Η Rosetta ξεγυμνώνει τη μυστηριώδη φύση του Τσούρι – Όλα τα στοιχεία

0
10

Στοιχεία που αποκαλύπτουν την ιδιαίτερη φύση του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko και τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αναθεώρηση των σχετικών με αυτά τα αντικείμενα θεωριών αποκάλυψαν οι επιστήμονες που παρακολουθούν τα ευρήματα της αποστολής Rosetta του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Η «Ροζέτα», μετά το δεκαετές ταξίδι της για να φθάσει έως αυτόν, συνεχίζει να ακολουθεί κατά πόδας τον διαμέτρου τεσσάρων χιλιομέτρων κομήτη, πάνω στον οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται το όχημα προσεδάφισης «Φίλαι» σε κατάσταση νάρκης.

Οι κομήτες πιστεύεται ότι είναι παγωμένα απομεινάρια από τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Η «Ροζέτα» αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως σε αυτή την πρώιμη φάση του ηλιακού μας συστήματος.

Οι πιο χαρακτηριστικές ανακαλύψεις της Rosetta είναι οι εξής:

*Ο κακοτράχαλος κομήτης με σχήμα πάπιας είναι καλυμμένος με -απρόσμενα απλά- οργανικά μόρια, παρότι οι επιστήμονες περίμεναν να ανακαλύψουν πιο πολύπλοκα μόρια. Στην επιφάνειά του ανιχνεύτηκε ελάχιστο νερό σε μορφή πάγου, αλλά μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων (είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια ανακάλυψη σε κομήτη). Αυτό ανατρέπει την κυρίαρχη θεωρία ότι οι κομήτες αποτελούνται κυρίως από παγωμένο νερό, καθώς στην συγκεκριμένη περίπτωση ανιχνεύτηκε πολύ περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, παρά υδρατμοί.

*Ο κομήτης φαίνεται να αποτελείται από σχεδόν ισομεγέθεις «σβώλους», οι οποίοι πιθανώς αποτελούν τους αρχικούς δομικούς λίθους του ηλιακού μας συστήματος. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη, κατά τους επιστήμονες. Η αρχική σκόνη και τα αέρια πιθανώς δημιούργησαν τα πρώτα «βότσαλα» και αυτά, με τη σειρά τους, τους μεγαλύτερους «σβώλους» διαμέτρου περίπου τριών μέτρων ο καθένας. Από τη συγκόλλησή τους, τελικά δημιουργήθηκε ο πυρήνας του κομήτη.

*O πυρήνας αυτός είναι πολύ πιο μαλακός και πορώδης από ό,τι προβλεπόταν (κατά 70% έως 80% το εσωτερικό του πιστεύεται ότι είναι κενός χώρος). Υπάρχει μια περίπτωση να πρόκειται για δύο μικρότερους κομήτες που κάποια στιγμή συνενώθηκαν.

*Οι ισχυρές ριπές του ανέμου, που πνέουν με ταχύτητα 300 μέτρων το δευτερόλεπτο, φαίνεται να δημιουργούν αμμόλοφους σωματιδίων σκόνης πάνω στον κομήτη.

*Το βόρειο ημισφαίριο του κομήτη είναι πιο θερμό από το νότιο, στοιχεία που αποτελεί ένδειξη για εναλλαγή των εποχών.

*Η επιφάνεια του κομήτη αντανακλά μόλις το 6% της ηλιακής ακτινοβολίας που δέχεται, γεγονός που τον καθιστά ένα από τα πιο σκοτεινά αντικείμενα στο ηλιακό μας σύστημα.

*Ο κομήτης πραγματοποιεί μια πλήρη περιστροφή κάθε 12,4 ώρες, η μάζα του φθάνει τα 10 δισεκατομμύρια τόνους, ο όγκος του τα 21,4 κυβικά χιλιόμετρα και η πυκνότητά του τα 470 κιλά ανά κυβικό μέτρο (όσο αυτή του βαμβακιού). Η βαρύτητά του είναι τόσο μικρή, που αν ένας άνθρωπος στεκόταν πάνω στον κομήτη, θα αναπηδούσε ψηλά στο διάστημα (όπως συνέβη και με το «Φίλαι» με συνέπεια να μην προσεδαφιστεί στο προεπιλεγμένο σημείο).

Πολλές θεωρητικές ιδέες σχετικά με τους κομήτες, θα πρέπει να αλλάξουν τώρα που κατέχουμε στοιχεία από πρώτο χέρι για έναν από αυτούς. «Συνηθίζαμε να θεωρούμε τους κομήτες «βρώμικες χιονόμπαλες», όμως θα ήταν καλύτερο να τους περιγράφαμε ως «παγωμένες σκονόμπαλες»» δήλωσε ο Σάιμον Γκριν του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας. Αυτό δεν αποκλείει όμως ότι άλλοι κομήτες είναι όντως «βρώμικες χιονόμπαλες».

Η κοντινότερη προσέγγιση της «Ροζέτα» στον κομήτη θα γίνει στις 13 Αυγούστου, σε απόσταση περίπου 186 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο. Έως τότε μπορεί να έχει «ξυπνήσει» και το «Φίλαι», αν οι ηλιακοί του συλλέκτες εκτεθούν στο ηλιακό φως και φορτίσουν τις εξαντλημένες μπαταρίες του.

econews

Σχόλια