Ο άνθρωπος ρυπαίνει με σκουπίδια ακόμα και τη Σελήνη [video]

0
98

Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου δύο διαστημικές κάψουλες που βρίσκονταν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη στο πλαίσιο στης αποστολής GRAIL της NASA συνετρίβησαν στην επιφάνεια του δορυφόρου μας.

Δεν επρόκειτο για ατύχημα: αντίστοιχες προσκρούσεις αποτελούν ένα τυπικό τρόπο διακοπής μη επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη.

Αυτό σημαίνει ότι η NASA ολοκληρώνει τις αποστολές της σκορπίζοντας σκουπίδια και απόβλητα στους πλανήτες και τους δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος.

Μόνο στη Σελήνη αυτή τη στιγμή βρίσκονται πάνω από 180 τόνοι ανθρώπινων αποβλήτων.

Τα περισσότερα από αυτά τα συντρίμμια προέρχονται από παλιά διαστημικά σκάφη που σε αριθμό ξεπερνούν τα 70.

Τα υπόλοιπα είναι μικρότερα υπολείμματα, αντικείμενα που απορρίφθηκαν μόλις ολοκλήρωσαν την αποστολής τους, όπως γεωλογικά εργαλεία, ανθρώπινα οργανικά απόβλητα (πχ σακούλες με ούρα) και μνημεία που αποτυπώνουν την ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη.

Μόνο οι Μπαζ Ώλντριν και Νηλ Άρμοστρονγκ, οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν το πόδι τους στην επιφάνεια του Φεγγαριού άφησαν πίσω τους, στη Θάλασσα της Γαλήνης, πάνω από 100 αντικείμενα: από φτυάρια και τσουγκράνες έως την ιστορική πλακέτα που αναφέρει “Ήρθαμε εν ειρήνη στο όνομα της ανθρωπότητας”.

Τα σκουπίδια που αφήνει ο άνθρωπος στη Σελήνη αποτελούν ένα μόνο μέρος των 21.000 τεμαχίων διαστημικών σκουπιδιών που κυκλοφορούν στο κενό, από εγκαταλελειμμένους δορυφόρους μέχρι χρησιμοποιημένα κουφάρια πυραύλων και απομεινάρια διαλυμένων διαστημοπλοίων.

econews

Σχόλια