Ο γύρος του κόσμου χωρίς ορυκτά καύσιμα με τη δύναμη του ήλιου – Solar Impulse 2

0
16

Να κάνει τον γύρο του κόσμου χωρίς να καταναλώσει ορυκτά καύσιμα, χρησιμοποιώντας μόνο την αειφόρο ενέργεια του ήλιου θα επιχειρήσει το ηλιακό αεροπλάνο Solar Impulse 2, επιτυγχάνοντας ένα πρωτοφανές επίτευγμα.

Το Solar Impulse 2 θα απογειωθεί από αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και θα πραγματοποιήσει διαδοχικές στάσεις στην Ινδία, τη Μιανμάρ και την Κίνα, προτού διασχίσει τον Ειρηνικό Ωκεανό, πετάξει πάνω από τις ΗΠΑ και τη Νότια Ευρώπη, για να προσγειωθεί ξανά εκεί από όπου ξεκίνησε.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το ηλιακό αεροσκάφος θα διανύσει 35.000 χιλιόμετρα εντός χρονικού διαστήματος πέντε μηνών, από το Φεβρουάριο ως τον Ιούλιο.

Οι δύο ελβετικοί πιλότοι θα αναλάβουν εκ περιτροπής τα χειριστήρια για πέντε συνεχόμενες μέρες και νύχτες πτήσης και προσπαθήσουν να βολευτούν στη μικρή καμπίνα του αεροπλάνου

«Με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, μπορούν να γίνουν θαύματα. Θέλουμε να δείξουμε ότι μπορούμε να πετάμε μέρα-νύχτα σε ένα αεροσκάφος, χωρίς σταγόνα καυσίμου», τόνισε ένας από τους πιλότους, ο Μπερτράν Πικάρντ.

Το αεροπλάνο ζυγίζει σχεδόν όσο ένα αυτοκίνητο (2,3 τόνους) και το άνοιγμα των φτερών του είναι μεγάλο όσο των μεγαλύτερων επιβατικών αεροπλάνων. Η πτήση θα γίνει με χαμηλή ταχύτητα 50 έως 100 χιλιομέτρων την ώρα, γι’ αυτό και η μεγάλη διάρκεια των πτήσεων.

Ο σχεδιασμός και οι δοκιμές του πρωτοποριακού αεροπλάνου έχουν πάρει μια ολόκληρη δωδεκαετία. «Δεν είναι το πρώτο ηλιακό αεροπλάνο, όμως είναι το πρώτο που είναι ικανό να διασχίσει ωκεανούς και ηπείρους», δήλωσε ο δεύτερος πιλότος Αντρέ Μπορσμπέργκ.

Όπως είπαν και οι δύο πιλότοι, που είχαν και την ιδέα του εγχειρήματος, ακόμη κι αν κάτι πάει στραβά, εκείνοι θα φτιάξουν ένα άλλο αεροσκάφος και θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους. «Είναι η πρόκληση του άγνωστου», δήλωσε ο Πικάρντ και πρόσθεσε πως «υπάρχει μια θέληση στην ανθρωπότητα να δημιουργήσει ένα καλύτερο κόσμο και να βρει λύσεις για την κλιματική αλλαγή».

Στην υλοποίηση του σχεδίου έχουν συνεισφέρει πολλές γνωστές εταιρείες, όπως οι Bayer, Solvay, ABB, Schindler, Omega και άλλες.

Σχόλια