Οικιακά φωτοβολταϊκά: προεκλογικοί λαγοί με πετραχήλια από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

0
34

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές η παροχή δωρεάν υποσχέσεων από τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών έχει πάρει φωτιά και τα οικιακά φωτοβολταϊκά δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση.

Ας δούμε λοιπόν τι υποσχέθηκαν οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, Ασημάκης Παπαγεωργίου και Θανάσης Πετράκος, στους εκπροσώπους του Συνδέσμου «Στέγη» σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015.

—Να μειωθεί το κούρεμα της «ταρίφας» στα οικιακά φωτοβολταϊκά

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο «Στέγη» κατόπιν «συζήτησης και σκληρής διαπραγμάτευσης», ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου δεσμεύτηκε για μείωση της μονομερούς αλλαγής των συμβάσεων των οικιακών φωτοβολταϊκών έως και 50% ( δηλαδή αν μια μείωση αποζημίωσης οικιακού ήταν 40% με το νέο νομοσχέδιο θα γίνει με νέο νόμο 20% μετά το 2015 ) μετά τον μηδενισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2015.

Βάσει των τελευταίων προβλέψεων του ΛΑΓΗΕ, όπου προβλέπεται ο μηδενισμός του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ως τα τέλη του τρέχοντος έτους, κάτι τέτοιο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Για το 2016 δεν ξέρουμε διότι στα τέλη του έτους αυτού προβλέπεται νέα διόγκωση του ελλείμματος στα 36,19 εκατ. Ευρώ.

Όσον αφορά στην αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε πως μόλις το μέτρο συμπληρώσει ένα χρόνο εφαρμογής θα επανεξεταστεί το δεύτερο βήμα με επέκταση του και στο virtual net metering. Επίσης, ο υφυπουργός αποδέχθηκε να εξετάσει την πρόταση της «Στέγης» που προβλέπει «το νεκρό σημείο απόσβεσης του ενεργειακού συμψηφισμού να μην ξεπερνάει τα πέντε χρόνια».

Όπως δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου στο ΑΠΕ  «ενώ κάποιοι τάζουν στους πάντες τα πάντα, το ΥΠΕΚΑ τα τελευταία 2,5 χρόνια λέει την αλήθεια, όσο δύσκολη κι αν είναι. Γιατί μόνο με την αλήθεια διασώθηκε ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», και καταλήγει: «Μόνο μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορεί όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να αναβαθμιστεί ο κλάδος, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη των ώριμων τεχνολογιών ΑΠΕ με επαρκή κίνητρα στους επενδυτές προς όφελος ταυτόχρονα και του καταναλωτή. Τώρα πια μιλάμε για νέα ορθολογικά κίνητρα χωρίς περαιτέρω μειώσεις αλλά και με ρεαλιστικές βελτιώσεις χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση και των καταναλωτών. Έτσι άλλωστε θα αποκατασταθεί και η ρευστότητα στην αγορά, που είναι καίριο ζητούμενο».

—Έμφαση στην αυτοπαραγωγή

Λίγες ώρες μετά Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υπεύθυνου Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκου και εκπροσώπων της «Στέγης».

Κατά την συνάντηση αυτή ο κος Πετράκος διαβεβαίωσε το προεδρείο του συνδέσμου ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στα φωτοβολταϊκά παραμένουν σταθερές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα επανεξετάσει τις μειώσεις των εγγυημένων τιμών στα μικρά Φ/Β , με κριτήρια:

*Καμία αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ.

*Δίκαιη διευθέτηση του σημερινού αδιεξόδου, ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης, το κόστος υλοποίησης και την ενδεχόμενη επιδότηση.

*Ανάληψη μέρους της επιβάρυνσης από τις τράπεζες μέσα από  σημαντική  μείωση  του  επιτοκίου  των  δανείων.

*Ιδιαίτερη μέριμνα για τα οικιακά φωτοβολταϊκά και τις μονάδες μέχρι 100 KW ανά ΑΦΜ με στόχο την μηδενική ως ελάχιστη μείωση για αυτά.

*Κατάργηση των επιδοτήσεων στις μονάδες φυσικού αερίου και ακύρωση της απόφασης που αφορούν την σκανδαλώδη μετατροπή των ΣΥΘ σε ΣΥΘΗΑ».

Ωστόσο όπως λέει η «Στέγη», ο κ.Πετράκος δεν δεσμεύθηκε με συγκεκριμένα ποσοστά μειώσεων των αλλαγών -κατά την πάγια τακτική του κόμματος προσθέτουμε εμείς-  αλλά μίλησε  για επαναδιαπραγμάτευση με τους φορείς επί μηδενικής βάσεως και επιδίωξη μηδενισμού των μονομερών αλλαγών ειδικά για τους οικιακούς παραγωγούς.

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να προωθήσει την αυτοπαραγωγή και τον ενεργειακό συμψηφισμό για τις μικρές και μεσαίου μεγέθους μονάδες των ΑΠΕ σε νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες. Ιδίως ως προς το θέμα της αυτοπαραγωγής ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με προτάσεις των φορέων ώστε να προωθηθεί η αυτοπαραγωγή ως ενεργειακή λύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Πετράκος δεσμεύτηκε για επέκταση του μέτρου του virtual net metering σε Δήμους και Περιφέρειες.

econews

Σχόλια