Διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική: από το μηδέν η Δούρου, ακύρωσε τους διαγωνισμούς

0
16

Επιβεβαιώνονται τα σενάρια που ήθελαν τη νέα ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής να ακυρώνει τους διαγωνισμούς για τις τέσσερεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που θα εξυπηρετούσαν το σύνολο της Αττικής, οι δύο σε Γραμματικό και Κερατέα και ακόμα δύο στη Φυλή.

Κατόπιν εισήγησης της περιφερειάρχη και προέδρου του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) κας Ρένας Δούρου, ο σύνδεσμος ακύρωσε τους τέσσερεις διαγωνισμούς για τις ισάριθμες μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη διοίκηση, υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο αυτό είναι ασύμβατο με την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, την οποία έχει ως προτεραιότητά της η νέα διοίκηση.

«Το ισχύον ΠΕΣΔΑ συντηρεί τη διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων και επιβάλλει την ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής ως εσαεί κύριο υποδοχέα του 85% των παραγομένων αποβλήτων. Το σχέδιο των τεσσάρων ΜΕΑ  υπηρετεί ακριβώς αυτή τη στρατηγική επιλογή» τόνισε η κυρία Δούρου.

«Το σχέδιο των τεσσάρων ΜΕΑ με ΣΔΙΤ υποσκάπτει τις προτεραιότητες και τις αρχές της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς προϋποθέτει την εγγυημένη τροφοδοσία των ΜΕΑ με απορρίμματα και την απαλλαγή των επενδυτών για κάθε μεταβολή των συνθηκών»σημείωσε η κυρία Δούρου, τονίζοντας επίσης ότι «ο σχεδιασμός αυτός εκπονήθηκε και προωθήθηκε σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας».

«Επιβαρύνονται οι δημότες μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών, καθώς, σύμφωνα με τη λογική του σχεδιασμού αυτού, στόχος είναι η διασφάλιση, επί 30 χρόνια, της απρόσκοπτης κερδοφορίας των επενδυτών» επισήμανε η περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Οι σχεδιασμοί των ΣΔΙΤ για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων δεν είναι μονόδρομος» χωρίς ωστόσο να έχει καταθέσει ως τώρα μια επεξεργασμένη πρόταση για το θέμα των αποβλήτων.

Αντικείμενο των τεσσάρων διαγωνισμών που ακυρώθηκαν ήταν η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων στις ΟΕΔΑ της Αττικής με ΣΔΙΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός είχε χαρακτηρίσει «τραγικό πισωγύρισμα, με ολέθριες συνέπειες για την Αττική» την ακύρωση του υφιστάμενου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Ο κ. Σγουρός είχε επισημάνει ότι η νέα περιφερειακή διοίκηση δεν έχει να παρουσιάσει κανένα σοβαρό, συγκροτημένο και κοστολογημένο σχέδιο για το αύριο της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σχόλια