν η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για τον ΔΕΣΦΑ θα επηρεάσει και την κατασκευή του αγωγού TAP, καθώς και εάν είναι συζητήσιμη η μείωση από το 66% σε 49% του ποσοστού συμμετοχής της SOCAR στη ΔΕΣΦΑ Α.Ε, ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν, Rahman Mustafayev, δήλωσε : «Ας περιμένουμε πρώτα την απόφαση της Ε.Ε που είναι πολύ σημαντική και μετά θα λάβουμε τις αποφάσεις μας. Αλλά, παραμένουμε αισιόδοξοι».

Σχόλια