Φωτοβολταϊκά: προεκλογικές αερολογίες Σαμαρά και απάντηση από τον ΣΠΕΦ

0
18

Στα φωτοβολταϊκά αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε -“αγροτικό” στην πλειονότητά του- ακροατήριο στη Λάρισα ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο ζήτημα των φωτοβολταϊκών, για να «πιάσει» εκείνους τους αγρότες που είχαν εγκαταστήσει και αγροτικά φωτοβολταϊκά δηλώνοντας ότι «όπως γνωρίζετε, υπήρξε πρόβλημα με τα φωτοβολταϊκά. Και θα πρέπει άμεσα να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη στα φωτοβολταϊκά. Και να βρούμε νέες τιμές αλλά τουλάχιστον σίγουρα σταθερές τιμές για τα επόμενα δέκα χρόνια».

Τι εννοούσε ο ποιητής;

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά μάλλον εξέλαβε «τοις μετρητοίς» μια καθαρά προεκλογική νύξη στην πρωθυπουργική ομιλία και μπήκε στον κόπο να συντάξει επιστολή με αποδέκτη τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά στην οποία του υπενθυμίζει ότι «με τον ν. 4254/2014 η Κυβέρνηση σας προέβη από 7/4/14 σε μονομερή προς τα κάτω τροποποίηση των δια νόμου συμβολαιοποιημένων σταθερών τιμών πώλησης της παραγόμενης kWh των εν λειτουργία μονάδων ΑΠΕ περιλαμβανομένων και των φωτοβολταϊκών».

Οι περικοπές αυτές έγιναν με κριτήριο την ομογενοποίηση των οικονομικών αποδόσεων (Project IRR) όλων των τεχνολογιών ΑΠΕ σε όγκο ελέγχου εικοσαετίας.

Ο ΣΠΕΦ εκφράζει την απορία του σχετικά με την αποστροφή της πρωθυπουργικής ομιλίας περί «ανεύρεσης νέων τιμών στα φωτοβολταϊκά, σταθερών για δέκα χρόνια» και επισημαίνει ότι ο νόμος «προσδιόρισε μονομερώς προς τα κάτω (παρά δηλαδή τις συμβολαιοποιημένες αρχικές τιμές ως ίσχυαν για τα εν λειτουργία έργα) νέες σταθερές τιμές που αφορούν για το υπόλοιπο της 20ετίας λειτουργίας εκάστης μονάδας, δηλαδή για 14-18 χρόνια με βάση τον τρέχοντα υπολειπόμενο συμβατικό χρόνο».

Επιπρόσθετα του υπολειπόμενου διαστήματος αυτού έδωσε επιπλέον επτά χρόνια σε όσα φωτοβολταϊκά έργα κουρεύτηκαν, με σημαντικά όμως χαμηλότερο καθεστώς τιμολόγησης.

«Αν λοιπόν δεν πρόκειται για φραστική στην ρύμη του λόγου σας αστοχία,  τι άλλο εννοείτε και επιπλέον των όσων ήδη ισχύουν προτίθεστε να πράξετε;» αναφέρεται στην επιστολή.

Επισημαίνει δε ο σύνδεσμος ότι στο εξής δεν τίθεται ούτως ή άλλως θέμα σταθερών τιμών στα φωτοβολταϊκά, αφού συνδυαστικά οι κατευθυντήριες γραμμές τις Ε.Ε. όπως υποχρεωτικά ισχύουν για όλα τα Κράτη μέλη, το ισχύον από το 2009 νομικό πλαίσιο (ν. 3734/2009) και η ωρίμανση κοστολογικά της τεχνολογίας, προβλέπουν κυμαινόμενες τιμές στην βάση του μοντέλου Feed in Premium και της Οριακής Τιμής Συστήματος για τα μικρότερα νέα έργα και σε πλήρως ανταγωνιστική βάση για τα μεγαλύτερα (ακόμη και με απευθείας ένταξη τους στην χονδρεμπορική αγορά για τα άνω των 10 MW νέα έργα).

Τέλος, ο ΣΠΕΦ καλεί τον πρωθυπουργό -αντί να προβαίνει σε αερολογίες αναφέρουμε εμείς- να φροντίσει ώστε ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, να εξυπηρετεί τις πληρωμές προς τις ΑΠΕ και όχι να καθίσταται γενικό εργαλείο ρευστότητας του συστήματος και να εξυπηρετεί άλλες ταμειακές ανάγκες (π.χ. της Προμήθειας και των Διαχειριστών) θίγοντας το θέμα των υπερημεριών που φτάνουν τους τρεις-τέσσερεις μήνες τη στιγμή που δεν θα έπρεπε να ξεπερνούν τις 40 ημέρες.

«Επιθυμούμε τέλος να αναφέρουμε πως ο Σύνδεσμος μας έχει επίσημα προσκαλέσει την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να παραστεί με ομιλία της στην Ετήσια Τακτική Γενική του Συνέλευση που θα λάβει φέτος χώρα στην πόλη της Καλαμάτας στις 11/1/15.  Η συγκυρία νομίζουμε είναι μοναδική στο να συζητηθεί προεκλογικά ανοικτά το πρόγραμμα σας» καταλήγει η ανακοίνωση.

—Τι άλλο είπε ο Σαμαράς

Για την ιστορία, στην ίδια ομιλία ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι επιδοτήσεις των αγροτών, υποστήριξε ότι  αυτή την στιγμή τρέχουν στην Θεσσαλία 1100 έργα ύψους 1,2 δισ. Ευρώ και δήλωσε ότι συνεχίζεται το έργο του Αχελώου (μάλλον οι συγγραφείς της ομιλίας του αναφέρονταν στο υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας και όχι στην εκτροπή του Αχελώου που έχει “παγώσει” κατόπιν απόφασης του ΣτΕ. Μένει να διευκρινιστεί) .

Συνολικά ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως «εάν όλα πάνε καλά και θα πάνε εφέτος δεν θα ζητήσουμε δανεικά, ούτε για τόκους, αυτό σημαίνει εθνική αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία».

Ο κ. Σαμαράς εμφανίσθηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών και υποστήριξε ότι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί.

Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια και γι΄αυτό όπως είπε οδηγεί τη χώρα σε εκλογές.

«Ήταν λάθος να μας πάνε σε εκλογές την ώρα που άρχισε να ανακάμπτει η χώρα. Γι αυτό και θα τους τιμωρήσει ο λαός που τον έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους» είπε.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε ο κ. Αντώνης Σαμαράς θα κινδυνεύσουν οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και το ΕΣΠΑ, συνολικά κονδύλια για την επόμενη επταετία 43,5 δισ. ευρώ.

Ο πρώτος που θα χάσει θα είναι ο αγρότης και η αγροτική περιφέρεια, προειδοποίησε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε λέγοντας ότι επίσης θα κινδυνεύσει και η ρευστότητα.

«Θα λείψουν άμεσα 15 δισ. ευρώ μετά τον Μάρτιο. Θα τα χάσουμε γιατί όπως μας έχουν προειδοποιήσει όποιος δεν τηρεί τους όρους της Ε.Ε. δεν παίρνει χρήματα. Θα οδηγήσουν την χώρα σε πιστωτική ασφυξία. Αυτή είναι η αλήθεια και έχω υποχρέωση να την λέω».

Τέλος ο Πρωθυπουργός έκανε και ειδική αναφορά έκανε στη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού λέγοντας ότι συνιστά «λαμπρή επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας».

econews

Σχόλια