Φθηνά φωτοβολταϊκά από το ορυκτό ενός ρώσου αριστοκράτη- Περοβσκίτης

0
322

Το κλειδί για την ανάπτυξη φθηνότερων και αποδοτικότερων φωτοβολταϊκών βρίσκεται στη χρήση νέων υλικών πέρα από το πυρίτιο.

Κατά καιρούς έχουμε γράψει διαφορά για τον περοβσκίτη, ένα ορυκτό οξείδιο του ασβεστίου και του τιτανίου που έλαβε το όνομά του από τον ρώσο ορυκτολόγο Κόμη Λεβ Αλεξέγιεβιτς Περόβσκιι (Lev Aleksevich Perovskii), ενώ τανακαλύφθηκε και περιγράφηκε από τον Γκούσταφ Ρόζε (Gustav Rose) το 1839 σε δείγματα παρμένα από τα Ουράλια όρη.

Σύμφωνα με την αναλύτρια του Bloomberg New Energy Finance, Τζένυ Τσέιζ τα ηλιακά πάνελ από περοβσκίτη είναι εντυπωσιακά “όχι λόγω του επιπέδου στο οποίο βρίσκονται, αλλά λόγω των ταχύτατων ρυθμών βελτίωσής τους”.

Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της φωτοβολταϊκής ισχύος των 52 Γιγαβάτ που αναμένεται να εγκατασταθεί το 2015 βασίζεται στο πυρίτιο, υλικό που προέρχεται από την άμμο.

Τα αποδοτικότερα φωτοβολταϊκά πάνελ που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι αυτά της SunPower Corp. με λόγο μετατροπής της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρική ενέργεια 24,2%.

Τα φωτοβολταϊκά από περοβσκίτη βρίσκονται ήδη σε αυτό το επίπεδο με αποδοτικότητες άνω του 20%, σύμφωνα με επιστήμονες του Ερευνητικού Ινστιτούτου Χημικής Τεχνολογίας της Κορέας.

“Η επίδοση αυτή θέτει τα φωτοβολταϊκά από περοβσκίτη στην πολύ περιορισμένη ομάδα των τεχνολογιών που βρίσκονται σε  επίπεδο αποδοτικότητας άνω του 20%” δηλώνει στο Bloomberg ο Μάρτιν Γκρην από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρήση του υλικού σε μια υβριδική κυψέλη μπορεί να εκτοξεύσει την αποδοτικότητα σε ποσοστά άνω του 40%.

—Φωτοβολταϊκά από εκτύπωση

Όπως επισημαίνει ο Σανγκ Ιλ Σεόκ, ερευνητής του κορεατικού ινστιτούτου, τα φωτοβολταϊκά από περοβσκίτη μπορούν να εκτυπωθούν με αποτέλεσμα το κόστος να μειωθεί σε επίπεδα κάτω του 30% από τα συμβατικά πάνελ πυριτίου.

“Κλειδί” για να κερδηθεί το στοίχημα του περοβσκίτη είναι το χαμηλό κόστος και όχι μόνο η αποδοτικότητα.

Πέρα από την ταχεία μείωση του κόστους των πρώτων υλών των φωτοβολταϊκών από περοβσκίτη, η τεχνολογία αυτή απορροφά το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας που “χάνουν” οι κυψέλες πυριτίου και μπορούν να φτάσουν αποδοτικότητα 30%.

econews

Σχόλια