Norman Atlantic: 10 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι στη ναυτική τραγωδία [vids]

0
12

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει το ναυτικό δυστύχημα στο πλοίο Norman Atlantic με τις Αρχές να αναφέρουν δέκα νεκρούς, εκ των οποίων δύο είναι Έλληνες, αλλά και δεκάδες αγνοουμένους που μπορεί να φτάνουν τους 40.

Όσον αφορά στους διασωθέντες έλληνες επιβάτες του πλοίου, πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, αργά το βράδυ της Δευτέρας, υποστήριζαν ότι οι Ιταλικές αρχές παρά τα αιτήματα «δεν δίνουν στην Ελλάδα ούτε τη λίστα με τους Ελληνες που έχουν διασωθεί».

Οι συγγενείς των επιβαινόντων μπορούν να επικοινωνούν με το υπουργείο Ναυτιλίας στα τηλέφωνα: 210-4191714, 210-4191316, 213 1371042, 213 1371036.

—Δεν γνωρίζουμε πόσοι ήταν οι επιβάτες

Οι πληροφορίες για τον αριθμό των επιβατών εξακολουθούν να είναι αντιφατικές και σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία περισυλλογής των επιβαινόντων από τα εναέρια μέσα.

Για το λόγο αυτό, με εντολή του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, έχει μεταβεί στην Ιταλία ανώτερος αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να υπάρξει διασταύρωση όλων των στοιχείων.

Παράλληλα, η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει ήδη έτοιμες δύο εκπαιδευμένες ομάδες, αν ζητηθεί από την ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο διερεύνησης των χώρων του πλοίου προκειμένου να διερευνήσουν για τυχόν αγνοούμενους.

Η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για 432 διασωθέντες και 36 αγνοούμενους, ενώ η ιταλική για 458 επιβαίνοντες, εκ των οποίων έχουν διασωθεί 427 και αγνοούνται 23.

Rai: Εως και πλαστή η λίστα των επιβατών

Ανακριβής έως και πλαστή φέρεται να είναι η λίστα των επιβατών του πλοίου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδει η RAI.

Χθες, εκπρόσωπος της ναυλώτριας εταιρείας, που κλήθηκε στο υπουργείο προκειμένου να ενημερώσει για τον κατάλογο των επιβαινόντων ανέφερε ότι 475 επιβάτες και πλήρωμα επέβαιναν στο πλοίο «Norman Atlantic».

Η ΑΝΕΚ, με επίσημη ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι τρία άτομα που φέρονταν ως επιβάτες στον κατάλογο επιβατών του πλοίου, τελικώς δεν ταξίδεψαν, ενώ ένα άτομο (σύζυγος μέλους πληρώματος) που δεν είχε καταγραφεί, διαπιστώθηκε ότι επέβαινε επί του πλοίου. Επιπροσθέτως, ένα μέλος του πληρώματος λόγω διανυκτέρευσης δεν επιβιβάστηκε στο πλοίο.

Ως εκ τούτου σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία ο αριθμός των επιβαινόντων, κατά τον απόπλου, ανερχόταν σε 475 άτομα εκ των οποίων 55 άτομα είναι πλήρωμα, οι οποίοι σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

—Στην Ελλάδα οι διασωθέντες

Το ιταλικό πολεμικό ελικοφόρο Saint Giorgio αναμένεται να καταπλεύσει στο Μπρίντιζι σήμερα με 185 συνολικά διασωθέντες, 81 εκ των οποίων Έλληνες.

Χθες, το Cruise Europa έφθασε στην Ηγουμενίτσα με 69 διασωθέντες, 38 εκ των οποίων Έλληνες και μετά μετέβη στην Πάτρα όπου μετέφερε 15 διασωθέντες, ενώ λίγο νωρίτερα, είχαν εκτυλιχθεί συγκλονιστικές στιγμές ανακούφισης και στην Ελευσίνα όπου προσγειώθηκε C-130 με 43 διασωθέντες, 40 εκ των οποίων Έλληνες.

Το πλοίο εξακολουθεί να βρίσκεται 10 περίπου ναυτικά μίλια μακριά από τα αλβανικά παράλια ενώ συνολικά 286 είναι οι επιβαίνοντες Έλληνες.

—Σύγχυση με τα στοιχεία των θυμάτων

Εν τω μεταξύ, σοκ προκαλεί η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι ιταλικές αρχές τη ναυτική τραγωδία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γιου του 67χρονου Γιώργου Δούλη, του πρώτου Ελληνα που βρέθηκε νεκρός στο φλεγόμενο πλοίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από το Mega, ο ένας από τους δύο γιους του Γιώργου Δούλη ταξίδεψε στο Πρίντεζι για να συναντήσει τη μητέρα του που διασώθηκε, καθώς και για να αναγνωρίσει τη σορό του πατέρα του.

Οταν πήγε, ωστόσο, στο νεκροτομείο, οι υπεύθυνοι του έδειξαν μια σορό ενός άλλου νεκρού, τον οποίο δεν αναγνώρισε.

—Διώξεις σε πλοίαρχο και ιδιοκτήτη

Δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας άσκησε ο εισαγγελέας στον καπετάνιο και τον πλοιοκτήτη του Norman Atlantic μετά την τραγωδία που ξέσπασε ξημερώματα Κυριακής και στην οποία, έχουν χαθεί μέχρι στιγμής 10 ζωές ενώ αρκετοί είναι ακόμη οι αγνοούμενοι.

Στο τελευταίο της κεφάλαιο φτάνει η ιστορία του Norman Atlantic καθώς ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για πολλαπλή ανθρωποκτονία εξ αμελείας στον καπετάνιο του πλοίου, Αρτζίλιο Τζιακομάτζι και τον πλοιοκτήτη, Κάρλο Βιζεντίνι ενώ κατηγορούνται επίσης και για εξ αμελείας ναυάγιο και εξ αμελείας πρόκληση τραυμάτων, όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων.

 

Το Εθνος

Σχόλια