Ίσως βρέθηκε το φάρμακο για το Αλτσχάιμερ

1
86

Τις ελπίδες για αντιμετώπιση και θεραπεία μιας από τις μάστιγες της εποχής μας αναζωπυρώνει πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Ο λόγος για το Αλτσχάιμερ την νευροεκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου που μετρά 44 εκατ. ασθενείς και 60.000 νεκρούς τον χρόνο κι ενώ οι προβλέψεις ανεβάζουν τους ασθενείς σε 135 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

—Μικρογλοία

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το Αλτσχάιμερ εμφανίζεται στους εγκεφάλους εκείνους όπου τα κύτταρα που προορίζονται για τον καθαρισμό του εγκεφάλου από βακτήρια, ιούς και άλλες επικίνδυνες ουσίες, σταματούν να λειτουργούν.

Τα κύτταρα αυτά με την ονομασία μικρογλοία λειτουργούν ικανοποιητικά όταν οι άνθρωποι είναι νέοι. Με το πέρας του χρόνου, η πρωτεΐνη ΕΡ2 επικαλύπτει την επιφάνεια των κυττάρων και δεν επιτρέπει στα μικρογλοία να καθαρίσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η αναστολή της πρωτεΐνης επιτρέπει στα μικρογλοία να λειτουργήσουν πάλι κανονικά, ώστε να μπορούν να καθαρίσουν τις επικίνδυνες κολλώδεις πλάκες αμυλοειδούς-βήτα που επικαλύπτουν τα εγκεφαλικά, νευρικά κύτταρα και προκαλούν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Αναλυτικότερα, τα μικρογλοιακά κύτταρα, που αποτελούν περίπου το 10 έως 15% των κυττάρων του εγκεφάλου, εντοπίζουν ύποπτες δραστηριότητες, φλεγμονές και επιθετικές ουσίες στον εγκέφαλο. Όταν εντοπίσουν κάποιο πρόβλημα, εκλύουν ουσίες που στρατολογούν και άλλα μικρογλοία τα οποία μαζί καταστρέφουν τους ξένους «εισβολείς».

Λειτουργούν επίσης ως «ρακοσυλλέκτες», μασώντας τα νεκρά κύτταρα που είναι διασκορπισμένα ανάμεσα σε ζωντανά, όπως μέρη των πλακών αμυλοειδούς-βήτα.

“Οταν τα μικρογλοία παύουν να λειτουργούν συσσωρεύονται  επικίνδυνες ουσίες στον εγκέφαλο, προκαλώντας τοξική φλεγμονή.

«Τα μικρογλοία είναι η αστυνομία του ρυθμού του εγκεφάλου», δηλώνει χαρακτηριστικά η Δρ Κατρίν Αντρέασον, καθηγήτρια Νευρολογίας και Νευρολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. «Τα πειράματά μας δείχνουν ότι η διατήρησή τους στο σωστό επίπεδο καταπολεμά την απώλεια μνήμης και διατηρεί την υγιή φυσιολογία του εγκεφάλου», προσθέτει.

—Πειράματα σε ποντίκια

Η δράση της πρωτεΐνης ΕΡ2 εντοπίστηκε στον εγκέφαλο γερασμένων ποντικιών, όπου τα μικρογλοία σταμάτησαν να παράγουν ένζυμα για τον καθαρισμό των πλακών βήτα-αμυλοειδούς.

Οι ερευνητές με φαρμακευτικές ουσίες εμπόδισαν την πρωτεΐνη ΕΡ2 με αποτέλεσμα να αντιστραφεί η απώλεια μνήμης και άλλα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Παρομοίως ποντίκια τα οποία δεν έφεραν γενετικώς την πρωτεΐνη ΕΡ2 δεν ανέπτυξαν τη νόσο , ακόμη και όταν έγινε έγχυση διαλύματος αμυλοειδούς-β, κατάσταση που σημαίνει ότι μπορούσαν να καθαρίσουν την πρωτεΐνη με φυσικό τρόπο.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation και δημιουργεί βάσιμες ελπίδες όχι απλώς για την πρόληψη της νόσου, αλλά και για την ολική θεραπεία της με αντιστροφή της απώλειας μνήμης και των άλλων συμπτωμάτων που την συνοδεύουν.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η μητερα μου είναι 78 χρονών και πρόσφατα έπεσε. Μετά από αυτή την πτώση άρχισα να νιώθω ότι κάτι δεν πάει καλά..άρχισε να συμπεριφέρεται λίγο περίεργα, να ξεχνάει να μας λέει ασύνδετα πράγματα. Σαν μετά την πτώση και το μυαλό της να είχε πρόβλημα, σαν αρχή άνοιας, λατσχάιμερ… Το συζήτησα με τον γιατρό της γιατί έβλεπα κάποια προϊόντα ginkgo biloba που λένε ότι είναι για μνήμη. Μου είπε ότι πρόσφατα είχε δοκιμάσει σε 2 ασθενείς του το memovigore, το οποίο έχει μέσα ginko αλλά όχι μόνο, και ότιείχε δει μια σταθεροποίηση της κατάστασης. Το ξεκίνησα και εγώ στη μητέρα μου εδώ και 2 μήνες και νομίζω ότι βλέπω αυτό που περιέγραφε. Δεν υπάρχει ραγδαια επιδείνωση όπως στην αρχή. Για να δούμε, θα το πάρει άλλο 1 μηνα και μετά θα κανουμε παύση για λίγο και πάλι το ξεκινάμε. Μακάρι να προλαβουμε κάτι ή τουλαχιστον να αργησουν τα χειρότερα. Εχει κανείς άλλος εμπειρία αντίστοιχη? Λέτε να κάνει δουλειά?

Comments are closed.