Δακτύλιοι 120 εκατ. χιλιομέτρων σε εξωπλανήτη «υπερ-Κρόνο» [video]

0
32
Ο εξωπλανήτης J1407b που είχε ανακαλυφθεί το 2012 διαπιστώθηκε ότι διαθέτει ένα τεράστιο σύστημα δακτυλίων μπροστά στο οποίο εκείνου του Κρόνου, στο ηλιακό μας σύστημα, ωχριά.

Ολλανδοί και Αμερικανοί αστρονόμοι υπολογίζουν ότι ο εν λόγω υπερ-Κρόνος, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το άστρο J1407, διαθέτει ένα σύστημα δακτυλίων με διάμετρο σχεδόν 120 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, πάνω από 200 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τους δακτυλίους του Κρόνου.

Πρόκειται για το πρώτο σύστημα δακτυλίων που εντοπίζεται εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Αποτελείται από τουλάχιστον 30 δακτυλίους, διαμέτρου δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων ο καθένας.

Επιπλέον, στους δακτυλίους εντοπίζονται κενά, εντός των οποίων πιθανότατα περιστρέφονται πλανήτες-δορυφόροι με μέγεθος ενδιάμεσο του Άρη και της Γης.Για «απίστευτα» ευρήματα έκανε λόγο ο επικεφαλής της μελέτης Μάθιου Κενγουόρθι, από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ και επισήμανε τη δυσκολία των παρατηρήσεων, επειδή το νεαρό άστρο και ο εξωπλανήτης του απέχουν πολύ από τη Γη. «Αν μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τους δακτυλίους του Κρόνου με τους δακτυλίους που υπάρχουν γύρω από τον πλανήτη J1407b, θα ήσαν εύκολα ορατοί τη νύχτα από τη Γη και θα ήσαν πολλές φορές μεγαλύτεροι από ότι η πανσέληνος», όπως είπε.

Ο ίδιος ο εξωπλανήτης είναι πολύ μεγαλύτερος (τουλάχιστον δεκαπλάσιος) από τους δύο γίγαντες αερίων του δικού μας ηλιακού συστήματος, τον Δία και τον Κρόνο. Για «έναν υπερ-Κρόνο» έκανε λόγο ο καθηγητής αστρονομίας Έρικ Μάματζεκ, ο οποίος πρώτος ανακάλυψε το εντυπωσιακό σύστημα. Όπως είπε, οι δακτύλιοι σκόνης και άλλων υλικών μπλοκάρουν περίπου το 95% του φωτός του άστρου-ήλιου τους.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι, όσο περνάει ο καιρός, οι τεράστιοι δακτύλιοι θα μικραίνουν, καθώς από το υλικό τους σταδιακά θα σχηματίζονται νέοι δορυφόροι.

Τη μελέτη υπογράφουν ερευνητές του ολλανδικού Αστεροσκοπείου του Λέιντεν και του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, με επικεφαλής τον Μάθιου Κενγουόρθι.

Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό αστροφυσικής «Astrophysical Journal».

Σχόλια