Πάμε ολοταχώς σε εκλογές – Δεν εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας

0
35

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα δεν συγκέντρωσε 180 θετικές ψήφους με αποτέλεσμα η διαδικασία να ολοκληρωθεί δίχως να εκλεγεί πρόεδρος από την παρούσα Βουλή.

Ως αποτέλεσμα, η χώρα οδηγείται σε εκλογές με πιθανότερη ημερομηνία την 25η Ιανουαρίου.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είχε ως εξής: 168 Σταύρος Δήμας, 132 Παρών.

Σαμαράς: «Θα ζητήσω από τον Πρόεδρο εκλογές στις 25 Ιανουαρίου»

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε να εκλέξει Πρόεδρο η σημερινή Βουλή για να αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές που δεν τις θέλει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Δυστυχώς μια μειοψηφία 132 βουλευτών, μέσα από τους οποίους συναθροίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή στέλνει τη χώρα στις εκλογές» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς σε διάγγελμά του μετά την ψηφοφορία.

«Αυτό που δεν έκανε η Βουλή πρέπει τώρα να κάνει ο ελληνικός λαός» προσέθεσε με νόημα.

«Αύριο θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να του ζητήσω πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατό, στις 25 Ιανουαρίου» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Είναι η ώρα της Δημοκρατίας. Που Δημοκρατία σημαίνει αλήθεια και ευθύνη, όχι λαϊκισμοί. Αλήθεια στον κόσμο και ευθύνη απέναντι στο εθνικό συμφέρον. Μην έχετε καμία αμφιβολία, η νίκη θα είναι δική μας».

Τσίπρας: «Το μέλλον ήδη ξεκίνησε»

Για «ιστορική ημέρα» μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας που τόνισε ότι «τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης έδειξαν ότι η δημοκρατία δεν εκβιάζεται».

«Σε λίγες μέρες η κυβέρνηση Σαμαρά που λεηλάτησε τη χώρα θα είναι παρελθόν όπως παρελθόν θα είναι και τα μνημόνια της λιτότητας. Το μέλλον ήδη ξεκίνησε, να είστε αισιόδοξοι και χαρούμενοι» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Βενιζέλος: «Εκβιασμός των θεσμών»

Για εκβιασμό των θεσμών από ετερόκλητες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος. Η χώρα, είπε, οδηγείται σε εκλογές με ευθύνη και της Χρυσής Αυγής και αυτό «αποτελεί όνειδος για τη Δημοκρατία».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος πρόσθεσε ότι η ώρα της αλήθειας έφθασε και πως ο «κάθε Ελληνας και η κάθε Ελληνίδα κρατούν στα χέρια τους το μέλλον του τόπου».

Καμμένος

«Η παρένθεση Βενιζέλου – Σαμαρά τελείωσε. Να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Να προχωρήσουμε σε μια νέα πολιτική» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

Κουβέλης

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τόνισε: «Η κυβέρνηση επέλεξε να χρησιμοποιήσει την προεδρική εκλογή για να επισπεύσει την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών. Έφερε νωρίτερα τη σχετική διαδικασία, αν και γνώριζε ότι με τις αδιέξοδες πολιτικές που ακολουθεί δεν μπορούσαν να υπάρξουν συναινέσεις. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας είναι η αφετηρία εξελίξεων που θα κάνουν τη χώρα να γυρίσει σελίδα. Η κοινωνία έχει ανάγκη πολιτικής αλλαγής με προοδευτικό περιεχόμενο. Η ΔΗΜΑΡ σ’ αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της».

Σχόλια