Φωτογραφίες του Πλούτωνα ευθυγραμμίζουν το New Horizons

0
23

Φωτογραφίες από τον παγωμένο πλανήτη-νάνο Πλούτωνα θα στείλει σύντομα στη Γη η μη επανδρωμένη αποστολή New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) της NASA.

Το σκάφος έχει διανύσει περισσότερα από 5 δισ. χιλιόμετρα στα εννέα χρόνια που ταξιδεύει και απομένουν ακόμα  200 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Οι φωτογραφίες του Πλούτωνα που θα στείλει το New Horizons με τη βοήθεια της κάμερας LORRI θα χρησιμεύσουν για την ευθυγράμμιση του σκάφους με τον πλανήτη-νάνο ώστε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η προγραμματισμένη παροδική προσέγγιση.

Στόχος είναι στις 14 Ιουλίου το σκάφος «Νέοι Ορίζοντες» θα βρεθεί κοντύτερα στον Πλούτωνα και σε απόσταση 13.695 χιλιομέτρων.

Όταν το σκάφος πλησιάσει στον Πλούτωνα θα κινείται με ταχύτητα 14 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τεθεί σε τροχιά.

Ωστόσο, τα επτά διαφορετικά εργαλεία του διαστημοπλοίου πρέπει να λειτουργήσουν σε διαφορετικές αποστάσεις από το ουράνιο σώμα προκειμένου να συγκεντρώσουν τα δεδομένα που χρειάζονται.

Γι’ αυτό τον λόγο η ομάδα που εποπτεύει το πρόγραμμα έχει κατασκευάσει ένα εξαιρετικά πολύπλοκο χρονοδιάγραμμα παρατηρήσεων για κάθε όργανο, το οποίο πρέπει να τηρηθεί με μεγάλη ακρίβεια και αποκλίσεις που χρονικά δεν θα ξεπεράσουν τα 100 δευτερόλεπτα.

econews

Σχόλια