Φωτοβολταϊκά: Πρόεδρος της Δημοκρατίας και βρώμικα καύσιμα «έφαγαν» το net-metering

0
6

Είναι σαφές πια ότι με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, δεν υπάρχει πια αρκετός χρόνος για τη θέσπιση της αυτοπαραγωγής στα φωτοβολταϊκά και τις υπόλοιπες ΑΠΕ (net-metering), καθώς επίκεινται οι κρίσιμες ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Σε περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η παρούσα Βουλή διαλύεται και προφανώς η θέσπιση της αυτοπαραγωγής περνά στα χέρια της επόμενης κυβέρνηση εάν και όποτε προκύψει έπειτα από τις επόμενες εκλογές.

Σημειώνεται ότι το net-metering δεν μπορεί να υπογραφεί προτού ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το φυσικό αέριο όπου περιλαμβάνεται η διάταξη που προβλέπει την απαλλαγή των αυτοπαραγωγών από το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην Τέλος ΑΠΕ) για το μέρος του αυτοκαταναλισκώμενου ρεύματος.

Όπως όμως εκτιμά ο Σύνδεσμος «Ήλιος», «ακόμα όμως και στην αντίθετη περίπτωση, δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι η παρούσα Κυβέρνηση θα προχωρήσει στη θέσπιση της, αφού ακόμα και τώρα επιμένει να κρύβεται πίσω από τις πολιτικές εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση για ψήφιση των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν τους αυτοπαραγωγούς με τη μορφή τροπολογίας, σε κάποιο από τα ήδη κατατεθειμένα προς ψήφιση νομοσχέδια».

«Η σημερινή πολιτική ηγεσία είχε όλο το χρόνο και κάθε δυνατότητα να δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ προς όφελος των καταναλωτών και όχι στις πλάτες τους» αναφέρει ο «Ήλιος» επικαλούμενος δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Ασ. Παπαγεωργίου, αλλά «δεν το έπραξε».

Σύμφωνα με τον σύνδεσμο, παρότι «η αυτοπαραγωγή μπορεί να εξασφαλίσει φθηνή και καθαρή ενέργεια στους τελικούς καταναλωτές και να δώσει τη δυνατότητα στις μικρές επιχειρήσεις να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους, με αντάλλαγμα τη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στον τεχνικό κλάδο», όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες όπως οιΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Τουρκία και η Κύπρος «μοναδική σταθερή αξία για την παρούσα Πολιτική Ηγεσία είναι η ενοχοποίηση των ΑΠΕ και ένας μόνιμος νομοθετικός μονόλογος για τους υδρογονάνθρακες, το φυσικό αέριο και τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο ή το κόστος ενέργειας της βιομηχανίας και τα ΑΔΙ των μεγάλων ηλεκτροπαραγωγών».

econews

Σχόλια