Κλιματική αλλαγή από τις πορδές των δεινοσαύρων

0
144

Γνωρίζουμε ότι η πέψη των αγελάδων ευθύνεται για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του μεθανίου που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα επιτείνοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Μια ομάδα βρετανών επιστημόνων υποστηρίζει ότι οι φυτοφάγοι δεινόσαυροι ίσως συνέβαλαν επίσης στις προϊστορικές κλιματικές μεταβολές απελευθερώνοντας αέρια στη γήινη ατμόσφαιρα.

Όπως δηλώνει στη βρετανική The Telegraph ο Δρ Ντέιβ Γουίλκινσον από το Πανεπιστήμιο Τζον Μουρς του Λίβερπουλ “οι υπολογισμοί υποδηλώνουν ότι οι σαυρόποδοι  δεινόσαυροι που έζησαν στη Γη πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια μπορεί να παρήγαγαν περισσότερο μεθάνιο σε σύγκριση με όλες τις σύγχρονες πηγές μαζί”.

Παρότι το μεθάνιο δεν παραμένει στην ατμόσφαιρα όσο το διοξείδιο του άνθρακα είναι 20 φορές πιο αποτελεσματικό στην παγίδευση της θερμότητας.

“Ένα απλό μαθηματικό μοντέλο υποδεικνύει ότι τα μικρόβια στο πεπτικό σύστημα των φυτοφάγων δεινοσαύρων μπορεί να απελευθέρωσαν όγκους μεθανίου ικανούς να προκαλέσουν σημαντικό αντίκτυπο στο κλίμα της Μεσοζωικής εποχής”.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα σαυρόποδα με τα σύγχρονα ζώα κτηνοτροφίας. “Οι παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου από σαυρόποδα μεσαίου μεγέθους και μέσου βάρους 20 τόνων θα ανέρχονταν σε περίπου 472 εκατομμύρια τόνους ετησίως” καταλήγει η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology.

Η ποσότητα αυτή πλησιάζει τα 500 εκατομμύρια τόνους μεθανίου που απελευθερώνονται σήμερα στην ατμόσφαιρα.

Πριν από τη βιομηχανική επανάσταση και την έκρηξη της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών, οι φυσικές εκπομπές μεθανίου ανέρχονταν σε 181 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

econews

Σχόλια