Νέο επεισόδιο στη διαμάχη Greenpeace-Laskaridis Shipping για την υπεραλίευση

0
170

Επιστολή προς τη Laskaridis Shipping απέστειλε το ελληνικό γραφείο της Greenpeace με αφορμή ανακοίνωση της ναυτιλιακής εταιρείας όπου διέψευδε την εμπλοκή της σε πρακτικές παράνομης υπεραλίευσης μέσω του αλιευτικού σκάφους Odin.

Στην επιστολή της η ναυτιλιακή εταιρεία για “υβριστική ανακοίνωση της  ’περιβαλλοντικής οργάνωσης’ Greenpeace” και “συκοφαντικούς ισχυρισμούς” σχετικά με τα περί της νομιμότητας των πρακτικών.

Μάλιστα η νομική σύμβουλος της Laskaridis Shipping καταφέρθηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και κατά των μέσω ενημέρωσης που αναπαρήγαγαν τη λίστα με τα επονομαζόμενα «πλοία-τέρατα» μεταξύ των οποίων και το econews.gr.

Σημειώνουμε βέβαια ότι η εν λόγω λίστα έχει δημοσιευθεί σε πολλές διεθνείς ιστοσελίδες και μεταξύ άλλων από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

—Τι απαντά η Greenpeace

Σε απαντητική της επιστολή που υπογράφει η Υπεύθυνη εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Άντζελα Λάζου-Dean και η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης επισημαίνεται ότι «η έκθεση της Greenpeace- για την οποία η περιβαλλοντική οργάνωση είχε ενημερώσει την Unimed Glory, θυγατρική εταιρεία της Laskaridis Shipping- δημοσιεύθηκε από την Greenpeace Ολλανδίας (Greenpeace Netherlands) στις 4 Νοεμβρίου 2014 στο πλαίσιο ευρωπαϊκής εκστρατείας για την προστασία των θαλασσών και την παύση της υπεραλίευσης. Η συνοδευτική ιστοσελίδα δημοσιεύτηκε από την Διεθνή Greenpeace (Greenpeace International)» και τονίζεται ότι «τόσο η Greenpeace Ολλανδίας, όσο και η Διεθνής Greenpeace είναι οργανισμοί που διέπονται από το καθεστώς της ολλανδικής νομοθεσίας».

«Η εξάντληση των ιχθυαποθεμάτων είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και αδιαμφισβήτητη και η ικανότητα των αλιευτικών στόλων να πιάνουν πολύ περισσότερα ψάρια από όσα μπορούν να ανανεωθούν έχει αναγνωριστεί ως κύρια αιτία της. Κύριος στόχος της Greenpeace είναι η αποκάλυψη των μη βιώσιμων αλιευτικών πρακτικών και της μη βιώσιμης διαχείρισης των ιχθυαποθεμάτων, ούτως ώστε οι εθνικές κυβερνήσεις να υποχρεωθούν να προωθήσουν χαμηλής έντασης, βιώσιμες πρακτικές αλιείας και να λάβουν μέτρα για να τερματίσουν την πλεονάζουσα αλιευτική ικανότητα με την μείωση των υπέρογκων αλιευτικών στόλων.

«Στη συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζεται λίστα με είκοσι παραδείγματα από τα πιο καταστροφικά πλοία που ψαρεύουν στις θάλασσες και συντελούν στην εξάντληση των αποθεμάτων και την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή των τοπικών κοινωνιών. Τα κριτήρια, βάσει των οποίων επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα πλοία, είναι τόσο ποσοτικά και σχετίζονται με το μέγεθος, την ισχύ του σκάφους και την ολική χωρητικότητα, όσο και ποιοτικά, όπως η αλιευτική μέθοδος και οι επιπτώσεις που επιφέρει στο θαλάσσιο περιβάλλον.

«Η έκθεση της Greenpeace αναφέρεται σε γεγονότα. Το όνομα του Odin συμπεριλαμβανόταν σε ένα προσχέδιο μαύρης λίστας σκαφών παράνομης αλιείας (ΠΛΑ) κατά τη συνάντηση της Περιφερειακής Οργάνωσης Διαχείρισης Αλιείας Νοτίου Ειρηνικού (SPRFMO) τον Ιανουάριο του 2014. Φέρεται να έκανε παράτυπες μεταφορτώσεις με το σκάφος Frio Ionian (ανήκει στην Laskaridis Shipping Ltd), το οποίο φέρει σημαία της Λιβερίας. Την εποχή του περιστατικού, η Λιβερία δεν ήταν συνεργαζόμενο μέλος της SPRFMO, αλλά έδειξε την πρόθεσή της να συνεργαστεί μαζί της. Η χώρα ζήτησε από την Οργάνωση να μην μπει το σκάφος στη λίστα ΠΛΑ.
Με αυτή την έννοια λοιπόν, έστω και αν το συγκεκριμένο σκάφος δεν έχει καταδικασθεί για παράνομη υπεραλίευση, ευθύνεται σημαντικά για την υποβάθμιση της θαλάσσιας ζωής. Η ευθύνη γι αυτή την καταστροφή βαρύνει εξίσου ιδιοκτήτες και διαχειρίστρια εταιρία.

«Σε κανένα σημείο της έκθεσης της Greenpeace δεν αναφέρεται ότι το πλοίο Οdin ή οι εταιρείες που σχετίζονται με αυτό έχουν εμπλακεί ή καταδικασθεί για παράνομες δραστηριότητες υπεραλίευσης. Αυτό επειδή αφενός δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε λόγω του τεράστιου ελλείμματος πληροφόρησης και διαφάνειας σχετικά με την αλιευτική δραστηριότητα όλων των σκαφών αυτών, αφετέρου και κυρίως γιατί το θέμα και ο σκοπός της έκθεσης είναι να στηλιτεύσει την υπεραλίευση καθεαυτή – έστω και εάν αυτή θεωρείται νόμιμη – και να ασκήσει πίεση στις εθνικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν την αναθεωρημένη Ευρωπαϊκή Κοινή Αλιευτική Πολιτική για την επείγουσα στροφή σε αλιευτικές πρακτικές χαμηλής έντασης.

«Ο ρόλος και η δράση της Greenpeace, δεν είναι να ασκεί «εισαγγελικά» καθήκοντα αλλά να δρα για την αλλαγή της συμπεριφοράς και της νοοτροπίας πολιτών, κυβερνήσεων και εταιριών, να προστατεύει και να διατηρεί το περιβάλλον και να προωθεί την ειρήνη.

«Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα πλοία, τα κριτήρια της Greenpeace, την εκστρατεία για την παύση της υπεραλίευσης και την ευθύνη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι διαθέσιμα στην έκθεση και την διεθνή ιστοσελίδα της Greenpeace, όπου βρίσκονται αναρτημένες μονίμως και συνεχώς από την ημέρα που δημοσιεύθηκε η λίστα.

«Τόσο η ανυπόγραφη – συνημμένη επιστολή, που μας αποστείλατε και που φέρεται να προέρχεται από τη Laskaridis Shipping, όσο και η ανακοίνωση της Laskaridis Shipping προς ελληνικά ΜΜΕ, βρίθει ανακριβειών και παραλείψεων, όπως για παράδειγμα η ανακριβής αναφορά στο Vanuatu ως χώρα που διαθέτει πράσινη κάρτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πραγματικότητα είναι ότι το Vanuatu πήρε για πρώτη φορά πράσινη κάρτα σε σχέση με τον κανονισμό ΠΛΑ αλιείας (Παράνομη, Λαθραία και Άναρχη) της Ε.Ε μόλις πριν μερικούς μήνες (Οκτώβριος 2014). Το Vanuatu έχει φήμη ως κράτος με σημαία ευκαιρίας και μάλιστα το 2012 πήρε κίτρινη κάρτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια προειδοποίηση σε σχέση με τον κανονισμό ΠΛΑ αλιείας της Ε.Ε. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το πλοίο Odin βρίσκεται υπό σημαία Vanuatu από το 2001.

«Ανεξαρτήτως λοιπόν της νομιμότητας ή μη της δραστηριότητας σκαφών, όπως αυτά που εξετάζονται στην έκθεση της Greenpeace, πρακτικές όπως συχνές αλλαγές σημαίας, χρήση «σημαιών ευκαιρίας», χρήση εταιρειών-βιτρίνα και φορολογικών παραδείσων, συντελούν στην αδιαφάνεια και οξύνουν το πρόβλημα της υπεραλίευσης.

«Τέλος, η Laskaridis Shipping στην ανακοίνωσή της προς τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, που υπέπεσε στην αντίληψή μου, για δικούς της προφανείς λόγους, εξαπολύει ψευδείς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά της Greenpeace. Οι συκοφαντίες δεν έχουν αγγίξει τη Greenpeace στα 44 χρόνια δράσης της, δράση που βασίζεται στην απαράβατη αρχή της οικονομικής, πολιτικής και ηθικής της ανεξαρτησίας.

«Το ολλανδικό γραφείο της Greenpeace και η Διεθνής Greenpeace μου επιβεβαίωσαν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να συμμορφωθούν με την απαίτησή σας για ανάκληση της έκθεσης και της συνοδευτικής ιστοσελίδας.

«Σε περίπτωση οποιασδήποτε εκ μέρους σας νομικής δράσης όπως αναφέρετε στην επιστολή σας, είναι έτοιμοι να απαντήσουν νομικά σε σχέση με τις δυσφημιστικές δηλώσεις της Laskaridis Shipping Company στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχόλια