Πλούσιες δράσεις του ΦΔ Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

0
45

Οι υγρότοποι προσφέρουν σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και παγκοσμίως, ενώ στο πλαίσιο της αειφόρου διαχείρισης προσφέρουν σημαντικά οφέλη για τις μελλοντικές γενιές.

Έτσι, κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζεται διεθνώς η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. Στις 2 Φεβρουαρίου 1971 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας ( Σύμβαση Ραμσάρ) στην ομώνυμη πόλη του Ιράν.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1997 και έκτοτε κυβερνητικές υπηρεσίες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και κοινοτικές ομάδες τη μέρα αυτή αναλαμβάνουν δράσεις ευαισθητοποίηση και προβολής με σκοπό τη διατήρηση των υγροτόπων.

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου με αποστολή τη διοίκηση και διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, των εκβολών και κάτω ρου των ποταμών Αχελώου και Ευήνου και των Εχινάδων νήσων, την προστασία των οικοσυστημάτων και την ανάδειξη των περιβαλλοντικών αξιών της περιοχής και σκοπό τη δημιουργία των καλύτερων δυνατών προϋποθέσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη που επιζητά η τοπική κοινωνία,  το τελευταίο δίμηνο έχει πραγματοποιήσει μια σειρά τέτοιων δράσεων.

Συγκεκριμένα, ξεκίνησαν οι ξεναγήσεις σχολείων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας στο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου όπου λειτουργεί έκθεση και ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα προβολών για την προβολή ταινιών και διαφανειών, όπου οι μαθητές ενημερώνονται πριν από την επίσκεψή τους στον υγρότοπο. Εκεί με τη συνοδεία ξεναγού τους δίνεται η ευκαιρία να νοιώσουν τη μαγεία της φύσης, αλλά και να παρακολουθήσουν τα πουλιά του Εθνικού Πάρκου με κυάλια και τηλεσκόπια.

Στο χώρο του Φορέα έγινε παρουσίαση της Α” και Β” φάσης του «Έργου Εποπτείας της Ορνιθοπανίδας Μεσολογγίου» και της μελέτης «Διερεύνηση και Βελτίωση της Υδροδυναμικής Κυκλοφορίας (Ανανέωσης) των Υδάτων στην Περιοχή Νίδοβα, Λ/Θ Αιτωλικού, με Χρήση Αριθμητικού Ομοιώματος Κυκλοφορίας» ενώ ο Φ.Δ./Λ.Μ. προκήρυξε μειοδοτικό διαγωνισμό για την «Ανάθεση παροχής υπηρεσιών «Οριοσήμανσης, παρακολούθησης και φύλαξης αποικιών αργυροπελεκάνων» στο πλαίσιο  χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου.

Τέλος, αναμένεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σε συνεργασία με τον Φ.Δ./Λ.Μ. να προκηρύξει έργο που αφορά μελέτη ανακατασκευής υφιστάμενου παρατηρητηρίου πουλιών στην Κλείσοβα στα πλαίσια της δρομολόγησης των έργων του BIG (προμήθεια τηλεσκόπιου, καλαθιών, ινφοκιοσκ, δεξαμενής πυρόσβεσης κτλ ) .

Επιπλέον, ΦΔ/ΛΜ συμμετείχε στις 19/01/2015 στις μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, υδροβίων και παρυδάτιων πουλιών στην υγροτοπική περιοχή του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, ενώ περιέθαλψε μαζί με τους Ορνιθοπαρατηρητές Μεσολογγίου στις 12/01/2015 δύο τραυματισμένα πτηνά, έναν ασημόγλαρο και ένα φοινικόπτερο, τα οποία στάλθηκαν στον σύλλογο Προστασίας και περίθαλψης Άγριας Ζωής ANIMA καθώς και δυο γερακίνες  στις 22/01/2015 και στις  28/01/2015 οι οποίες στάλθηκαν στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) στην Αίγινα.

—Πρόσκληση στους μαθητές

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2015, καλεί όσους μαθητές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας επιθυμούν, να αποστείλουν έως τις 10 Φεβρουαρίου δικά τους δοκίμια, ποιήματα και ζωγραφιές, τα οποία να σχετίζονται με τον υγροβιότοπο και την λιμνοθάλασσα της περιοχής Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Το υλικό που θα  συλλεχθεί θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Φ.Δ./Λ.Μ. υπό μορφή ηλεκτρονικού περιοδικού/τεύχους, αφιερωμένου στην Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.

Επιπλέον,  στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, η Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ διοργανώνει διαγωνισμό φωτογραφίας για άτομα ηλικίας 15-24 ετών . Ο νικητής θα κερδίσει δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια για να ταξιδέψει προς ένα διάσημο υγρότοπο της επιλογής του οπουδήποτε στον κόσμο.

Μπορείτε να τραβήξετε μια φωτογραφία του αγαπημένου σας υγροτόπου με το τηλέφωνό σας ή την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή σας μεταξύ 2 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου 2015 και να την ανεβάσετε  στο δικτυακό τόπο της Γραμματείας της Σύμβασης Ραμσάρ για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2015.

http://www.worldwetlandsday.org/.

Σχόλια