Ενέργεια: Το Κράτος οδηγεί σε χρεωκοπία τις ΑΠΕ

0
10

Έκκληση προς το ελληνικό δημόσιο να εξοφλήσει τις οφειλές του προς τη ΔΕΗ, ώστε να ομαλοποιηθεί η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ενέργειας απηύθυνε με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ, Τάσος Γκαρής.

Οι καθυστερήσεις εκ μέρους του Δημοσίου -μαζί με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς των ιδιωτών καταναλωτών- έχουν προκαλέσει έμφραγμα στην αγορά ενέργειας: η ΔΕΗ δεν μπορεί να καταβάλλει στο οφειλόμενα προς τον διαχειριστή των δικτύων ΑΔΜΗΕ, ο ΑΔΜΗΕ χρωστά στον ΛΑΓΗΕ και ο λειτουργός με τη σειρά του χρωστά τιμολόγια μηνών στους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά, αλλά και άλλες ΑΠΕ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή που αποκάλυψε το energypress, ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ κάνει λόγο για κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας για τις συνέπειες στην ομαλή λειτουργία, έως και κατάρρευση, της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, οι οποίες οφείλονται αφενός στη μη εξάλειψη μέχρι σήμερα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και αφετέρου στις καθυστερήσεις και την μερική μόνο απόδοση από πλευράς ΔΕΗ (μέσω ΑΔΜΗΕ) των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εταιρεία μας, που αποτελούν πόρους του Ειδικού αυτού Λογαριασμού.

Άμεσο επακόλουθο των ανωτέρω είναι η από πλευράς ΛΑΓΗΕ καθυστέρηση εξυπηρέτησης των οφειλών προς τους Παραγωγούς ΑΠΕ, η οποία ανέρχεται πλέον σε τρεις και συντόμως σε τέσσερεις μήνες».

Όπως αποκαλύπτεται στην επιστολή, ο Λειτουργός χρειάζεται 345 εκατ. Ευρώ τις επόμενες δύο εβδομάδες έως το τέλος του έτους, προκειμένου, τουλάχιστον, να περιοριστούν οι υπερημερίες στους δύο μήνες. Όπως αναφέρει ο κ. Γκαρής «Με βάση τις υφιστάμενες και προβλεπόμενες υποχρεώσεις του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ και ΣΥΘΗΑ στο χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του έτους θα απαιτηθούν συνολικά περίπου 345 εκατ. Ευρώ (εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ πρέπει να καταβληθούν από τη ΔΕΗ μέσω του ΑΔΜΗΕ), προκειμένου η καθυστέρηση εξυπηρέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΛΑΓΗΕ προς τους Παραγωγούς ΑΠΕ και ΣΥΘΗΑ να μην υπερβαίνει τους 2 μήνες. Στοχεύοντας στην επίλυση μεγάλου μέρους των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγορά ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, πρέπει να ληφθούν, για την διασφάλιση του Ειδικού Λογαριασμού, περαιτέρω μέτρα για την εμπρόθεσμη εκπλήρωση των υποχρεώσεων από τους εκ του νόμου οφειλέτες».

—Στα δικαστήρια

Ο πρόεδρος του Λειτουργού δηλώνει με την επιστολή του ότι αν δεν εισέλθουν στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ οι απαραίτητοι πόροι, ο ΛΑΓΗΕ θα συνεχίσει τις δικαστικές ενέργειες που έχει ήδη δρομολογήσει. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Αυτή η καθυστέρηση πληρωμών έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στην αγορά, όπως μας γνωστοποιούν επανειλημμένως οι  παραγωγοί, οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους μετά από τη θέσπιση του νόμου 4254/14, απειλώντας με πολλαπλές δικαστικές ενέργειες κατά της εταιρείας, μολονότι γνωρίζουν ότι ο ΛΑΓΗΕ δεν έχει οιαδήποτε αρμοδιότητα καθορισμού των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ καθώς επίσης και ότι εξοφλεί τις υποχρεώσεις του προς τους παραγωγούς ΑΠΕ, μόλις πιστωθεί ο Ειδικός Λογαριασμός με τα εκ του νόμου έσοδα.

Ο ΛΑΓΗΕ θεωρεί την εξασφάλιση των ως άνω πόρων ως απολύτως αναγκαία για την εν μέρει, έστω, άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς ΑΠΕ. Άλλως, εάν αυτοί οι πόροι δεν μας αποδοθούν εγκαίρως, ο ΛΑΓΗΕ δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει τις δικαστικές ενέργειες (ορισμένες εκ των οποίων έχει ήδη δρομολογήσει), κατά των άνω οφειλετών του, στοχεύοντας στην αποφυγή κατάρρευσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας».

Και η επιστολή του κ. Γκαρή, αφού επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστέρηση, καταλήγει: «Με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που επικαλείται η ΔΕΗ, αναμένουμε τη διασφάλιση από πλευράς σας της έγκαιρης απόδοσης των οφειλομένων του Ελληνικού Δημοσίου προς την ΔΕΗ, και την συνδρομή σας σε περαιτέρω ενέργειες για την βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού».

Υπενθυμίζεται ότι στα δικαστήριο έχουν προσφύγει πλήθος ενώσεων παραγωγών στα φωτοβολταϊκά, όχι μόνο για τις αναδρομικές αναθεωρήσεις των συμβάσεών τους, αλλά και για τις υπερημερίες που πλέον έχουν φτάσει τους πέντε μήνες.

econews

Σχόλια