Αστεροειδής διαμέτρου 550 μέτρων στη γειτονιά της Γης

0
23

Ένας μεγάλος μεγάλος αστεροειδής με την ονομασία 2004 BL86, ο οποίος έχει διάμετρο 550 μέτρων πρόκειται να περάσει σχετικά κοντά από τη Γη στις 26 Ιανουαρίου σύμφωνα με προειδοποίηση της NASA.

Ο αστεροειδής θα βρεθεί σε απόσταση περίπου τριπλάσια από αυτή που χωρίζει τον πλανήτη μας από τη Σελήνη, ωστόσο θα είναι το κοντινότερο πέρασμα αστεροειδούς τέτοιου μεγέθους έως το 2027. Τότε τη γειτονιά μας θα επισκεφθεί ο επίσης μεγάλος αστεροειδής «1999 ΑΝ10» αναμένεται να πλησιάσει τον πλανήτη μας.

Αναλυτικότερα, ο 2004 BL86 θα πλησιάσει τη Γη μέχρι την απόσταση των 1,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και θα εμφανιστεί ξανά –όταν εμείς πλέον δεν θα υπάρχουμε– μετά από 200 χρόνια.

Οι αστεροειδείς αποτελούν δυνητικές απειλές για την ασφάλεια της Γης και για αυτό το λόγο η NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες και αστεροσκοπεία ανά τον κόσμο προσπαθούν να μάθουν περισσότερα πράγματα και να καταρτήσουν σχέδια προστασίας.

Τον αστεροειδή ανακάλυψε το 2004 ένα αμερικανικό τηλεσκόπιο στο Νέο Μεξικό. Ότα πλησιάσει τη Γη θα είναι ορατός στο βόρειο ημισφαίριο ακόμη και από ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.

—Sentinel

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα τηλεσκόπιο έγκαιρης προειδοποίησης θα μπορούσε δυνητικά να εντοπίσει επικίνδυνους αστεροειδείς.

Αυτός είναι και ο στόχος της Αποστολής του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Sentinel. Το πρόγραμμα θα εγκαινιασθεί το 2018 και αποτελεί την πρώτη αποστολή που θα πραγματοποιηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια προς το επονομαζόμενο “βαθύ” διάστημα με στόχο τη χαρτογράφηση του ηλιακού μας συστήματος.

Κατά τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, ο δορυφόρος Sentinel θα μπορούσε να εντοπίσει περισσότερα από 200.000 αντικείμενα κοντά στην τροχιά της Γης, ενώ ως το 2024 μπορεί να έχει εντοπίσει το 98% των επικίνδυνων διαστημικών αντικειμένων. Παρόλα αυτά, η επιστημονική ομάδα εκτιμά ότι η αποστολή έχει 30% πιθανότητα να εντοπίσει κάποιον αστεροειδή σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη.

Το παρατηρητήριο θα τεθεί σε τροχιά αντίστοιχη με αυτή της Αφροδίτης ώστε να “εποπτεύει” τη Γη. Η θέση του θα του επιτρέψει να παρακολουθήσει διαστημικούς βράχους εντός του ηλιακού συστήματος, που αυτή τη στιγμή παραμένουν αθέατοι από τα συμβατικά τηλεσκόπια λόγω της αντανάκλασης του ηλιακού φωτός.

Το Sentinel  θα λειτουργήσει επίσης στο υπέρυθρο φάσμα του φωτός για να μπορεί να εντοπίζει τους “γκρίζους” αστεροειδείς.

Στοιχεία της NASA αναφέρουν ότι τα επικίνδυνα διαστημικά αντικείμενα διαμέτρου από 100 μέτρα ως ένα χιλιόμετρο φτάνουν τα 20.000, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων παραμένει αθέατη.

Τι κάνουμε στην περίπτωση που κάποιος αστεροειδής συλληφθεί να πλησιάζει τη Γη; Υποτίθεται ότι θα επιχειρηθεί η αλλαγή της πορείας του ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση.

econews

Σχόλια