Τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη από την πίσω πόρτα με "ελληνικό κλειδί"

0
244

Οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την Τρίτη την αμφιλεγόμενη νομοθεσία που επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν τα ίδια αν θα επιτρέπουν την καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων μετά από χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων.

«Αυτή η συμφωνία θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη ευελιξία για τα κράτη μέλη που επιθυμούν να περιορίσουν την καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων στην επικράτειά τους», δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Φρεντερίκ Ρης, ο οποίος καθοδήγησε τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου.

Για ορισμένα από τα 28 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, τα τροποποιημένα τρόφιμα αποτελούν μια δυνητική απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς και την εντιμότητα και την ακεραιότητα της φημισμένης τους γεωργικής παραγωγής.

Για άλλες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα αποτελούν μια βασική τεχνολογία που δεν μπορεί να αγνοηθεί και είναι αναγκαία για να θρέψει τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό.

Με καμία πλευρά ικανή να επικρατήσει από το 2010, όταν η νομοθεσία κατατέθηκε για πρώτη φορά, οι ηγέτες της ΕΕ αναζήτησαν διεξοδικά μια συμβιβαστική λύση ώστε να παραδώσουν την τελική απόφαση πίσω στις κυβερνήσεις των κρατών μελών. Την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε αυτή τη συμφωνία με 480 ψήφους υπέρ,  και 159 κατά.

Η νομοθεσία επιτρέπει στα κράτη μέλη να απαγορεύουν τα τροποποιημένα για λόγους περιβαλλοντικής πολιτικής, ακόμη και αν η καλλιέργεια έχει ήδη εγκριθεί για λόγους υγείας και ασφάλειας σε επίπεδο ΕΕ, μετά από αίτημα του εκάστοτε κατασκευαστή.

«Πρόκειται για ένα κακό μέτρο, διότι η ΕΕ θα γίνει σύντομα ένα συνονθύλευμα αντικρουόμενων καθεστώτων, όταν αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια κοινή προσέγγιση», δήλωσε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς.

—Ο ρόλος της ελληνικής προεδρίας

Σε παλαιότερη ανακοίνωσή του, το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη ανέφερε ότι η πρόταση για τα μεταλλαγμένα (η οποία τελικά πέρασε) «διαμορφώνει συνθήκες στρέβλωσης του ανταγωνισμού και ως εκ τούτου περιορίζει ασφυκτικά τα κράτη-μέλη αναιρώντας τα όποια περιθώρια τυχόν απαγόρευσης των ΓΤΟ με επίκληση λόγων δημοσίας υγείας, δημόσιας τάξης, προστασίας του περιβάλλοντος, ακόμη και λόγους χωροταξίας”.

“Είναι μοιραίο, ότι μόλις αρχίσουν τέτοιες καλλιέργειες σε κοινοτικές χώρες, θα είναι πλέον πρακτικά αδύνατον να εμποδιστεί η γενίκευση της εισαγωγής μεταλλαγμένων φυτών και των προϊόντων τους και στις κοινοτικές χώρες, που δεν επιθυμούν την κατανάλωση ΓΤΟ σε οποιαδήποτε μορφή (είτε ως ζωοτροφές είτε ως τμήματα του περιεχομένου τροφίμων για τους ανθρώπους)” προσθέτει το CISD.

To CISD είχε μάλιστα κατηγορήσει τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη ότι κατά την ελληνική προεδρία της ΕΕ άνοιξε στις βιομηχανίες των μεταλλαγμένων την κερκόπορτα για την εισβολή ανεξερεύνητων ακόμη «τεχνολογιών» που θα καθορίσουν τη μοίρα των αγροτικών καλλιεργειών και της υγείας των Ελλήνων και Ευρωπαίων Πολιτών και ότι ταύτισε το όνομα της Ελλάδας, με ένα μείζον έγκλημα, το οποίο θα έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις στις επόμενες γενιές, χωρίς καν να συνειδητοποιήσει σε ποια οικονομική, διατροφική και περιβαλλοντική περιπέτεια οδηγεί την Ευρώπη.

Αρκετές γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες έχουν κερδίσει την έγκριση της ΕΕ, αλλά μόνο το αραβόσιτο MON810 της αμερικανικής εταιρείας Monsanto καλλιεργείται ακόμα μετά την πρώτη έγκριση το 1998, με δύο άλλα είδη καλαμποκιού συν την πατάτα Amflora της BASF να έχουν εγκαταλειφθεί.

Σχόλια