Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών είναι πιο απότομη και ταχεία

0
593

Ταχύτερη από τις εκτιμήσεις φαίνεται ότι είναι η άνοδος της στάθμης των θαλασσών σε όλο τον κόσμο από το 1990 και εντεύθεν σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Αντιθέτως, από το 1901 ως το 1990 η άνοδος της στάθμης των θαλασσών ήταν μικρότερη από τις εκτιμήσεις.

Αναλυτικότερα, η έρευνα που υπογράφουν επιστήμονες από τα αμερικανικά Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Ράτγκερς, με επικεφαλής τους Κάρλινγκ Χέι και Έρικ Μόροου, υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή έχει συντελέσει στον υπερδιπλασιασμό του ρυθμού ανόδου της στάθμης των θαλασσών από το 1990 και μετά σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

Από την άλλη πλευρά,  η νέα εκτίμηση μειώνει κατά περίπου 30% την μέση ετήσια αύξηση μεταξύ 1901-1990, στα 1,2 χιλιοστά από 1,5 ως 1,8 χιλιοστά που έδειχναν προηγούμενες μελέτες.

Η υπερεκτίμηση της ανόδου της στάθμης των θαλασσών κατά τις πρώτες εννέα δεκαετίες του 20ου αιώνα, σημαίνει ότι από το 1990 και μετά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά.

Σύμφωνα με τη νέα εκτίμηση, που βασίζεται σε μια πιο εξελιγμένη μεθοδολογία, οι ωκεανοί και οι θάλασσες ανεβαίνουν πλέον με ρυθμό περίπου 3 χιλιοστών ανά έτος.

—Οι αιτίες της ανόδου

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι πάγοι του πλανήτη λιώνουν σταδιακά λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας και τα νερά τους χύνονται στις θάλασσες. Στην άνοδο της στάθμης συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας (που έχει ως συνέπεια να απορροφούν θερμότητα οι ωκεανοί και έτσι να φουσκώνουν), οι αλλαγές στα ωκεάνια ρεύματα, ακόμη και το συνεχιζόμενο λιώσιμο των πάγων μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων.

Η νέα μελέτη αναμένεται να οδηγήσει σε ακριβέστερες -και πιο ανησυχητικές- εκτιμήσεις για το πόσο μπορεί να ανέβει η μέση στάθμη των θαλασσών έως το τέλος του αιώνα μας. Η έως τώρα εκτίμηση ήταν ότι, αν τα αέρια του θερμοκηπίου συνεχίσουν να συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα με τον ίδιο υψηλό ρυθμό, τότε η στάθμη μπορεί να αυξηθεί έως ένα μέτρο μέχρι το 2100. Αν αυτό όντως συμβεί, θα αποτελέσει σοβαρή απειλή για τις παράκτιες πόλεις και περιοχές του πλανήτη.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη έκθεση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η μέση παγκόσμια άνοδος της στάθμης των θαλασσών θα κυμανθεί από 52 έως 98 εκατοστά μέχρι το τέλος του αιώνα μας, αν οι εκπομπές διοξειδίου παραμείνουν υψηλές, ενώ η άνοδος της στάθμης θα περιοριστεί στα 28 έως 61 εκατοστά μέχρι το 2100, αν οι εκπομπές αερίων ρύπων μειωθούν. Όμως, μετά τις εκτιμήσεις της νέας αμερικανικής έρευνας, δεν αποκλείεται η άνοδος των υδάτων τελικά να ξεπεράσει ακόμη και το ένα μέτρο.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature.

econews

Σχόλια