ΑΠΕ: Αιολικές και ηλιακές ερωτήσεις προς τα κόμματα ενόψει εκλογών

0
27

Ερωτήσεις προς τα πολιτικά κόμματα που διεκδικούν την ψήφο τον πολιτών στις επικείμενες εκλογές σχετικά με τις θέσεις τους πάνω στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας υπέβαλε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Όπως αναφέρει η ΕΛΕΤΑΕΝ «Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι κρίσιμες και καθοριστικές για το μέλλον του τόπου. Η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις που δεν μπορούν να αγνοηθούν και σημαντικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν.

Μεταξύ των πολλών προκλήσεων, η πρόκληση των ενεργειακών επιλογών είναι μονοσήμαντα καθοριστική καθώς οι συνέπειες των επιλογών μας επηρεάζουν την οικονομία, το περιβάλλον και την εξέλιξη της παγκόσμιας πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής.

Πιστεύουμε πως θα ήταν χρήσιμο για τους πολίτες ψηφοφόρους να γνωρίζουν τις θέσεις του κόμματος σας στα παρακάτω ερωτήματα:

*Ποια είναι η θέση του κόμματος σας για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας;
*Ποια είναι η θέση του κόμματος σας για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας;
*Ποια είναι η θέση του κόμματος σας για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας της χώρας μας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα;
*Ποια είναι η θέση του κόμματος σας για τους στόχους του 2030 για το Κλίμα και την Ενέργεια που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση;
*Ποια είναι η θέση του κόμματος σας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ποιες προτάσεις θα εισηγηθείτε ή θα υποστηρίξετε στη Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι το 2015, αν το κόμμα σας συμμετέχει στην νέα κυβέρνηση;».

—Ερωτήσεις και από τους φωτοβολταϊκούς

Σε αντίστοιχες δράσεις προχώρησε και η Ένωση Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΠΗΕ) η οποία σκοπεύει να προχωρήσει στη σύνταξη κειμένου βάσης όπου θα ζητείται η επίσημη θέση των κομμάτων για τα φλέγοντα θέματα που αφορούν τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η ΕΠΗΕ κατόπιν έντονων συνομιλιών τις τελευταίες μέρες με τα μέλη της, με θέμα την αβεβαιότητα που έχει προκληθεί στον τομέα της ενέργειας, έλαβε την απόφαση να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα και να ανοίξει την ατζέντα της ενέργειας όχι κατόπιν εορτής αλλά ….πριν τις εκλογές!

Υποστηρίζοντας με συνέπεια και υπευθυνότητα τα κοινά ανακοινωθέντα των φωτοβολταϊκών συλλόγων που έχει προσυπογράψει, θα προχωρήσει στην άμεση σύνταξη κειμένου βάσης, το οποίο θα αποσταλεί σε όλους τους συλλόγους, και θα ζητήσει πλέον και επισήμως να απαιτήσουμε όλοι μαζί τις απαντήσεις των κομμάτων στα φλέγοντα θέματα που αφορούν τις επιχειρήσεις μας».

Η ΕΠΗΕ ζητά συγκεκριμένες και γραπτές απαντήσεις-δεσμεύσεις από τα κόμματα για τις ενέργειες τους στον τομέα των φωτοβολταϊκών.

Μάλιστα η ένωση αναφέρεται και στις πρόσφατες δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά από τη Λάρισα και ενημερώνει ότι ζήτησε διευκρινίσεις από το γραφείο τύπου της ΝΔ, προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν πρόκειται περί λάθους διατύπωσης, καθώς η δήλωσε του πρωθυπουργού προϊδεάζει τους παραγωγούς για επερχόμενη αλλαγή των εγγυημένων τιμών.

Στην περίπτωση λάθους, ζητήθηκε να υπάρξει ανακοίνωση τύπου, προκειμένου να ξεκαθαριστούν οι αμφιβολίες και το αρνητικό κλίμα που αυτή δημιούργησε.

econews

Σχόλια