Το 2014 μετεωρολογικά το πιο θερμό έτος από το 1891 – JMA

0
11

Το 2014 υπήρξε το θερμότερο έτος παγκοσμίως μετά το 1891, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (JMA).

H JMA είναι μια από τις τέσσερεις υπηρεσίες που βασίζονται τόσο σε επίγειες όσο και σε δορυφορικές μετρήσεις για να υπολογίσουν τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη. Οι άλλες τρεις είναι η NASA, Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) που θα εκδώσει τη δική της ξεχωριστή έκθεση στις 16 Ιανουαρίου και το Κέντρο Χάντλεϋ στη Βρετανία.

Παρά τις διαφορές στον τρόπο υπολογισμού, οι τέσσερεις φορείς σε γενικές γραμμές συμφωνούν ως προς τις παγκόσμιες θερμοκρασιακές τάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ιαπώνων, η μέση θερμοκρασία στη Γη πέρυσι ήταν μεγαλύτερη κατά 0,27 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010 και 0,05 βαθμούς πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ του 2010.

Η ανακοίνωση επισημοποίησε το αναμενόμενο, καθώς τον Δεκέμβριο ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, κάνοντας μια προκαταρκτική ανάλυση των μετεωρολογικών στοιχείων για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2014, είχε εκτιμήσει ότι το περασμένο έτος προαλειφόταν να γράψει μετεωρολογική ιστορία.

Οι υψηλές θερμοκρασίες του 2014 σημειώθηκαν παρά το γεγονός ότι δεν έχει εκδηλωθεί το φαινόμενο Ελ Νίνιο. Και στα τρία προηγούμενα έτη που είχαν καταγραφεί θερμοκρασίες-ρεκόρ (2010, 2005 και 1998), είχε συμβάλει σε αυτό το γεγονός ότι είχε εκδηλωθεί το Ελ Νίνιο, το οποίο τείνει να ανεβάζει την παγκόσμια θερμοκρασία, θερμαίνοντας τα επιφανειακά νερά του ανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού.

Όμως, στο 2014, αν και οι θερμοκρασίες του Ειρηνικού υπήρξαν υψηλές, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν στο Ελ Νίνιο να εκδηλωθεί. «Είναι ασυνήθιστο να καταγράφεται ζέστη ρεκόρ σε ένα έτος χωρίς ισχυρό Ελ Νίνιο», δήλωσε ο κλιματολόγος του πανεπιστημίου Πρίνστον Μάικλ Οπενχάιμερ, πράγμα που, όπως είπε, αποτελεί άλλη μια υπενθύμιση πως η Γη θερμαίνεται με γοργό ρυθμό.

Το νέο ρεκόρ του 2014 έρχεται μετά από μια τουλάχιστον δεκαετία, στην οποία είχε καταγραφεί επιβράδυνση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, μια τάση που είχε ξεκινήσει το 1998. Μεταξύ 1951 και 2012 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,12 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία, ενώ μεταξύ 1998 – 2012 η αύξηση ήταν μόνο 0,05 βαθμοί.

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν πάντως ότι δεν υπήρξε στην πραγματικότητα ένα «διάλειμμα» στην άνοδο της θερμοκρασίας, απλώς θεωρούν ότι η αυξημένη θερμότητα αποθηκεύεται καθόλη αυτή την περίοδο στους βυθούς των ωκεανών, εκεί όπου η θερμοκρασία δεν μπορεί να μετρηθεί καλά.

econews

Σχόλια