ESA: Ο διπλός δορυφόρος Proba-3 σκιάζει τον ηλιακό δίσκο και μελετά το στέμμα

0
6

esa-proba3-119370Ένα ζευγάρι δορυφόρων που θα πετούν σε σχηματισμό τέτοιο ώστε να δημιουργήσουν μια τεχνητή έκλειψη θα βρεθεί σύντομα στο διάστημα χάρη στους βιομηχανικούς συνεργάτες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Το τελευταίο μέλος της οικογένειας μίνι-δορυφόρων Proba του ESA θα ξεκινήσει τη φιλόδοξη αποστολή του σε περίπου τέσσερα χρόνια. Οι δύο δορυφόροι θα εκτοξευτούν μαζί, έπειτα θα χωριστούν και θα πετάξουν παράλληλα, συνεχίζοντας πειραματιζόμενοι με υψηλής ακρίβειας τεχνικές σχηματισμών πτήσης.

Όπως είθισται με τις αποστολές Proba, η επιτυχία της τεχνολογίας Proba-3 θα αποδειχθεί με την απόκτηση επιστημονικών δεδομένων υψηλής ποιότητας. Στην περίπτωση αυτή, ο πρώτος, «σκοτεινός», δορυφόρος θα κρύψει τον ηλιακό δίσκο από τον δορυφόρο «στεμματογράφο», αποκαλύπτοντας μυστηριώδης περιοχές του «στέμματος» – φάντασμα του μητρικού μας άστρου, ή της εξωτερικής ατμόσφαιρας.

Η τεχνική αυτή ακολουθείται επειδή ο Ήλιος είναι ένα εκατομμύριο φορές φωτεινότερος από το στέμμα που τον περιβάλλει με συνέπεια να απαιτείται η επισκίασή του για τη μελέτη αυτού του στέμματος.

—Το ζεύγος δορυφόρων Proba-3

«Για τις μελέτες αυτές, οι δορυφόροι θα πετούν με 150 μέτρα απόσταση μεταξύ τους με ακρίβεια χιλιοστού και κλάσματος της μοίρας,» εξηγεί ο Agnes Mestreau-Garreau, διευθυντής του έργου Proba-3 του ESA.

«Η τεχνική πρόκληση είναι να τους διατηρήσουμε υπό έλεγχο με ασφάλεια και σωστά τοποθετημένους τον έναν σε σχέση με τον άλλο».

«Ωστόσο, μια ενδεχόμενη επιτυχία θα σημάνει έναν εντελώς νέο τρόπο σχεδιασμού και πτήσης των διαστημικών αποστολών, με πολλαπλούς αυστηρά ελεγχόμενους δορυφόρους οι οποίοι θα είναι εις θέση να σχηματίσουν γιγάντια εικονικά όργανα στο διάστημα, πολύ μεγαλύτερα από οποιοδήποτε όργανο που θα μπορούσε να εκτοξευθεί ως ένα ενιαίο κομμάτι», κατέληξε.

—Η υπογραφή για το επιστημονικό φορτίο

Τα στοιχεία πτήσης που θα συγκεντρωθούν από τον Proba-3 μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν στον προγραμματισμό των προσομοιωτών, ανοίγοντας το δρόμο για το σχεδιασμό και την αξιολόγηση ενός ευρέως φάσματος αποστολών σχηματισμών-πτήσης που θα πραγματοποιούν όλες τις εργασίες ενός εικονικού μεγάλου ενιαίου δορυφόρου.

Από επιστημονική σκοπιά, η σκιά από τον έναν  δορυφόρο Proba-3 στον άλλον μας χαρίσει μια καλή εικόνα των κοντινών περιοχών του ηλιακού στέμματος για μεγάλο διάστημα. Συνήθως, αυτά τα τμήματα είναι ορατά μόνο για σύντομες στιγμές κατά τη διάρκεια των επίγειων ηλιακών εκλείψεων.

Ουσιαστικά, οι δύο δορυφόροι θα συγκροτήσουν έναν ενιαίο «γίγαντιο στεμματογράφο» στο διάστημα. Η αποστολή Proba-3 προσφέρεται να απαντήσει σε διάφορα αινίγματα, όπως το γεγονός ότι το στέμμα, όπου αναπτύσσονται θερμοκρασίες πάνω από ένα εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου, παραμένει πολύ θερμότερο από την επιφάνεια του Ήλιου όπου αναπτύσσονται θερμοκρασίες 6000 βαθμών Κελσίου.

—Η υπογραφή της συμφωνίας για την αποστολή

Στις 11 Ιουλίου ο ESA στο Παρίσι φιλοξένησε την υπογραφή της σύμβασης για την αποστολή Proba-3, μεταξύ του Franco Ongaro, Τεχνικού Διευθυντή και Διευθυντή Διαχείρισης Ποιότητας της ES, και του Diego Rodriguez, Διευθυντή του Τμήματος για το Διάστημα της Ισπανικής Sener.

Στις 27 Νοεμβρίου, η σύμβαση για το επιστημονικό φορτίο του Proba-3 υπεγράφη από τον Franco Ongaro και τον Thierry Chantreine, Γενικό Διευθυντή του Βελγικού Διαστημικού Κέντρου της Λιέγης, στο τεχνικό κέντρο ESTEC της ESA στο Νόρντβαικ της Ολλανδίας.

econews

Σχόλια