ΑΟΖ: ο Αλέξης Τσίπρας υπολογίζει τις συνέπειες της οριοθέτησης

0
12

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κάνει «βήματα στον αέρα» στο θέμα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδας με την Κύπρο «χωρίς να έχουμε μελετήσει τι θα επιφέρουν κάποιες αλλαγές» όπως απάντησε σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που πραγματοποίησε στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

«Όταν θες να κάνεις μία τομή πρέπει να έχεις εξασφαλίσει τη συνέχεια μετά από αυτή την τομή», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε ως «ριζοσπαστικό» αυτό που μπορεί να δώσει «ασφάλεια, προοπτική και συνέχεια».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως απευθύνει μήνυμα ενότητας και συνεργασίας προς ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους «για να εξασφαλίσουμε ειρήνη και προκοπή για αυτόν τον πονεμένο τόπο».

Μεταξύ άλλων, κατά τις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας είπε πως επέλεξε το πρώτο του επίσημο ταξίδι ως πρωθυπουργός να γίνει στην Κύπρο γιατί «μας δένει η ιστορία, αλλά και ένα κοινό μέλλον ευρωπαϊκό και μεσογειακό, με πολύ σημαντικές δυνατότητες».

«Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν δύο σημαντικοί πυλώνες σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της Μεσογείου», είπε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα υποστηρίξει την Κύπρο για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

«Το Κυπριακό αποτελεί τη Λυδία λίθο τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή», πρόσθεσε μετά τη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη στη Λευκωσία, ενώ έκανε λόγο για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας πως η έλευση του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις διμερείς συνομιλίες» κατέληξε.

Σχόλια