Ελληνικά «μάτια» προβλέπουν τη δραστηριότητα του Ήλιου – FLARECAST

0
73

Στις 12 Ιανουαρίου το διαστημικό παρατηρητήριο SDO (Solar Dynamics Observatory) της NASA το οποίο μετρά τα μαγνητικά πεδία στην επιφάνεια του Ήλιου κατέγραψε την πρώτη έκλαμψη του μητρικού μας άστρου για το νέο έτος.

Οι εκλάμψεις, ξαφνικές εξάρσεις του μαγνητικού πεδίου, πηγάζουν συνήθως από τις ηλιακές κηλίδες και συνοδεύονται από γιγάντιους πίδακες μάγματος που εκτοξεύονται από το Στέμμα του Ήλιου.

Οι ηλιακές εκλάμψεις κλάσης Χ είναι οι ισχυρότερες ηλιακές καταιγίδες και αν κατευθυνθούν προς τη Γη μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε δορυφόρους και αστροναύτες.

Χάρη στο σύστημα FLARECAST (πρόβλεψη έκλαμψης), οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να αναλύουν τα δεδομένα των διαφόρων επίγειων και διαστημικών οργάνων – κυρίως του SDO – για να παράσχουν μετεωρολογικές προβλέψεις και δεδομένα για τον Ήλιο κάθε ένα λεπτό. Το σύστημα αναμένεται να βοηθήσει τα μέγιστα τους ειδικούς να προβλέπουν πότε θα κάνει την εμφάνιση της μια έκλαμψη, τι ένταση θα έχει και αν απειλεί τον πλανήτη μας προτού εκδηλωθεί στην επιφάνεια της Γης.

Το δίκτυο τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές του έτους και θα παρουσιαστεί επίσημα στις 15 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες του Βελγίου.

«Στο Μπόλντερ, στα αρχηγεία της Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) υπάρχουν πολύ έμπειροι άνθρωποι, αλλά η διαδικασία δεν είναι αυτοματοποιημένη. Πάντα υπάρχει κάποιος που παρατηρεί τα δεδομένα» αναφέρει ο Μανώλης Γεωργούλης της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του προγράμματος. «Προσπαθούμε να στηριχθούμε σε πλήρως αυτοματοποιημένες μεθόδους» προσθέτει.

econews

Σχόλια