Ο Πάπας Φραγκίσκος ρίχνεται στη μάχη κατά της Κλιματικής Αλλαγής

0
12

Το Μάρτιο του 2015, ο Πάπας Φραγκίσκος θα απευθύνει έκκληση στα 1,2 δισεκατομμύρια Καθολικούς σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν πρωτοβουλίες κατά της κλιματικής αλλαγής.

Της αμφιλεγόμενης έκκλησης θα προηγηθεί μια επίσκεψη στην πόλη Τακλομπάν των Φιλιππίνων η οποία επλήγη από τον φονικό τυφώνα Χαϊγιάν το Νοέμβριο του 2013.

Οι παπικές εγκύκλιοι σαν αυτή σπανίζουν, δείγμα της αμεσότητας που θέλει να προσδώσει στο μήνυμά του ο προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας.

Θα καλέσει τους Καθολικούς να αναλάβουν δράση κατά της Κλιματικής Αλλαγής όχι μόνο στο όνομα της επιστήμης, αλλά ως ηθική υποχρέωση. Η εγκύκλιος των 50-60 σελίδων θα διανεμηθεί σε 5000 καθολικούς επισκόπους και μέσω αυτών σε 400.000 καθολικούς ιερείς σε όλο τον πλανήτη.

Παρότι πολλοί συντηρητικοί καθολικοί αναγνωρίζουν την κλιματική αλλαγή ως πρόβλημα, το ένα τρίτο των μελών αυτής της θρησκευτικής ομάδας δεν πιστεύει ότι οι αιτίες είναι ανθρωπογενείς.

Από τους μεγαλύτερους πολέμιους αυτής της στροφής του Πάπα Φραγκίσκου είναι ο Καρδινάλιος Τζορτζ Πελ, πρώην αρχιεπίσκοπος Σίδνεϊ και υπεύθυνος προϋπολογισμού του Βατικανού. Ο Πελλ στο παρελθόν είχε δηλώσει πως τα ζώα δε θα παρατηρούσαν το διπλασιασμό του διοξειδίου του άνθρακα και πως τα φυτά θα επωφελούνταν από κάτι τέτοιο. Τη διαφωνία τους με τις θέσεις του Πάπα έχουν δηλώσει και αρκετοί ηγέτες της Ευαγγελικής Εκκλησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ποντίφικας σκοπεύει να συνομιλήσει απευθείας με τους ηγέτες των Ηνωμένων Εθνών, και τέλος να οργανώσει μία σύνοδο κορυφής όλων των θρησκειών του πλανήτη.

Οι κινήσεις αυτές έχουν ως στόχο την αύξηση της πίεσης για την επίτευξη μίας ισχυρής και φιλόδοξης δεσμευτικής συμφωνίας από τους ηγέτες των 195 κρατών που θα λάβουν μέρος στο συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι στο τέλος του 2015.

Σχόλια