Η κάψουλα Dragon της SpaceX στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

0
9

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η αποστολή της διαστημικής κάψουλας Dragon της αμερικανικής εταιρείας SpaceX -του γνωστού μας από την Tesla Motors– Ήλον Μασκ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Ο διοικητής του ISS, Μπουτς Γουίλμορ χρησιμοποίησε έναν ρομποτικό βραχίονα για να συνδεθεί με την κάψουλα και να κατευθύνει προς τον σταθμό το πολύτιμο φορτίο βάρους 2.300 κιλών που στάλθηκε από τη Γη.

Οι απαραίτητες προμήθειες για την επιβίωση των έξι αστροναυτών που κατοικούν στον Σταθμό είχαν αρχίσει να εξαντλούνται μετά την αποτυχημένη αποστολή του προηγούμενου σκάφους, ιδιοκτησίας Orbital Sciences, το οποίο τινάχθηκε στον αέρα λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση.

—Δοκιμή μαλακής προσεδάφισης

Τα εφόδια μπορεί να έφτασαν με ασφάλεια στον ISS, ωστόσο η δοκιμαστική “μαλακή προσεδάφιση” του πυραύλου Falcon που μετέφερε την κάψουλα στο διάστημα σε προκαθορισμένη θαλάσσια περιοχή 300 χιλιόμετρα από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στην Φλόριντα δεν πήγε και τόσο καλά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, Ήλον Μασκ, “τουίταρε” ότι ο προωθητικός πύραυλος προσέκρουσε με δύναμη στην πλατφόρμα προσγείωσης και χάθηκε.

Αργότερα, ενημέρωσε τους “followers” του ότι ο εξαντλήθηκε το υδραυλικό υγρό στα αεροδυναμικά πτερύγια του πυραύλου λίγο πριν την προσεδάφιση.

Η SpaceX αναπτύσσει τεχνολογίες που θα της επιτρέψουν να επαναχρησιμοποιεί τους μέχρι σήμερα αναλώσιμους πυραύλους ώστε να καταστήσει φθηνότερες τις διαστημικές αποστολές.

econews

Σχόλια