Υδρογονάνθρακες: «άνθρακας» ο κυπριακός θησαυρός; – Αποχωρεί η Total

0
12

Το σενάριο αποχώρησης της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total επιβεβαίωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης καθώς δεν υπήρξε ικανοποίηση από τα αποτελέσματα των σεισμογραφικών ερευνών στα τεμάχια 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, τα σεισμικά δεν έδωσαν την παραμικρή ένδειξη για ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου ή πετρελαίου.

Σχολιάζοντας δημοσίευμα στον κυπριακό Τύπο, ο υπουργός είπε πως «η εταιρεία από τον Σεπτέμβριο του 2014 δεν έβρισκε στόχους για να προχωρήσει σε γεώτρηση». Σημείωσε, επίσης, ότι είναι από τότε που η Total βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με την κυβέρνηση.

Ο κ. Λακκοτρύπης πρόσθεσε ότι ήταν γνωστό πως η περιοχή ήταν δύσκολη γεωλογικά, ενώ επεσήμανε πως δεν βοηθά και η συγκυρία με τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς. Όπως είπε, το θέμα θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η απόφαση της εταιρείας φαίνεται να είναι καθαρά οικονομική, καθώς με την αποχώρησή της θα καταβάλει μεν αποζημιώσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά θα αποφύγει το ρίσκο μίας πολυδάπανης γεώτρησης.

Πάντως, πρόκειται για μια εξέλιξη που οδηγεί σε νέες ανατροπές σχετικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά και τα πρώτα απογοητευτικά αποτελέσματα των ερευνών της εταιρείας ΕΝΙ στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του τεμαχίου 9 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σχόλια