Πλανήτης Άρης: το εξαφανισμένο Beagle 2 και οι ενδείξεις για ζωή

0
29

Εντοπίστηκε στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη ένα βρετανικό ρομποτικό όχημα το οποίο είχε εξαφανιστεί στις 26 Δεκεμβρίου 2003 και αγνοούνταν για έντεκα ολόκληρα χρόνια.

Το ρομποτικό όχημα Beagle 2 εντοπίστηκε με ένα από τα αλεξίπτωτά του να παραμένει προσδεδεμένο επάνω του, σε φωτογραφίες που έστειλε στη Γη το σκάφος Mars Reconnaissance Orbiter της NASA που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη.

Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό η αποκατάσταση της επικοινωνίας, αλλά και η ανάκτηση των δεδομένων που έχει συγκεντρώσει το μικρό όχημα θεωρούνται αδύνατες.

«Από τις εικόνες που βλέπουμε, πιστεύουμε ότι έχουμε μπροστά μας το Beagle 2, το οποίο προσεδαφίστηκε επιτυχώς στον Άρη», δήλωσε ο Ντέιβιντ Πάρκερ, επικεφαλής της βρετανικής Υπηρεσίας Διαστήματος. «Έπειτα από τόσα χρόνια, οι άνθρωποι που εργάστηκαν στο πρόγραμμα δικαιώνονται. Όμως, ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω από το πρόγραμμα, ο αστρονόμος Κόλιν Πίλιντζερ, απεβίωσε πέρυσι χωρίς να μάθει κατά πόσο το διαστημικό του όχημα τελικά κατάφερε να προσεδαφιστεί. Για να είμαι ειλικρινής, είχαμε χάσει την ελπίδα ότι θα μαθαίναμε ποτέ τι έγινε με το Beagle 2, και κάθε Χριστούγεννα αναρωτιόμουν ποια να ήταν άραγε η τύχη του», κατέληξε ο Πάρκερ.

—Το Beagle 2

Το Beagle 2 είχε το σχήμα ενός τεραστίου ρολογιού τσέπης και άνοιγε αποκαλύπτοντας τα ηλιακά του κάτοπτρα, έναν ρομποτικό βραχίονα και ερευνητικά όργανα. Αποστολή του ήταν να αναζητήσει την ύπαρξη κάποιας μορφής ζωής στον Άρη. Είχε μεταφερθεί μέχρι εκεί από το «Εξπρές του Αρη» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και είχε εκτοξευθεί από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ.

Μάλιστα, ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή αποστολή σε άλλο πλανήτη.

Μετά την αποκόλλησή του από το «Εξπρές του Άρη», στις 26 Δεκεμβρίου 2003, η τύχη του παρέμενε άγνωστη, ενώ πολλοί επιστήμονες εκτιμούσαν ότι καταστράφηκε κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα του Άρη.

Τις πρώτες εβδομάδες μετά την εξαφάνιση του ρομποτικού οχήματος, ο Πίλιντζερ διατήρησε τον ενθουσιασμό και την πίστη του ότι κάποτε το Beagle 2 θα βρισκόταν και ότι θα μάθαιναν επιτέλους τι είχε συμβεί.

Ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας Ζαν-Ζακ Ντορντέν, σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αυτό που θεωρήθηκε πριν από 11 χρόνια αποτυχία τελικά αποδεικνύεται ότι δεν ήταν ολοκληρωτική αποτυχία. «Τουλάχιστον υπήρξε μια προσεδάφιση στον Αρη», επισήμανε.

Τέλος, και ο Πάρκερ κατάφερε να δει τα θετικά αυτής της τόσο παράξενης περιπέτειας, τονίζοντας ότι η ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος χαρακτηρίζεται από επιτυχίες και αποτυχίες. «Ο εντοπισμός του Beagle 2 σημαίνει ότι αυτό το εγχείρημα ήταν περισσότερο επιτυχημένο απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα και αναμφίβολα ήταν ένα σημαντικό ευρωπαϊκό βήμα στην κατάκτηση του Διαστήματος», κατέληξε ο Πάρκερ.

—Ζωή στα πετρώματα

Η εξερεύνηση του Άρη συνεχίζεται σε διάφορα επίπεδα και από διάφορους επιστήμονες.

Μια γεωβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Old Dominion της Βιρτζίνια, η Νόρα Νόφκε, υποστηρίζει ότι η γεωμορφολογία των πετρωμάτων Άρη αποτελεί ένδειξη για ύπαρξη ζωής.

Σε επικοινωνία που είχε με την Huffington Post, η Νόφκε υποστήριξε ότι «από τις εικόνες που έχει στείλει το Curiosity της NASA εντοπίζουμε ιζηματογενείς δομές στα πετρώματα του Άρη. Οι δομές που περιγράφω ανήκουν σε μια ομάδα μικροβιοακών δομών που διαμορφώνονται από την αλληλεπίδραση βενθικών μικροβίων (εκείνων που ζουν στο βυθό) με ιζηματικές μεταβολές (όπως η διάβρωση) σε κλαστικές εναποθέσεις όπως η άμμος».

Εάν υπήρχαν μικρόβια εκεί, η Νόφκε υποστηρίζει ότι θα έζησαν πριν από 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια ή και λιγότερο. Η Νόφκε συνέκρινε μικροβιακά στρώματα που συνίστανται από δισεκατομμύρια μικρόβια που συγκεντρώνονται σε πυθμένες ωκεανών, ποταμών, ρεμάτων και άλλων υδάτινων δρόμων με τις δομές που φωτογράφισε το Curiosity.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δομές αυτές δεν έχουν τυχαία κατανομή, αλλά είναι το αποτέλεσμα διαδοχικών χωροχρονικών μεταβολών. Τέτοιες δομές στη Γη θα ερμηνεύονταν ως προϊόν μικροβιακών οικοσυστημάτων σε υδάτινες λεκάνες που στη συνέχεια αποξηράνθηκαν τελείως.

econews

Σχόλια