Φωτοβολταϊκά-μαμούθ: γη, περιβάλλον και οικονομία – Η περίπτωση Topaz [video]

0
60

Πριν από λίγο καιρό διαβάσατε στο econews για τη σύνδεση με το δίκτυο του φωτοβολταϊκού πάρκου-μαμούθ Topaz Solar το οποίο κατασκευάστηκε στην Καλιφόρνια.

Ιδιοκτήτης και διαχειριστής του πάρκου προϋπολογισμού 2,4 δισ. Ευρώ είναι η MidAmerican Energy, θυγατρική της εταιρείας Berkshire Hathaway η οποία ανήκει στον βαθύπλουτο επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ.

Το Topaz είναι το πρώτο φωτοβολταϊκό γιγαντιαίων διαστάσεων σε μια σειρά από αντίστοιχα έργα που κατασκευάζονται εντός των ορίων της “ηλιακής πρωταθλήτριας” των ΗΠΑ, της Καλιφόρνια, καθώς επίσης στη Νεβάδα και την Αριζόνα.

Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η ιστορία της κατασκευής του Topaz, η οποία μας χαρίζει μια εις βάθος ματιά στην εξέλιξη του κλάδου των φωτοβολταϊκών και της καινοτομίας στην ενέργεια κατά την τελευταία δεκαετία.

—Πού έχουν εγκατασταθεί

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η Κέιτι Φέρενμπαχερ στην ιστοσελίδα gigaom.com, πλησιάζοντας κανείς στο Topaz το βλέμμα του κατακλύζεται από μια θάλασσα εννέα εκατομμυρίων φωτοβολταϊκών πάνελ συνολικής επιφάνειας 26 χιλιάδων στρεμμάτων.

Τα πάνελ, προσανατολισμένα προς τα νοτιοδυτικά παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτήσει 160.000 νοικοκυριά.

Η επιλογή της τοποθεσίας εγκατάστασης έγινε με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια. Πρόκειται για μια “ήδη διαταραγμένη περιοχή”, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι περιβαλλοντικά ευαίσθητη και χρησιμοποιείτο ήδη για ήπιες γεωργικές δραστηριότητες.

Περίπου 12 χιλιόμετρα στα νοτιοανατολικά βρίσκεται το εθνικό πάρκο Carrizo Plain National Monument, όπου συγκεντρώνεται μια σειρά ειδών υπό εξαφάνιση όπως η ενδημική αλεπού με την επιστημονική ονομασία Vulpes macrotis (ή San Joaquin kit fox) και ο γιγαντιαίος αρουραίος καγκουρό.

Το υπέδαφος κάτω από το πάρκο διασχίζει το περίφημο σεισμογενές Ρήγμα του Αγίου Ανδρέα.

—Οι επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα

Δεδομένου ότι τα φωτοβολταϊκά μεγάλης κλίμακας όπως το Topaz καταλαμβάνουν τόσο μεγάλη έκταση, οι οικολογικές τους επιπτώσεις προκαλούν ανησυχίες και ενστάσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Άλλα έργα ηλιακής ενέργειας ολοκληρώθηκαν μετά από χρόνια αντιδράσεων και διαμαρτυριών, όπως το ηλιακό-θερμικό πάρκο Ivanpah (διαβάσατε και για αυτό το econews) στην έρημο Μοχάβε, όπου είχε υποεκτιμηθεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος στις ενδημικές χελώνες της ερήμου.

Προκειμένου να αποφύγουν αντίστοιχες καθυστερήσεις και νομικά μέτρα εξαιτίας της αλεπούς, οι εγκαταστάτες του Topaz αγόρασαν επιπρόσθετες εκτάσεις αφιερωμένες στην προστασία του είδους και σχεδίασαν το πάρκο με τρόπο ώστε να παρεμβαίνει το ελάχιστο δυνατό στην άγρια ζωή.

Γιατί λοιπόν επιλέχθηκε η συγκεκριμένη περιοχή; Ο προφανής λόγος είναι τα πολύ υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας που απολαμβάνει. Ο δεύτερος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικός, είναι ότι σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται ήδη μια γραμμή μεταφοράς 230 Κιλοβόλτ, η οποία θα μεταφέρει την ηλιακή ενέργεια από την ηλιακή μονάδα στα νοικοκυριά, τους χώρους εργασίας και τις βιομηχανίες που θα την καταναλώσουν.

—Ο οικονομικός αντίκτυπος

Από οικονομικής σκοπιάς το Topaz χαρακτηρίζεται ως “λαχείο” για την περιοχή. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής δημιουργήθηκαν 400 θέσεις εργασίας (που έφτασαν τις 880 στην κορύφωση της διαδικασίας), η συνολική μισθοδοσία ανήλθε σε 192 εκατ. δολάρια και οι τοπικοί προμηθευτές έκαναν τζίρους 52 εκατ. δολαρίων.

Η εταιρεία που προμήθευσε τα πάνελ – κατασκευασμένα από ένα λεπτό στρώμα ημιαγώγιμου μείγματος τελλουριδίου του καδμίου- ο παγκόσμιος ηγέτης αυτής της τεχνολογίας, η αμερικανική First Solar υπολογίζει τον θετικό οικονομικό αντίκτυπο από το Topaz σε 417 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των αξιών ακινήτων, των φορολογικών εσόδων για την Κομητεία, τους άμεσους και έμμεσους μισθούς, τους τζίρους, αλλά και τα έσοδα για την εφοδιαστική αλυσίδα.

—Έρχονται κι άλλα

Το Topaz μπορεί να είναι φωτοβολταϊκό-μαμούθ με την ισχύ των 550 Μεγαβάτ, αλλά δεν θα είναι το μεγαλύτερο στην Καλιφόρνια τα επόμενα χρόνια.

Στη φάση της ολοκλήρωσης βρίσκεται το ίδιας ισχύος Desert Sunlight στην Έρημο Σονόρα της Καλιφόρνια.

Ακολουθεί το Solar Star, που με 579 Μεγαβάτ ικανά να ηλεκτροδοτήσουν 255.000 κατοικίες θα εκθρονίσει το Topaz ως μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο όταν ολοκληρωθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Στα χαρτιά το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό των ΗΠΑ είναι το McCoy Solar Energy Center με ισχύ άνω των 750 Μεγαβάτ που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί σε δημόσιες εκτάσεις του Παλμ Σπρινγκς στην Καλιφόρνια πάλι.

Στα πάρκα μαμούθ προστίθενται τα εν λειτουργία πολύ μεγάλα φωτοβολταϊκά Agua Caliente Solar Project ισχύος 290 Μεγαβάτ στην Αριζόνα, το California Valley Solar Ranch με ισχύ 250 Μεγαβάτ και τρία πάρκα υπό κατασκευή ισχύος 250 Μεγαβάτ έκαστο, στη Νεβάδα.

Συνολικά, τα πάρκα-μαμούθ που κατασκευάζονται ή λειτουργούν ήδη στις ΗΠΑ, 12 τον αριθμό, με σωρευτική ισχύ 4,5 Γιγαβάτ θα ηλεκτροδοτήσουν δύο εκατομμύρια αμερικανικά νοικοκυριά.

—Η μετάβαση στη μεγάλη κλίμακα

Η κατασκευή τους έχει επίσης σηματοδοτήσει τη μετάβαση από τα μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες στα πολύ μεγάλα συστήματα μαζικής παραγωγής ηλιακής ενέργειας.

Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής ένωσης ηλιακής ενέργειας (SEIA), το 2014 λειτουργούσαν φωτοβολταϊκά μεγάλης κλίμακας συνολικής ισχύος 8,14 Γιγαβάτ, ακόμα 14,49 GW είναι τα συμβολαιοποιημένα έργα και ακόμα 27,50 GW  έχουν ανακοινωθεί χωρίς να έχουν υπογραφεί συμβόλαια.

Σε αυτή την τάση συμβάλλουν οι ενεργειακές πολιτικές Πολιτειών όπως η Καλιφόρνια που έχει θέσει στόχο για παραγωγή καθαρής ενέργειας 33% επί του συνόλου στους παρόχους, με ορίζοντα το 2020.

Τα μεγάλα φωτολταϊκά θεωρείται ότι είναι ο πιο βιώσιμος τρόπος για την επίτευξη των στόχων διείσδυσης των ΑΠΕ. Τα αιολικά είναι βέβαια μια επιλογή –κατά πολλούς η βέλτιστη– ωστόσο στις ΗΠΑ θεωρούν ότι είναι δυσκολότερη η εξεύρεση κατάλληλων περιοχών με υψηλό αιολικό δυναμικό, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη καταληφθεί από ανεμογεννήτριες.

Σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου οι εταιρείες ενέργειας επενδύουν στα υπεράκτια αιολικά, οι επενδύσεις αυτές έχουν “κολλήσει” στις ΗΠΑ.

—Οικονομικά οφέλη και αντιδράσεις

Θεωρείται ότι τα φωτοβολταϊκά μεγάλης κλίμακας παράγουν κατά 35% φθηνότερη ενέργεια από τα οικιακά και τις στέγες.

Μολοντούτο, οι υψηλές ανάγκες σε γη και οι αντιδράσεις που προκαλεί η κατασκευή τους στους κόλπους της οικολογικής κοινότητας ίσως σημάνει μια νέα στροφή στο μέλλον, από τα πολύ μεγάλα έργα σε μικρότερα, πιο ευέλικτα που θα μπορούν να χωρέσουν σε περιοχές που χρησιμοποιούνται ήδη για παραγωγικές-βιομηχανικές δραστηριότητες.

Δείτε το video!

econews

Σχόλια