Τζίφος η "ιστορική" χιονοθύελλα στις ΗΠΑ

0
7

Τσάμπα οι πηχυαίοι τίτλοι, οι προετοιμασίες και η καταστροφολογία. Χιονοθύελλα εκδηλώθηκε μεν στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ούτε ιστορική ούτε θανατηφόρα ήταν δε.

Ως αποτέλεσμα,  ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (NWS) των ΗΠΑ, Λούι Ουτσελίνι, εξέφρασε τη λύπη του για την αναξιοπιστία των προβλέψεων τονίζοντας ότι πρέπει να διορθωθούν οι αβεβαιότητες.

«Πρέπει να διορθώσουμε αυτές τις αβεβαιότητες, έτσι ώστε οι διαχειριστές (οι Αρχές) να μπορούν να εκτιμήσουν τον κίνδυνο και να αποφασίσουν αν θα δράσουν ή όχι», δήλωσε σχετικά επισημαίνοντας παράλληλα την πολυπλοκότητα των μετεωρολογικών μοντέλων.

Ο ίδιος είπε ότι η NWS «θα εξετάσει πολύ προσεκτικά το πρόβλημα» και θα αξιολογήσει την ανάγκη για «μια νέα προσέγγιση σε αυτό το είδος της καταιγίδας».

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της NWS αναφέρθηκε και στις ωφέλειες από την απόφαση για κλείσιμο των συστημάτων μεταφοράς, των σχολείων των επιχειρήσεων και άλλων δραστηριοτήτων καθώς έτσι εξασφαλίστηκε η καλύτερη προετοιμασία για το«χειρότερο».

«Με τις αποφάσεις αυτές (στο σύνολο της αμερικανικής βόρειας ακτής του Ατλαντικού ) είχαμε λιγότερους θανάτους που σχετίζονται με την καταιγίδα, λιγότερα τροχαία ατυχήματα και λιγότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση από ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χειμερινής καταιγίδας », δήλωσε ο Ουτσελίνι.

Σύμφωνα με την NWS, εκτός από τη Νέα Υόρκη, σημαντικές ποσότητες χιονιού έπεσαν σε τμήματα του Κονέκτικατ (58 cm), στο ανατολικό Λόνγκ Άιλαντ βόρεια της Νέας Υόρκης (70 cm) και κυριώς στη Μασσαχουσσέτη (81 cm), την Πολιτεία που επλήγη περισσότερο από το φαινόμενο.

Στο Μανχάταν όπου προβλεπόταν χιονόπτωση ενός μέτρου, το χιόνι δεν ξεπέρασε τα 25 εκατοστά.

«Η καταιγίδα δεν ήταν τόσο κακή όσο είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι» παραδέχτηκε και ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο. Έμμεσες βολές κατά των μετεωρολόγων έριξε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάσιο για να δικαιολογηθεί για τα πολύ αυστηρά μέτρα έκτατης ανάγκης που πάρθηκαν.

«Η δουλειά μου είναι να λαμβάνω αποφάσεις για την ασφάλεια. Με βάση τις πληροφορίες που είχα έπρεπε να λάβω αυτά τα έκτακτα μέτρα προφύλαξης» ανέφερε ο ντε Μπλάσιο.

Σχόλια