Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις πουλιών στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου

0
21

Πέντε ομάδες εθελοντών, με επικεφαλής 19 από τους πλέον έμπειρους έλληνες ορνιθολόγους έλαβαν μέρος στις φετινές μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδροβίων και παρυδάτιων πουλιών στην υγροτοπική περιοχή του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

Μέσα σε ένα πρωινό καταγράφηκαν όλα τα είδη και οι πληθυσμοί τους απ’ άκρη σ’ άκρη στο σύμπλεγμα των υγροτόπων της περιοχής, από τις εκβολές του Εύηνου μέχρι το Βαλτί, πέρα από τις εκβολές του Αχελώου. Ήταν η πιο πολυάριθμη ιστορικά συμμετοχή.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο 17-18 Ιανουαρίου δεκάδες αντίστοιχες ομάδες κατέγραψαν τα είδη και τους πληθυσμούς των υδροβίων και παρυδάτιων (μαζί με τα είδη των αρπακτικών) σε όλους τους ελληνικούς υγροτόπους από τον Έβρο και τις Πρέσπες μέχρι την Κρήτη και από τα νησιά του Ιονίου μέχρι τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Παρόμοιες καταμετρήσεις έλαβαν χώρα στους  υγροτόπους ολόκληρης της Ευρώπης με τη συμμετοχή χιλιάδων ορνιθολόγων και παρατηρητών πουλιών.

Έτσι, στο βραχύ αυτό διάστημα καταγραφών αποφεύγονται οι διπλομετρήσεις. Τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτή τη δράση, η οποία επαναλαμβάνεται στα μέσα Ιανουαρίου κάθε χρόνο εδώ και πολλές δεκαετίες, συγκεντρώνονται σε βάση δεδομένων του Slimbridge στην Αγγλία, έχουν υψηλό βαθμό ακρίβειας και αξιοπιστίας και χρησιμοποιούνται από τις επίσημες κρατικές και ευρωπαϊκές αρχές για το σχεδιασμό μέτρων και προγραμμάτων διατήρησης των ειδών που παρουσιάζουν μειωτικές τάσεις. Την ευθύνη αυτού του προγράμματος για την Ελλάδα φέρει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία.

Για το εθνικό πάρκο της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, το συντονισμό έχει από το 1982 ο Βιολόγος κ. Φώτης Περγαντής που πρόσφατα ανέλαβε και την Προεδρία του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου. Ο φορέας συμμετέχει εδώ και χρόνια ενεργά στο πρόγραμμα με τα αρμόδια στελέχη του κ.κ. Γιάννη Κασβίκη, Γιάννη Σελιμά και Νίκο Παλαιό,  ενώ φέτος συμμετείχε για πρώτη φορά το νέο στέλεχος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου κ. Μαλβίνα Καρανίκα.

Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και να απολαύσει μία αξέχαστη εμπειρία, μπορεί να αποταθεί στον Φορέα Διαχείρισης (υπ’ όψη κ. Κασβίκη) αλλά, τώρα πια … ραντεβού τον Ιανουάριο του 2016.

Σχόλια