Προϊστορικό δάσος της μυθικής Ντόγκερλαντ στον βυθό της θάλασσας

0
10

Ένα προϊστορικό δάσος ανακαλύφθηκε 200 μέτρα από τις ακτές του Νόρφοκ της ανατολικής Αγγλίας με τους γεωλόγους να υπολογίζουν την ηλικία του στα 10.000 χρόνια.

Το δάσος αποτελούσε μέρος της προϊστορικής Ντόγκερλαντ, μιας λωρίδας γης που συνέδεε τα βρετανικά νησιά με την Ηπειρωτική Ευρώπη πριν και μετά την τελευταία εποχή των Παγετώνων από το 6.500 ως το 6.200 π.Χ και στη θέση της οποίας υπάρχει σήμερα η Βόρεια Θάλασσα.

Το δάσος των βελανιδιών με κλαδιά μήκους οκτώ μέτρων ήταν καλυμμένο κάτω από στρώματα άμμου και αποκαλύφθηκε χάρη σε μια καταιγίδα που «ανακάτεψε» τον θαλάσσιο πυθμένα.

Στην Ντόγκερλαντ, μια ξεχασμένη περιοχή της ευρωπαϊκής ηπείρου, περιδιάβαιναν κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες. Η περιοχή αποτελείτο από αλυκές, λόφους και εκβολές ποταμών.

Η περιοχή πλημμύρισε εξαιτίας του λιωσίματος των πάγων σε μια διάρκεια χιλιάδων ετών με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν αφού η στάθμη της Βόρειας Θάλασσας ανέβηκε κατά 120 μέτρα.

Άλλοι πιστεύουν ότι οι εναπομείνασες πρωτόγονες φυλές παρασύρθηκαν από ένα τσουνάμι ύψους πέντε μέτρων που εκδηλώθηκε στη Βόρεια Θάλασσα εξαιτίας μιας υποθαλάσσιας κατολίσθησης.

Την ανακάλυψη έκανε ο 45χρονος Ντον Ουάτσον, μέλος του προγράμματος Marine Conservation Society που πραγματοποιούσε κατάδυση σε απόσταση 300 μέτρων από τις ακτές του Νόρφολκ.

econews

Σχόλια