Αιρετική μελέτη αμφισβητεί την επιδείνωση της υγείας των ωκεανών

0
9

Η κατάσταση των ωκεανών δεν είναι τόσο δραματική όσο υποστηρίζουν διάφορες επιστημονικές έρευνες διατείνεται μια νέα μελέτη που υπογράφει μια διεθνής επιστημονική ομάδα.

Μπορεί η υπεραλίευση να αποτελεί μείζων περιβαλλοντικό κίνδυνο, αλλά οι επιπτώσεις της οξίνισης των ωκεανών στους κοραλλιογενείς υφάλους και τα οστρακοειδή όπως επίσης και η αύξηση των πληθυσμών των μεδουσών είναι υπερεκτιμημένες υποστηρίζει η μελέτη που δημοσιεύεται στη βρετανική επιθεώρηση BioScience με επικεφαλής τον Κάρλος Ντουάρτε του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι οι ακραίες και καταστροφολογικές, όπως τις χαρακτηρίζει, αναφορές πλήττουν την αξιοπιστία της ερευνητικής κοινότητας.

—Η μελέτη

Η μελέτη βάζει στο μικροσκόπιο έναν μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων και δημοσιογραφικών άρθρων, τα οποία αντιδιαστέλλει με άλλες έρευνες που υποβαθμίζουν τον κίνδυνο καταστροφής.

Μάλιστα θεωρεί ως υπερβολικές τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για επιδείνωση της υγείας των ωκεανών, όπως και εκείνες που επισημαίνουν τις δραματικές επιπτώσεις από την οξίνιση, δηλαδή την υπερβολική συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στα νερά.

Η αύξηση της οξύτητας μπορεί θεωρητικά να βλάψει τα κοράλλια και άλλους οργανισμούς με ασβεστολιθικό σκελετό, ωστόσο πολλές μελέτες για το θέμα βασίζονται στα «χειρότερα σενάρια» και δεν έχουν αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες για το φαινόμενο.

—Επιστημονικοί διαξιφισμοί

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης στο δικτυακό τόπο του Νature, ο Ντουάρτε επιρρίπτει ευθύνες τόσο στα ΜΜΕ αλλά και στους ίδιους τους ερευνητές και τον επιστημονικό Τύπο. Ο ερευνητής μάλιστα κατηγορεί μεγάλες επιθεωρήσεις όπως το κορυφαίο Nature ότι υποκύπτουν στις ορέξεις των ΜΜΕ για μελέτες με εντυπωσιακούς τίτλους.

Ωστόσο ο αρχισυντάκτης του Nature Φίλιπ Κάμπελ απορρίπτει την κατηγορία, λέγοντας ότι κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τις αντιδράσεις των ΜΜΕ και του αναγνωστικού κοινού.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ραλφ Κίλινγκ του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps στην Καλιφόρνια, ο οποίος δέχτηκε τα πυρά της μελέτης λόγω μιας δημοσίευσής του για την επέκταση των λεγόμενων νεκρών ζωνών, θαλάσσιων περιοχών με υπερβολικά χαμηλά επίπεδα οξυγόνου επιστρέφει τα βέλη στον Ντουάρτε κάνοντας λόγο για χρήση υπερβολικής ορολογίας.

econews

Σχόλια