Το ηλιακό μας σύστημα αποκαλύπτεται στο ουράνιο στερέωμα τον Ιανουάριο

0
140

Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά πέντε πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος θα είναι ορατοί με γυμνό μάτι από τη Γη κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου.

Λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα, ορατοί από τα νοτιοδυτικά θα είναι ο Ερμής, ο Άρης και η Αφροδίτη. Τις απογευματινές ώρες και από τα ανατολικά θα προβάλλει ο Δίας. Τις πρώτες πρωινές ώρες ο Κρόνος θα εμφανιστεί επίσης στον νοτιοδυτικό ουρανό.

Όπως επισημαίνει στον καναδικό Guardian o Γκλεν Ρόμπερτς της Βασιλικής Εταιρείας Αστρονομίας του Καναδά, o Ερμής – ένας μικρός πλανήτης που διακρίνεται οριακά με γυμνό μάτι- βρίσκεται πολύ κοντά στον Ήλιο και κατεβαίνει κάτω από τον ορίζοντα περίπου 75 λεπτά μετά τη δύση.

Δίπλα στον Ερμή, ελαφρώς στα αριστερά του, θα βρίσκεται η λαμπερή Αφροδίτη, η οποία δύει λίγη ώρα αργότερα. Οι δύο πλανήτες θα βρίσκονται πολύ κοντά μέχρι σήμερα (12 Ιανουαρίου) και μέχρι τις 21 Ιανουαρίου θα έχουν απομακρυνθεί για να σχηματίσουν ένα τρίγωνο με τη Σελήνη. Ο Άρης, πάνω και αριστερά από τον Ερμή και την Αφροδίτη, θα παραμένει στον ουρανό για περίπου ένα δίωρο μετά τη δύση των δύο άλλων πλανητών. Μπορείτε να δείτε την ημισέληνο λίγο πάνω και δεξιά από τον Άρη στις 22 Ιανουαρίου.

Περίπου δύο ώρες μετά την ανατολή, ο Δίας ανατέλλει στον ανατολικό ουρανό και φτάνει στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό από τις δύο μέχρι τις 3 τα ξημερώματα. Μακράν το λαμπρότερο αντικείμενο στον ουρανό μετά το φεγγάρι, ο γίγαντας του Ηλιακού Συστήματος παραμένει ορατός στα δυτικά μέχρι την ανατολή του Ήλιου.

Ο Κρόνος, πάλι, έχει άλλο ωράριο. Μπορείτε να τον δείτε μερικές ώρες πριν την ανατολή στα νοτιοανατολικά. Λίγο κάτω από τον Κρόνο θα βρίσκεται το άστρο Αντάρης, το πρώτο άστρο του αστερισμού του Σκορπιού, ένας ερυθρός γίγαντας με διάμετρο 883 μεγαλύτερη από του Ήλιου. Το όνομα του άστρου σημαίνει αντίπαλος του Άρη, λόγω της λαμπρότητας και του παρόμοιου κοκκινωπού χρώματος.

—Περιήλιο

Και ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο. Στις 4 Ιανουαρίου η Γη πέρασε το περιήλιο, τη μικρότερη απόστασή της από τον Ήλιο. Λόγω της μειωμένης απόστασης από το μητρικό μας άστρο, το νότιο ημισφαίριο της Γης, το οποίο είναι στραμμένο προς τον Ήλιο αυτή την εποχή, απολαμβάνει ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι.

Αντίθετα στο βόρειο Ημισφαίριο είναι πιο απομακρυσμένο από τον Ήλιο την ίδια περίοδο και απολαμβάνει λιγότερη άμεση ηλιακή ακτινοβολία με συνέπεια να επικρατούν χειμερινές συνθήκες.

—Lovejoy

Από τις 7 Ιανουαρίου, το ουράνιο στερέωμα φωτίζει με την πρασινωπή ουρά του και ο κομήτης Lovejoy 2014 Q2.

Ο κομήτης που κινείται από το νότο προς το βορρά και διασχίζει το ηλιακό μας σύστημα μετά από 11.000 χρόνια ήταν ορατός μόνο στο νότιο ημισφαίριο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και ανακαλύφθηκε μόλις τον περασμένο Αύγουστο από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Τέρι Λάβτζοϊ στην Αυστραλία.

Πρώτη ευνοϊκή μέρα για την παρατήρησή στο βόρειο ημισφαίριο ήταν η Τετάρτη 7 Ιανουαρίου, όταν ο κομήτης βρέθηκε στο λεγόμενο περίγειο, την ελάχιστη απόστασή του από τη Γη, περίπου 70 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Space.com, η Σελήνη ανατέλλει περίπου μια ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα, και στο διάστημα αυτό ο Q2 θα είναι ορατός ψηλά στο νότιο ουρανό.

Στις επόμενες δύο εβδομάδες ο κομήτης θα μετακινηθεί από τον αστερισμό του Ηριδανού στους αστερισμούς του Ταύρου και του Άρη.

Μετά τις 30 Ιανουαρίου, ο Lovejoy θα αρχίσει να απομακρύνεται από τον Ήλιο και θα εξαφανιστεί από το ουράνιο στερέωμα.

Η βέλτιστη περίοδος για την παρατήρησή του θα είναι τα μέσα Ιανουαρίου, όταν ο κομήτης θα έχει φωτεινότητα μεγέθους 4,6 (τα λαμπρότερα άστρα έχουν φαινόμενο μέγεθος 0 και τα πιο αμυδρά αντικείμενα που βλέπει το ανθρώπινο μάτι έχουν φαινόμενο μέγεθος 6), πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι ορατός ακόμα και με γυμνό μάτι σε ορισμένες περιοχές.

Η πράσινη κόμη του κομήτη αποδίδεται στην παρουσία διατομικού άνθρακα και κυανίου, ουσίες που φθορίζουν με πράσινο χρώμα όταν δέχονται την υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου.

Το μπλε χρώμα της ουράς αποδίδεται στο μονοδείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, η ουρά θα φαίνεται ξεθωριασμένη εξαιτίας της χαμηλής συγκέντρωσης σκόνης που θα αντανακλούσε το ηλιακό φως.

econews

Σχόλια