Το ΥΠΕΚΑ στην Κορινθία για έργα περιβάλλοντος και Διώρυγα

0
36

Η Eιδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» (ΕΠΠΕΡΑΑ), του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Έργα και Πολιτικές για βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Κορινθία».

Η Ημερίδα, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δήμο Κορινθίων και το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου του ΤΕΕ, θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου (Δαμασκηνού και Κολοκοτρώνη), τη Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 17.00. Η εκδήλωση θα καλύψει μια ευρεία θεματολογία σχετικά με τις νέες πολιτικές του ΥΠΕΚΑ και τα έργα της επόμενης προγραμματικής περιόδου στην Κορινθία, την επιτάχυνση των διαδικασιών εφαρμογής του Πολεοδομικού Σχεδιασμού και την ενεργοποίηση νέων έργων  ΕΣΠΑ 2014-2020 ως στρατηγικών μοχλών ανάπτυξης. Την εναρκτήρια ομιλία της Ημερίδας θα απευθύνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Νικόλαος Ταγαράς.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τα στελέχη του ΕΠΠΕΡΑΑ θα αναφερθούν στα έργα περιβάλλοντος της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 στην περιοχή της Κορινθίας, ενώ στελέχη του ΥΠΕΚΑ θα αναλύσουν τις νέες πολιτικές του ΥΠΕΚΑ και την τοπική τους διάσταση σε θέματα όπως:

– Χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, πράξεις εφαρμογής, χρήσεις γης

– Νέες πολιτικές στην πολεοδομία: ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών, ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου,  ελεγκτές δόμησης, ενεργειακοί επιθεωρητές

– Περιβαλλοντική αναβάθμιση και οικοδομικοί συνεταιρισμοί

– Εκσυγχρονισμός της δασικής νομοθεσίας

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς δήλωσε σχετικά:

«Στο ΥΠΕΚΑ σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολιτικές που εξυπηρετούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην καθημερινότητά τους, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος. Οι πρωτοβουλίες που αναλάβαμε τους τελευταίους μήνες για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, για τις πράξεις εφαρμογής, για τις χρήσεις γης, για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, για τον εκσυγχρονισμό της δασικής νομοθεσίας, για τον ηλεκτρονικό τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου είναι πολιτικές που λύνουν παθογένειες και προβλήματα ετών. Μπορεί να ακούγονται ως τεχνικά θέματα, επηρεάζουν όμως άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. Παράλληλα το ΥΠΕΚΑ χρηματοδοτεί μέσα από το Επιχειρησιακό του Πρόγραμμα περιβαλλοντικά έργα για μία καλύτερη ποιότητα ζωής όλων μας. Αυτά τα περιβαλλοντικά έργα που θα υλοποιηθούν την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 συζητούμε με τους πολίτες και τους φορείς».

—Συνάντηση για τη Διώρυγα της Κορίνθου

Την Τρίτη (16/12), ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και άλλους τοπικούς παράγοντες με αντικείμενο τη διώρυγα της Κορίνθου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή της διώρυγας, εξετάστηκαν διάφορες εναλλακτικές λύσεις και αναλύθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής. Βασικός άξονας των τοποθετήσεων των παρισταμένων ήταν η αναγκαιότητα της προώθησης λύσεων και έργων με σαφές περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα, προκειμένου να αναδειχθεί η ιστορία, η ποικιλομορφία και οι δυνατότητες της περιοχής. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να επαναληφθεί η σύσκεψη μέσα στον Ιανουάριο με συγκεκριμένο πλαίσιο λύσεων και προτάσεων από όλους τους εμπλεκομένους.

Εκτός από τους κκ. Ταγαρά και Τατούλη, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Πελοπίδας Καλλίρης, οι Δήμαρχοι Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός και Λουτρακίου – Περαχώρας Γιώργος Γκιώνης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ανωνύμου Εταιρείας Διώρυγος Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ) Διονύσης Καραχάλιος, καθώς επίσης στελέχη και σύμβουλοι της εταιρείας, της αυτοδιοίκησης και του υπουργείου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, επεσήμανε ότι «στόχος των προσπαθειών μας είναι η αξιοποίηση και η ανάδειξη όλων των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και η Διώρυγα της Κορίνθου είναι ένα τέτοιο πλεονέκτημα για την Κόρινθο, την Πελοπόννησο και τη χώρα σε κάθε επίπεδο, το οποίο δεν μπορούμε να αφήνουμε αναξιοποίητο».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, σημείωσε ότι «οφείλουμε να προσεγγίσουμε τα προβλήματα της περιοχής της Διώρυγας της Κορίνθου από κάθε πλευρά, με τελικό στόχο να αποτελέσει ένα εμβληματικό έργο ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Σχόλια