Η οικολογική ψηφιοποίηση ενός νησιού – Moorea IDEA

0
407

Ένα τροπικό νησί του Ειρηνικού Ωκεανού θα αποτυπωθεί ψηφιακά στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος με την ονομασία Moorea IDEA (Island Digital Ecosystem Avatars).

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην κατάρτιση βελτιωμένων μοντέλων της εξέλιξης των οικοσυστημάτων, ώστε να επιτευχθεί ακριβέστερη πρόγνωση του αντίκτυπου της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η Μουρέα βρίσκεται στην Γαλλική Πολυνησία, κοντά στην Ταϊτή. Επιλέχθηκε αφενός διότι η έκταση και ο πληθυσμός, 134 τετραγωνικά χιλιόμετρα πάνω στα οποία περπατούν 17.000 άνθρωποι αντίστοιχα, θεωρήθηκαν ιδανικά για το σχέδιο. Αφετέρου, στη Μουρέα είναι ήδη εγκατεστημένες απαραίτητες υποδομές χάρη στην αδιάλειπτη παρουσία γάλλων ερευνητών από τη δεκαετία του 1970. Μάλιστα, κατά τη δεκαετία του 1980 στο νησί εγκαταστάθηκε και λειτουργεί ακόμα ο «Σταθμός Γκαμπ» του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, το οποίο συμμετέχει τώρα και στο Moorea IDEA.

—Η ψηφιοποίηση ενός νησιού

Το ψηφιακό-εικονικό μοντέλο του νησιού θα στηθεί πάνω σε ένα «ικρίωμα». Η τρισδιάστατη απεικόνιση της Μουρέα θα μοιάζει με το Google Earth και θα παρέχει στους ερευνητές τη δυνατότητα να εστιάζουν σε επιμέρους πακέτα δεδομένων.

Μεταξύ άλλων, τα δεδομένα του εικονικού νησιού θα προέλθουν από το πρόγραμμα καταγραφής της «γενετικής υπογραφής» όλων των ειδών μεγέθους άνω του ενός χιλιοστού που ζουν στη Μουρέα με την ονομασία Moorea Biocode Project.

Οι κατάλογοι αυτοί επιτρέπουν την γρήγορη ταυτοποίηση ειδών και προσφέρουν μια εικόνα τα ενδιαιτήματα των ειδών, αλλά και για τους θηρευτές και θηράματα.

Παράλληλα με τα δεδομένα της βιοποικιλότητας θα συγκεντρωθούν και άλλα που αφορούν στις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί, στη δημογραφία, αλλά και στην κοινωνική και οικονομική διάρθρωση: ωκεάνια ρεύματα, μετεωρολογικές συνθήκες, αλλά και πληθυσμιακή πυκνότητα και τιμές των ακινήτων περιλαμβάνονται στο πολυδιάστατο πρόγραμμα.

—Ο αντίκτυπος των παρεμβάσεων

Αποκτώντας πρόσβαση σε αυτό το συνδυαστικό σύστημα δεδομένων, οι επιστήμονες θα μπορούν να εξηγήσουν, αλλά και να προβλέψουν τις επιπτώσεις από την ανθρώπινη παρέμβαση στο οικοσύστημα του νησιού και αντίστροφα.

Για παράδειγμα πώς θα επηρεαστεί το οικοσύστημα από την κατασκευή ενός  ή ποιες οι επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα από την εξαφάνιση ενός ποταμίσιου είδους.

Πίσω από το IDEA βρίσκεται ο Νιλ Ντέιβις, διευθυντής του Σταθμού Γκαμπ και τρεις ακόμα θαλάσσιοι βιολόγοι: η Ντον Φιλντ από το βρετανικό Πανεπιστήμιο της Οξφόρδηςt, η Σάλλυ Χόλμπρουκ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα και ο Σερζ Πλαν από τη γαλλική ερευνητική αποστολή στο νησί.

Η μεγάλη καινοτομία έγκειται στην ενσωμάτωση κοινωνικών δεδομένων στις βιολογικές μετρήσεις. Επί σειρά ετών οι οικολόγοι χρησιμοποιούσαν εξηγητικά μοντέλα των σχέσεων μεταξύ ποικίλων φυσικών παραγόντων όπως η θερμοκρασία και ο πληθυσμός ή οι θηρευτές και τα θηράματα. Ωστόσο, η μοντελοποίηση αυτού του τύπου εξυπηρετεί στην εξήγηση της πορείας συγκεκριμένων μόνο ζωικών ειδών ή ερευνητικών πεδίων.

Από τη στιγμή που η ανθρώπινη δραστηριότητα και οι φυσικές διακυμάνσεις μεταβάλλουν συνδυαστικά το περιβάλλον, οι επιστήμονες ήθελαν να έχουν μια καλύτερη εικόνα του αντίκτυπου που θα έχουν μέτρα προστασίας -όπως η οριοθέτηση προστατευόμενων περιοχών ή τα μέτρα απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα- στο οικοσύστημα συνολικά.

Όπως σχολιάζει ο Ντέιβις «δεν θα μπορέσουμε ποτέ να έχουμε ακριβείς προβλέψεις, πρέπει όμως να έχουμε τρόπο να μοντελοποιούμε διαφορετικά σενάρια». Και το IDEA παρέχει ακριβώς την ολιστική προσέγγιση που χρειάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Οι 80 εταίροι του προγράμματος προσπαθούν τώρα να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση πέντε εκατομμυρίων δολαρίων για τα πρώτα τρία χρόνια του εγχειρήματος.

econews

Σχόλια