Τα πάντα βλέπουν τους βιοτόπους τους συρρικνώνονται από την Κλιματική Αλλαγή

0
40

Με απώλεια των μισών βιοτόπων τους κινδυνεύουν τα γιγάντια πάντα εάν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά ένα βαθμό Κελσίου ως το 2070 εξαιτίας των συνεπειών της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής υποστηρίζει μελέτη του αμερικανικού Πανεπιστημίου Rutgers στο Νέο Τζέρσεϋ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεδομένου ότι τα πάντα τρέφονται με μπαμπού, η συρρίκνωση αυτών των δασών μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο για την επιβίωσή τους.

Μία πιθανή λύση για την επιβίωση των απειλούμενων γιγαντιαίων πάντα είναι η μετατόπισή τους σε απομακρυσμένους βιότοπους όπου οι μεταβολές του κλίματος δεν έχουν την ίδια ένταση.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες, ο καθηγητής Μινγκ Τσου και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν ένα μοντέλο για το πώς θα επηρεαστεί η γεωγραφική κατανομή των πάντα από την κλιματική αλλαγή.

Η ερευνητική ομάδα εκτιμά πως ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο, το οποίο προβλέπει αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά ένα βαθμό Κελσίου ως το 2100, οι κατάλληλοι βιότοποι ενδέχεται να μειωθούν έως και κατά 50 τοις εκατό. Επιπλέον, οι πληθυσμοί των ζώων ίσως διαχωριστούν γεωγραφικά.

Αυτό σημαίνει πως πολλές μικρές ομάδες ζώων, όπως τα 29 πάντα που ζουν στα βουνά Ντασιάνγκ στη νοτιοδυτική Κίνα, θα απομονωθούν από τον υπόλοιπο πληθυσμό με κίνδυνο να εξαφανιστούν γρηγορότερα, με συνέπεια να καταστεί ακόμα δυσκολότερη η ήδη χαμηλή συχνότητα ζευγαρώματος αυτών των ζώων.

Οι ερευνητές εκφράζουν την ελπίδα ότι ορισμένες ορεινές περιοχές σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη ίσως εξελιχθούνσε βιώσιμες επιλογές για τη φύτευση μπαμπού και τη μετατόπιση των ζώων.

Η κλιματική αλλαγή όμως αποτελεί μόνο έναν από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα μόλις 1600 γιγάντια πάντα που ζουν στη φύση: η εντατική κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στην Κίνα κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η λαθροθηρία, η παράνομη υλοτόμηση του μπαμπού και η αποδάσωση ασκούν ακόμα εντονότερες πιέσεις.

econews

Σχόλια