Δασικό νομοσχέδιο: ποιες διατάξεις αποσύρονται – Η κριτική, η Πιπιλή και ο ΣΥΡΙΖΑ

0
1050

Σε αποσύρσεις διατάξεων του νομοσχεδίου για τα δάση προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, κατόπιν έντονων διαμαρτυριών από οικολογικές οργανώσεις, την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και την κυβερνητική βουλευτή Φωτεινή Πιπιλή.

—Ποιες διατάξεις αποσύρθηκαν

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χθες μετά τη συζήτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο στη Βουλή θα γίνουν οι εξής αλλαγές:

-αποσύρεται η διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα αναμόρφωσης ενός δασικού χάρτη μετά την κύρωσή του.

-αποσύρθηκε διάταξη η οποία έδινε περιθώριο μόλις πέντε ετών για την υλοποίηση μιας αναδάσωσης, μετά από αντιδράσεις όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και επιστημονικών φορέων.

-διευκρινίζεται ότι οι καταπατημένες δασικές εκτάσεις, οι οποίες θα δίνονται προς καλλιέργεια στους καταπατητές-γεωργούς δεν θα επιτρέπεται να οικοδομούνται.

-αποσύρεται διάταξη η οποία επέτρεπε να γίνονται δεκτά ως οριστικά τα προσωρινά έγγραφα που έδιναν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 οι δασικές υπηρεσίες για το χαρακτηρισμό μιας έκτασης.

-επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση αυθαίρετων ναών σε δάση η αναστολή προστίμων και πρωτοκόλλων κατεδάφισης για μια τριετία. Αρχικά είχε προταθεί να επιτραπεί και σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, πτηνοτροφεία, μελισσοκομεία και άλλα.

Εκτός από την απόσυρση της απαράδεκτης διάταξης που βάζει χρονικούς περιορισμούς στην αναδάσωση ενός καμμένου δάσους, οι υπόλοιπες τροποποιήσεις θεωρούνται ως επουσιώδεις και ότι σκοπό έχουν να καταλαγιάσουν τις αντιδράσεις στο σχέδιο νόμου. Από την Παρασκευή διεξάγονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο ΥΠΕΚΑ, με την ηγεσία του υπουργείου να επιδιώκει «διαπραγματεύσεις» με μερίδα όσων διαμαρτύρονται προτείνοντας διάφορες τροποποιήσεις.

—Αντιδράσεις από την Φωτεινή Πιπιλή

«Κατανοώ την προσπάθεια του Υπουργείου και του Υπουργού να βάλει σε μια τάξη και σειρά με το παρόν νομοσχέδιο αυτό το «μπάχαλο», που λεγόταν έως πρότινος, «Ελληνικό κράτος». Κατανοώ ότι υπάρχουν καθυστερήσεις από το παρελθόν, ειδικότερα για ομάδες πολιτών που ενώ το «ένα κράτος» – η Πολεοδομία – τους έδινε άδεια, το «άλλο κράτος» – το Δασαρχείο – τους έβγαζε αυθαίρετες τις κατοικίες ή τους οικισμούς τους. Αξίζει να θυμηθούμε τις καταγγελίες του Λ.Ρακιντζή για το τί χρηματισμός και μίζα υπήρχε, ειδικά σε αυτές τις δύο κατηγορίες κρατικών υπηρεσιών», ανέφερε σε ομιλία της για το νομοσχέδιο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα- Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» η κυβερνητική βουλευτής, Φωτεινή Πιπιλή.

Ωστόσο, διεμήνυσε στον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο εάν δεν αποσυρθεί το άρθρο 12 «διότι εμπεριέχει μια διάταξη που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο να καίγονται δύο και τρεις φορές τα Δάση, ώστε μετά, πραγματικά, να μην αναδασώνονται ποτέ».

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη να κουβεντιάσει με ψυχραιμία όλα αυτά τα ζητήματα που αφορούν στην έννοια «Δάσος». Εξέφρασα την αντίρρησή μου για το Σύνταγμα και για το περίφημο Άρθρο 24, εμμένοντας ότι πρέπει να έρθει, επιτέλους, στη Βουλή ένα νομοσχέδιο, και όχι κάθε φορά διατάξεις, με το πώς θα προστατεύσουμε και, ταυτόχρονα, αξιοποιήσουμε τα ελληνικά Δάση, κυρίως της Περιφέρειας. Μέχρι να γίνει κανονικό αυτό το ελεεινό κράτος που φτιάξαμε όλοι μαζί, πολίτες και Κυβερνήσεις, το καλλίτερο σχολείο είναι οι παλιοί άνθρωποι της υπαίθρου, οι ηλικιωμένοι, τα λαογραφικά μουσεία και βιβλία, που αποδεικνύουν ότι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι καλλιεργητές, διαχρονικά, στην Ελλάδα μεγαλούργησαν, προστατεύοντας ταυτόχρονα και τα Δάση, που ήταν ο πυρήνας της ζωής.

Όσο υπήρχε η ανθρώπινη, κυρίως αγροτική και κτηνοτροφική, δραστηριότητα – σημαντική για την οικονομία- τα Δάση μας δεν καίγονταν γιατί οι ίδιοι άνθρωποι τα προστάτευαν. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν και μερικοί «γραβατωμένοι» άσχετοι, δήθεν οικολόγοι, που έχουν βάλει τώρα όλο αυτό το «μαγαζί», που λέγεται Κράτος, ή να «μιζάρεται» ή να αφήνει στο έλεος των καταπατητών και των εμπρηστών τα Δάση» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα. Πιπιλή.

—Θα τα αποσύρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Εντωμεταξύ, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο το τμήμα Οικολογίας-Περιβάλλοντος-Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι η κυβέρνηση «νομιμοποιεί» κάθε είδους αυθαιρεσίες, προωθώντας την περαιτέρω αποδιάρθρωση του περιβαλλοντικού δικαίου.

«Εφαρμόζει την τελευταία στιγμή μια πολιτική επέλασης απέναντι στην ελληνική φύση, το ελληνικό τοπίο και τις λαϊκές / κοινωνικές ανάγκες» σημειώνει.

«Σε αυτό όμως το ν/σχ, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση και ΥΠΕΚΑ, έχουν κρύψει άλλο ένα δασικό νομοσχέδιο που εισάγει αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων, άρσεις κήρυξης αναδασωτέων, ενώ προσθέτει πλήθος δραστηριοτήτων απόλυτα ασύμβατων με τα δασικά οικοσυστήματα (επιπρόσθετα αυτών που δεν προέβλεψε ο ν.4280/14 όπως σωφρονιστικά καταστήματα, επέκταση λατομείων κ.λπ.).

Επί της ουσίας, επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση, το νομοσχέδιο, αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις και παράλληλα, προκαλεί νέο έμφραγμα στην εκπόνηση των δασικών χαρτών και απεμπολεί δικαιώματα, υπονομεύοντας ευθέως το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου.

Και όλα αυτά -προσθετει- υπέρ καταπατητών, οικοδομικών συνεταιρισμών, μεγαλοεργολάβων και άλλων «οικείων προσώπων» σε ένα νομοσχέδιο-τερατούργημα που δικαιώνει όσους με επιμονή και υπομονή έκαψαν, λεηλάτησαν και καταπάτησαν τα δάση και τη φύση στην Ελλάδα, ενθαρρύνοντας, αντικειμενικά, για νέα εγκλήματα.

Αυτή η δασοκτόνα και κοινωνικά άδικη πολιτική πρέπει να ανατραπεί άμεσα και θα ανατραπεί, υπογραμμίζει η ανακοίνωση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι ως κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ταχεία ανάπτυξη Εθνικού Δασικού Προγράμματος ενταγμένου στην οικολογική παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

—Η κριτική κατά του νομοσχεδίου

Όπως τη συνοψίζει το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD) η κριτική στο νομοσχέδιο συνοψίζεται στα εξής σημεία:

*της κατάργησης της υποχρέωσης αναδάσωσης καμένου ή κατεστραμμένου δάσους και δασικής έκτασης, στις οποίες πριν το 1975 έγιναν επεμβάσεις με πράξεις της διοίκησης, ερήμην της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, ενώ το Δημόσιο απεμπολεί ολοσχερώς τα δικαιώματά του, το τεκμήριο κυριότητας, το οποίο εδράζεται στον δασικό χαρακτήρα αυτών των εκτάσεων

*της νομιμοποίησης παράνομων εκχερσώσεων φρυγανικών και άλλων δασικών εκτάσεων (μέχρι το 2007) έναντι ανταλλάγματος, που το ΥΠΕΚΑ επέλεξε να ονομάσει «περιβαλλοντικό ισοζύγιο» με την ανάκληση των πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής, ακόμη κι αν έχουν τελεσιδικήσει, καταργώντας και αυτό το αντικείμενο των δασικών υπηρεσιών και δικαιώνοντας τους καταπατητές δασικών εκτάσεων,

· του αποχαρακτηρισμού εκτάσεων που απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν το 1975 και της δυνατότητας απόκτησης της κυριότητας αυτών με υποτυπωδώς νομιμοφανείς διαδικασίες, ακόμα και αν είναι δυνατή η αναδάσωσή τους

· της πλήρους καταστρατήγησης της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών του νόμου 3889/2010, που αποτελούσαν μέσο προστασίας και οριστικής αποτύπωσης της δασικής γης, καθώς ο κυρωμένος δασικός χάρτης θα μπορεί να διορθώνεται για τη διαγραφή εκτάσεων, «οι οποίες, συνεπεία πράξεων αρμοδίων οργάνων, δεν υπάγονται ή θα πάψουν να υπάγονται στη δασική νομοθεσία και των εκτάσεων που εσφαλμένα αποτυπώθηκαν και συμπεριελήφθησαν σ” αυτόν κατά την κατάρτισή του»

· της νομιμοποίησης μεγάλου αριθμού παράνομων δραστηριοτήτων και αυθαίρετων εγκαταστάσεων (κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ναοί και «εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα») ακόμη και αν έχουν κριθεί κατεδαφιστέες ή έχουν εκδοθεί πράξεις αποβολής ή επιβολής προστίμων ή βρίσκονται σε αναδασωτέες εκτάσεις.

· της δυνατότητας επέκτασης λατομείων και λατομικών ζωνών ακόμα και σε αναδασωτέες εκτάσεις, σε περιφέρειες όπου εκτελούνται μεγάλα έργα και δεν έχουν καθοριστεί λατομικές ζώνες, δίχως τις ελάχιστες προστατευτικές εγγυήσεις.

—Ψήφισμα από το WWF Eλλάς

Εντωμεταξύ, την Παρασκευή, το WWF Ελλάς και η διεθνής οργάνωση Avaaz παρέδωσαν το ψήφισμα κατά του «δασοκτόνου» όπως το χαρακτηρίζουν νομοσχεδίου στον Ειδικό Γραμματέα της Βουλής, προκειμένου να το παραλάβει ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Επίσης το ψήφισμα έλαβε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Ταγαράς.  Μέσα από αυτό το ψήφισμα πάνω από 45.000 πολίτες ζητούν από τους εκπροσώπους τους να καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου που χαρίζει δασική γη στους καταπατητές και να προστατεύσουν τα δάση της χώρας μας για τις επόμενες γενιές.

Επίσης με ανοιχτή επιστολή, οι δύο οργανώσεις ζήτησαν από τον Υπουργό Γιάννη Μανιάτη και τον Αναπληρωτή Υπουργό, να ακούσουν την έκκληση των πολιτών για τα δάση και να αποσύρουν το «εξαιρετικά απειλητικό για το φυσικό περιβάλλον» νομοσχέδιο.

«Οι αρμόδιοι υπουργοί και οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου οφείλουν να επιδείξουν πολιτικό θάρρος και να ακούσουν την ελληνική κοινωνία, στο αίτημα για ουσιαστική προστασία της ελληνικής φύσης. Η συντονισμένη επιχείρηση σαρωτικής υποβάθμισης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με πρόσχημα την οικονομική κρίση πρέπει να λάβει τέλος. Η κοινωνία απαιτεί ένα υγιές φυσικό περιβάλλον που αποτελεί τη βάση για την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και για μια πραγματικά ζωντανή οικονομία», δήλωσε η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής του WWF Ελλάς.

«Τα δάση της Ελλάδας είναι ένας εθνικός θησαυρός που ανήκει σε όλους μας και πρέπει να προστατεύεται – όχι να ξεπουλιέται σε καταπατητές και εμπρηστές. Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες στέλνουν σήμερα ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ‘σώστε τα δάση μας’. Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος κι οι βουλευτές οφείλουν να ακούσουν τη συνείδησή τους και να κάψουν το νομοσχέδιο, όχι τα δάση μας», δήλωσε ο Σπύρος Λημναίος από το Avaaz.

econews

Σχόλια