ΑΠΕ και ηλεκτροκίνηση: νέο εθνικό σχεδιασμό προτείνει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

0
215

Επαναπροσδιορισμό του εθνικού σχεδιασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μέσα από διευρυμένη διαβούλευση μεταξύ της πολιτείας και των εμπλεκόμενων φορέων της αγοράς, ζητεί το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ώστε να αναθερμανθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και να τοποθετηθούν νέα κεφάλαια στις ΑΠΕ.

Η ενεργειακή αγορά βρέθηκε στο επίκεντρο της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Επιμελητηρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι στόχοι για τις ΑΠΕ έως το 2030, το νέο νομοθετικό πλαίσιο για το net metering και τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, καθώς και θέματα σχετικά με τον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Σε ότι αφορά ειδικότερα το νομοθετικό πλαίσιο για το «net metering», που θεσπίσθηκε πρόσφατα, μετά, ωστόσο, από διαρκείς επισημάνσεις της αγοράς και αρκετό χρόνο αναμονής, φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα στον κλάδο των φωτοβολταϊκών με θετικά αποτελέσματα για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Για τον τομέα της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, συστήθηκε ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή αρμόδιων πολιτειακών παραγόντων και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων της αγοράς, με βάση σχετική Υπουργική Απόφαση και με σκοπό την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου δικτύου ηλεκτρικής κινητικότητας στην Ελλάδα.

Στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης οχημάτων, ενώ η παγκόσμια αγορά εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, η εγχώρια υπολείπεται κατά πολύ των αρχικών σχεδιασμών, ενώ υστέρηση καταγράφεται και σε νομοθετικό επίπεδο, καθότι παραμένει σε αναμονή η Υπουργική Απόφαση περί χαρακτηρισμού και ορισμού των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Η σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία περί Ορισμού του ηλεκτροκίνητου σχήματος εκδόθηκε την 22/10/2014 με αρ. 2014/94/ΕΕ.

Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή ΑΠΕ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΚΑΠΕ, του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), εκπρόσωποι νομικής εταιρίας που εξειδικεύεται στα θέματα των ΑΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής του Επιμελητηρίου, Δρ Αθανάσιος Κελέμης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής ΑΠΕ του Επιμελητηρίου και μέλος του ΔΣ, κ. Εμμανουήλ Καστανάκης.

Σχόλια