Διαστημικό internet σε όλη τη Γη από Έλον Μασκ και Google

0
17

Μόλις πριν λίγες ώρες δημοσιοποιήθηκαν τα φιλόδοξα σχέδια του επιχειρηματία-οραματιστή Elon Musk για το ηλιακό υπερηχητικό τραίνο με την ονομασία Hyperloop και ακόμα ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Αυτή τη φορά, το σχέδιο του Έλον Μασκ αφορά στην εγκατάσταση ενός δικτύου εκατοντάδων δορυφόρων σε απόσταση 1200 μέτρων από την επιφάνεια της Γης, μια απόσταση σημαντικά μικρότερη από αυτή των εν λειτουργία δορυφόρων, οι οποίοι θα παρέχουν διαδικτυακή σύνδεση σε όλο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο δημοσιοποίησε πρώτο τα σχέδια του Μασκ, η υπηρεσία αυτή θα προσφέρει ταχύτητες ανταγωνιστικές με εκείνες των επίγειων οπτικών ινών.

Ο προϋπολογισμός του έργου που περιλαμβάνει 700 δορυφόρους ανέρχεται σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια και ο χρόνος σχεδιασμού και δοκιμών πριν την πρώτη εκτόξευση σε πέντε χρόνια.

Οι τελευταίες πληροφορίες βάζουν και τη Google στο παιχνίδι, αφού σύμφωνα με την The Wall Street Journal ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός θα επενδύσει το ένα δέκατο των χρημάτων που απαιτούνται, δηλαδή περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Τα τελευταία χρόνια η Google σε συνεργασία με τον Γκρεγκ Γουάιλερ, έναν ειδικό στον χώρο της διαστημικής βιομηχανίας, εργαζόταν πάνω σε ένα παραπλήσιο σχέδιο, αλλά ο τελευταίος αποχώρησε για να δημιουργήσει την εταιρεία WorldVu, που μετέπειτα άλλαξε ονομασία σε OneWeb και η οποία σήμερα έχει την υποστήριξη των Virgin Galactic και Qualcomm.

Το σχέδιο του Γουάλερ διαφέρει από αυτό του Μασκ ως προς την αρχιτεκτονική της τεχνολογίας σύνδεσης των δορυφόρων: το δικό του προβλέπει τη διασύνδεση των δορυφόρων μέσω συγκεκριμένου ραδιοφάσματος, ωστόσο στην ιδέα του Musk, οι δορυφόροι συνδέονται μεταξύ τους μέσω ενός συστήματος laser.

Μάλιστα, στο σχέδιο του Elon Musk δεν περιλαμβάνεται μόνο η κάλυψη περιοχών στην Γη που έχουν πρόβλημα, αλλά και η κάλυψη περιοχών στον πλανήτη Άρη.

econews

Σχόλια